Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce ascunde demonstraţia de forţă a lui Gabriel Oprea (România Liberă)

opre.jpg

Vicepremierul Gabriel Oprea, preşedinte UNPR
Image source: 
captură ProTV

Umbra lui Putin la Baku (Gândul) - România trebuie să-şi deschidă graniţele pentru că şi-a epuizat resursele interne de muncă (Ziarul Financiar) - Ceatalchioi: Bine aţi venit în comuna-faliment! (Jurnalul Naţional)

Victor Ponta se cere în clubul dictatorilor (Adevărul)

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku. În vreme ce toţi liderii politici din Vestul Europei au boicotat evenimentul, Ponta s-a afişat alături de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, şi Recep Erdogan, preşedintele Turciei, politicieni certaţi cu principiile democraţiei

Umbra lui Putin la Baku (Gândul)

Ce vă miraţi aşa de premier? Că doar omul vi s-a arătat de la bun început cu toate alea ale lui, şi v-aţi făcut că nu-l vedeţi. Păi, nu venea el „îmbrăcat” cu şapca lui Mao Zedong, cu stea roşie pe-o parte, în cinci colţuri, pe la judeţenele de partid? Venea! Nu se juca el, cu Mazăre, de-a Castro şi Guevara, pe la “birourile permanente” şi pe la “şcolile de vară” ale TSD? Se juca! Păi, şi atunci?!

Jurnalistul Marian Sultănoiu consideră gestul premierului (de a merge la Baku – n.red.)o monumentală gafă diplomatică. “Ţi se-ntâmplă, de obicei, când eşti arogant, emfatic şi ţi se spune “Nimeni”, oriunde ai ateriza, în Europa, America sau Asia.

Cum să fugi de acasă, pe muteşte, ca un adolescent depresiv, şi să te paraşutezi, pe nepusă masă, la un eveniment european, în calitate de premier al unei ţări membre a UE, când ceilalţi lideri europeni, cu foarte mici excepţii, boicotează manifestarea din motive legate de prezenţa lui Putin în zonă?!

Cu ce drept să pui într-o poziţie mai mult decât delicată ţara pe care o reprezinţi, prin funcţia de prim-ministru, câtă vreme nu te vrea, nu te recunoaşte şi nu te simpatizează nimeni, nici măcar “ai tăi”, certaţii cu democraţia?!” Integral pe gândul.info.

Ce ascunde demonstraţia de forţă a lui Gabriel Oprea (România Liberă)

Victor Ponta rămâne la Palatul Victoria după respingerea moțiunii de cenzură, dar raporturile de forțe din interiorul coaliției de guvernare încep să se reașeze. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, de care depinde majoritatea parlamentară, câștigă teren și pare că dictează deciziile coaliției.

Cel mai dur mesaj s-a referit la intenția PSD de a trece prin Comisia juridică 22 de modificări ale Codului Penal. „I-am spus-o și lui Victor Ponta, le-am spus-o și colegilor de coaliție. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela Penal - unii, pe furiș, vor să-l modifice - sau se dorește un atac asupra statului român, pe noi ne pierd de parteneri“, a declarat Gabriel Oprea în emisiunea „După 20 de ani“,  difuzată, ieri,  la ProTV. În acest fel, Oprea a mutat tot balastul de imagine pe umerii PSD, cu toate că din cele 22 de proiecte, cinci sunt inițiate de parlamentari UNPR. 

Mesajul lui Oprea vine în contextul zvonurilor privind o remaniere în coaliția guvernamentală, care l-ar viza pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc alături de Eugen Teodorovici (PSD, Finanțe),  Andrei Gerea (PLR, Economie) sau Grațiela Gavrilescu (PLR, Mediu). Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, susține că toate organizațiile PSD din țară au cerut schimbarea lui Robert Cazanciuc de la Ministerul Justiției și este convins că acest lucru se va întâmpla în următoarele zile. În aceste condiții, UNPR ar putea prelua portofoliul Justiției, cu sau fără Robert Cazanciuc.

România trebuie să-şi deschidă graniţele pentru că şi-a epuizat resursele interne de muncă (Ziarul Financiar)

“Din păcate România îşi epuizează resursele interne de creştere a pieţei forţei de muncă, ceea ce va aduce în câţiva ani o criză de resurse umane. Acest lucru se vede tot mai evident pe piaţa IT, unde deşi companiile au proiecte, nu au cu cine să le facă.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în industrie, unde delocalizarea proiectelor din vest către România aspiră aproape toată resursa umană calitifcată.

Următorul sector va fi cel agro-alimentar, care va resimţi în câţiva ani lipsa forţei de muncă.

Construcţiile vor întâmpina aceeaşi problemă…

Există aproximativ 2 milioane de oameni care ar putea să muncească dar nu o fac, trăind din agricultura de subzistenţă, din mici comisioane, din banii rudelor de afară.

În aceste condiţii, de unde îşi vor lua companiile forţă de muncă?

Singura şansă a României este să deschidă larg graniţele pentru moldoveni, pentru ucraineni, pentru sârbi şi de ce nu, pentru tinerii din Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia sau chiar Italia, unde şomajul  este extrem de ridicat”, consideră directorul editorial Cristian Hostiuc.

Ceatalchioi: Bine aţi venit în comuna-faliment! (Jurnalul Naţional)

Localitatea Ceatalchioi din Delta Dunării este un caz unic în România. De ani buni nu s-a mai investit un leu pentru că statul roman a pus sub sechestru întregul sat pentru o datorie-record de 2 milioane de euro. Cât bugetul comunei pe 35 de ani. Scandalul a ţinut 3 ani, timp în care nici măcar salariile angajaţilor Primăriei nu s-au plătit. În lipsă de investiţii, edilii se uită cu jind la cum înfloresc alte localităţi.

 

Revista presei româneşti din 15 iunie