Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puciștii sunt mai vicleni decât în 2012. Câteva dovezi în acest sens (Editorial EVZ)

silviu_sergiu.jpg

Silviu Sergiu, jurnalist Evenimentul Zilei
Silviu Sergiu, jurnalist Evenimentul Zilei

Asalt final asupra anticorupției și sistemului de justiție (România Liberă) - Grecia este mai aproape ca niciodată de intrarea în incapacitate de plată şi de ieşirea din zona euro. Ce înseamnă aceasta pentru români (Ziarul Financiar) - Trândăvia omoară meseria. De ce muncesc românii mult şi produc puţin (Adevărul)

Puciștii sunt mai vicleni decât în 2012. Câteva dovezi în acest sens (Editorial EVZ)

La trei ani după lunga vară fierbinte din 2012, procurorii lui Nițu s-au trezit că vor să investigheze erata Curții Constituționale (CCR), care a dus în cele din urmă la invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

În mod evident, operațiunea de intimidare a Curții Constituționale este parte a unui plan mai vast de punere a Justiției cu botul pe labe. La Senat, Călin Popescu Tăriceanu a demarat deja demersurile de înființare a unei comisii care să verifice dacă statul de drept se simte bine în România. Cu alte cuvinte, politicienii au trecut de la declarații la fapte care au drept scop influențarea, obstrucționarea și chiar intimidarea Justiției. De ce? Pentru că subalternii lui Tăriceanu sunt cu cuțitul la os. Curtea Constituțională urmează să decidă dacă Senatul a respectat legea când a reluat votul asupra cererii de arestare a lui Dan Șova. Mai mult, DNA a solicitat și primit de la Parlament sute de documente în legătură cu votul dat asupra unor cereri de arestare sau percheziție. Nu se știe niciodată cine se poate trezi cu un dosar de abuz în serviciu. Riscul e foarte mare pentru ca aleșii să nu încerce să oprească elanul procurorilor….

În subterane războiul e mai vârtos ca niciodată. Poate de aceea Victor Ponta a anunțat că se va întoarce din Turcia mai puternic. Poate de aceea Liviu Dragnea l-a vizitat la spitalul din Istanbul. Pentru a îmbărbăta PSD că nu e totul pierdut în lupta cu DNA. Pentru a da speranțe grupului infracțional organizat. Pentru a anunța că puciul merge înainte, notează jurnalistul Silviu Sergiu. .

Asalt final asupra anticorupției și sistemului de justiție (România Liberă)

Mai mulți senatori, în frunte cu președintele Camerei Superioare, au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanții Asociației Magistraților din România, Asociației Procurorilor din România și ai Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Prilej tocmai bun pentru ca Tăriceanu să deplângă soarta premierului Ponta și să vorbească, iar, despre implicarea serviciilor secrete în activitatea autorităților judiciare.

Şeful Senatului a reluat teoria celor trei paliere pe care s-ar realiza implicarea acestora: posibili ofițeri acoperiți în interiorul autorității judecătorești, participarea directă a SRI la anchetele Parchetului General și ale DNA, respectiv detașarea unui număr mare de ofițeri ai SRI la DNA și ANAF.

În pledoaria sa, Tăriceanu a găsit susținere din partea Gabrielei Baltag, președintele Asociației Magistraților din România (AMR), care a invocat bugetele generoase alocate serviciilor. „Dacă (justiția – n.r.) ar fi primit o parte din bugetele pe care le-au primit serviciile, probabil că astăzi am fi putut să vorbim de alte condiții“, a spus Baltag.

În cele din urmă, la încheierea întrevederii cu reprezentanții magistraților, Tăriceanu a anunțat că va organiza un grup de lucru în Parlament care să preia propunerile reprezentanților magistraților.

Grecia este mai aproape ca niciodată de intrarea în incapacitate de plată şi de ieşirea din zona euro. Ce înseamnă aceasta pentru români (Ziarul Financiar)

Băncile greceşti au o cotă pe piaţa din România de 13%. România a exportat de 738 milioane de euro în Grecia anul trecut, iar soldul investiţiilor directe venite în România din Grecia era la sfârşitul anului 2013 de 1,9 miliarde euro.

Ce se întâmplă în Grecia îi intersesează în aceeaşi măsură pe jucătorii de pe piaţa valutară, pe cei care au credite în franci elveţieni sau în euro şi chiar şi pe turiştii români care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia.

Trândăvia omoară meseria. De ce muncesc românii mult şi produc puţin  (Adevărul)

Românii lucrează mult şi prost. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Ipsos Mori pentru Microsoft care arată că aproximativ 15% din români lucrează 51 de ore pe săptămână sau mai mult, procent aproape dublu faţă de media europeană de 9%.  În acelaşi timp, datele Eurostat arată că rata productivităţii în România era de 5,6 euro/oră, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro/oră). Mai mult, studiul arată că angajatorii români nu prea crează condiţii pentru a creşte rata productivităţii şi că doar maximum 10% din angajaţii români utilizează un smartphone oferit de angajator, aceasta fiind rata cea mai scăzută din Europa, după Ucraina. „38% dintre angajaţi vin cu laptopurile de acasă, în timp de 30% vin chiar cu desktopurile personale şi utilizează telefoanele personale”, mai spun realizatorii studiului.

Însă românii au o deprindere pe care mai mulţi specialişti au semnalat-o, de a trage de timp şi a lăsa pe mâine ce se poate face azi. În ideea că "se poate şi aşa", din lene şi lipsă de motivaţie, românii nu depun efort să muncească pentru a produce mai mult şi mai bine.

Sociologul Alfred Bulai spune că problema cu productivitatea angajaţilor în România este natura meseriilor, ţara noastră fiind în continuare preponderent agricolă.