Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Operaţiunea MRU, începutul sfârşitului pentru Ponta (România liberă)

mru.jpg

Mihai Răzvan Ungureanu a fost validat prin vot de Parlament în funcţia de şef al SIE
Mihai Răzvan Ungureanu a fost validat prin vot de Parlament în funcţia de şef al SIE

Presa internă de miercuri, 1 iulie, tratează pe larg subiectul crizei din Grecia, stat intrat oficial în incapacitate de plată. Ziarele româneşti scriu, între altele, şi despre numirea lui MRU la şefia SIE precum şi despre turneul de tenis de la Wimbledon, acolo unde Simona Halep a pierdut în primul tur.

România liberă: Operaţiunea MRU, începutul sfârşitului pentru Ponta

Mihai Răzvan Ungureanu  a fost votat, marți,  de Parlament în funcția de director al SIE, cu sprijinul PNL și UNPR, în ciuda boicotului PSD și ALDE. Votul de ieri poate fi primul pas spre formarea unei noi majorități.

Miza deciziei de ieri a Legislativului depășește conducerea serviciului secret, chiar dacă aceasta este importantă în raport cu partenerii externi. Numirea noului șef al SIE a scindat coaliția de guvernare: partidul generalului Oprea, UNPR, s-a alăturat PNL, sprijinindu-l pe Ungureanu, în timp ce PSD și ALDE s-au opus, boicotând ședința comună.  Președintele Iohannis a ales un moment delicat pentru a-și oficializa propunerea: cel în care Guvernul este condus de premierul interimar Gabriel Oprea, în timp premierul Victor Ponta, liderul PSD, este în Turcia, pentru a se reface după operația la genunchi.

Bătălia principală pentru alegerea noului șef al SIE s-a dat în jurul cvorumului de ședință, negocierile continuând în Parlament până în ultimul moment. Partidele pro-Ungureanu (PNL, UNPR, UDMR, PSRO, PND) aveau mai mulți senatori și deputați față de tabăra adversă, dar nu erau siguri pe realizarea cvorumului de 278 de parlamentari. În cele din urmă, obiectivul a fost atins, fiind prezenți 289 de senatori și deputați.

Adevărul: Votul pentru MRU: Oastea PSD, îngenuncheată de genunchiul lui Ponta

Parlamentul l-a validat ieri pe Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, în timp ce Victor Ponta a privit din Turcia cum partidul pe care îl conduce a pierdut majoritatea.

Senatorul liberal Mihai-Răzvan Ungureanu a depus ieri jurământul de numire în funcţia de director al SIE, după ce plenul reunit al celor două Camere l-a validat în funcţie cu 278 de voturi favorabile şi şase “împotrivă”.

(...)La finalul votului, Ungureanu le-a mulţumit parlamentarilor, în special celor de la UNPR şi UDMR pentru votul acordat şi a declarat că este onorat să preia încă o dată şefia Serviciului de Informaţii Externe. „Prin votul dumneavoastră primesc nu doar o încuviinţare a mandatului, ci un mandat social al instituţiei pe care o voi coordona, pentru că dumneavoastră prin vot aţi demonstrat că există o raţiune socială a acestei numiri. Vremurile sunt grele, norii se adună şi când vine ploaia, aşa cum când vine ploaia îţi iei umbrela, când vezi cum arată lumea astăzi încerci să ai o structură de securitate din ce în ce mai bună", a spus MRU.

Ziarul financiar: Incendiul financiar din Grecia transformă leul greu în moneda viitorului pentru România

♦ Româ­nia a traversat o perioadă cu mai puţină volatilitate în cei zece ani care s-au scurs de la trecerea la leul greu comparativ cu primii 15 ani de capitalism. ♦ Leul s-a depreciat faţă de euro cu 25% în ultimul deceniu, iar inflaţia a crescut cu 60%. ♦ Spre comparaţie, preţurile crescuseră cu 272.000% între 1990 şi 2005. ♦ Totodată, Produsul Intern Brut s-a dublat în ultimii zece ani, iar salariile s-au triplat.

Adoptarea euro devine pentru România un proiect puţin probabil chiar şi în cazul în care Grecia va rămâne cu moneda unică europeană, pentru că zona euro nu îşi va mai asuma riscul de a absorbi economii periferice slabe.

Aniversarea de zece ani a leului greu - căruia nimeni nu îi dădea o speranţă de viaţă mai mare de şapte-zece ani în 2005 (aşteptările de atunci fiind ca euro să fie adoptat rapid după intrarea în UE) - are loc într-un moment în care soliditatea „proiectului euro“ este testată de criza grecească, iar trecerea la moneda unică devine din ce în ce mai îndepărtată. S-a transformat, în aceste condiţii, leul greu dintr-o monedă efemeră într-o monedă a viitorului?

„Proiectul monedei comune a fost o ambiţie care începe să se dovedească nesustenabilă, nefezabilă şi din acest motiv cred că leul o să rămână mai departe moneda noas­tră. Asta nu înseam­nă că suntem protejaţi de orice fel de furtuni. Leul reprezintă o economie destul de mică şi din această cauză va rămâne expus tuturor turbulenţelor care apar pe pieţele internaţionale“, afirmă analistul economic Aurelian Dochia.

Evenimentul zilei: 10 măsuri care vă vor schimba viața în această vară

Angajații cu cele mai mici salarii din economie primesc în plus 50 de lei, de astăzi, dar o parte din acești bani se vor îndrepta spre plata utilităților, care se scumpesc tot de la 1 iulie.

O ședință de guvern scurtă, dar productivă.11 ordonanțe de urgență și o hotărâre au adoptat miniștrii, ieri dimineață. Salariul minim va crește începând cu 1 iulie. De asemenea, peste o lună, așadar din august, se majorează cu 12% și veniturile personalului nedidactic, iar, în funcție de buget, ar putea crește și salariile angajaților din administrația publică locală. Începând de astăzi devin însă mai mari și amenzile de circulație, și se scumpesc gazele.

1. Salariul minim devine 1.050 de lei

2. Salarii mai mari pentru personalul nedidactic

3. Ajutoare sociale. 300 de mii de familii nu se mai încadrau, în urma dublării alocațiilor pentru copii, pentru primirea ajutoarelor sociale.

……………

Gazeta sporturilor: CRIZĂ pentru Simona Halep: poate pica pînă pe locul 6 mondial!

Simona Halep n-a reuşit să confirme nici unul dintre rezultatele bune pe care le-a avut anul trecut în turneele de Mare Şlem. Ea a fost învinsă de slovaca Jana Cepelova într-o luptă de peste două ore, 5-7, 6-4, 6-3.

Cînd aerul torid al Londrei s-a mai potolit, Simona Halep a intrat pe iarba încă proaspătă de pe Terenul 1, al doilea ca mărime. În tribune, puţini oameni, mulţi plecaţi pentru a se înviora după duelul dintre Nadal şi Belluci. Cei rămaşi în tribune au mai pus pe piele un strat de cremă cu factor mare de protecţie sau au urcat în înaltul arenei, acolo unde este umbră.

Simona, o apariţie în alb cu pielea arsă de soare, a păşit emoţionată pe iarbă. Încă în căutarea jucătoarei care reuşea să cîştige la începutul anului trofeul de la Indian Wells. În faţa ei, Jana Cepelova, genul de jucătoare care închide ochii şi dă în minge. Care pînă ieri avea trei înfrîngeri şi trei victorii la Wimbledon. E poziţia 106 şi anul trecut o învinsese şi pe Serena Williams, la Charleston, pe zgura verde americană.

Revista presei româneşti de miercuri, 1 iulie 2015