Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se fură BACALAUREATUL în fața camerelor de luat vederi. Un profesor şi un elev fac dezvăluiri incendiare (Evenimentul Zilei)

În prima zi de cod galben, corturile anti-caniculă s-au topit la soare (Gândul) - Generația abandonată își caută rădăcinile în România (România Liberă)

În prima zi de cod galben, corturile anti-caniculă s-au topit la soare. "Aerul condiţionat nu merge că s-a întâmplat o defecţiune. Avem noroc că avem copac" (Gândul)

Românii s-au topit la aproape 40 de grade, iar singura lor salvare a fost apa. Au băut-o, şi-au stropit faţa cu ea, unii chiar şi-au scăldat picioarele în lacurile din parcuri. În Bucureşti, primăria a amplasat 20 de corturi dotate cu dozatoare de apă, aparate de aer condiţionat, toalete ecologice şi personal medical care să testeze tensiunea şi nivelul glicemiei. Înăuntru, susţine un reprezentat al Administraţiei Spitalelor, însărcinat cu amplasarea corturilor, sunt şi scaune pentru oamenii care vor să ia un loc la răcoare. Numai că, în realitate, aparatele de aer condiţionat sunt obiecte pur ornamentale. Fie nu funcţionează, fie nu fac faţă temperaturii ridicate, fie sunt folosite pentru a răci apa din dozatoare.De asemenea, la unele corturi nici tensiometrele nu funcţionează, aşa că bucureştenii pot trece peste caniculă doar cu apă.

Ce trebuie să mâncăm în această perioadă caniculară? Mai multe legume, însă mai puţine fructe, ciorbe de legume, precum şi lactate slabe. Îngheţata este dulcele cel mai puţin periculos, este de părere nutriţionistul Mihaela Bilic. Şi foarte important - nu trebuie să mâncăm de trei ori pe zi în acest zile, "are grijă natura de asta", mai spune ea. Găsiţi mai multe în Gândul.

Tâlcul ratei de promovare de 66% de la Bacalaureat (Adevărul)

Absolvenţii de liceu de anul acesta nu sunt mai învăţaţi ca cei din anii trecuţi, susţin experţii în Educaţie. Creşterea ratei de promovare la Bac cu şapte procente faţă de anul trecut se datorează, în parte, subiectelor mai uşoare, dar mai sunt şi alţi factori în joc cum ar fi numărul tot mai mic de tineri care se prezintă la examenul de maturitate.

Cum se fură BACALAUREATUL în fața camerelor de luat vederi. Un profesor şi un elev fac dezvăluiri incendiare (Evenimentul Zilei)

EVZ publică povestea lui Excess, elev din Târgu Neamţ, care a dat examenul de maturitate la Liceul Vasile Conta. El acuză profesorii că au încasat câte 50 de lei de la elevi pentru a le oferi subiectele “pe tavă”. Înaintea examenului la matematică copiii erau invitaţi să dea “un ban” pentru profesori. Cel care strângea şpaga, nota numele candidaţilor. În sala de examen, profesorii supraveghetori treceau un punct cu pixul în dreptul fiecărui elev care a cotizat. Cam la jumătate de oră după începerea examenului, elevul cotizant cerea o ciornă. Atunci intra în acţiune profesorul: mergea către elev cu un teanc de ciorne. Însă îi oferea o pagină de sub acel teanc, nu de deasupra. De fapt, era o hârtie pe care era scrise subiectele rezolvate. “Era o operaţiune foarte rapidă. Profesorul ştia unde este amplasată camera de luat vederi şi se aşeza cu spatele la ea” pobesteşte Excess. La un interval de câteva zeci de minute un alt elev cerea ciornă. Ca la un semn, cel care primise subiectele cerea şi el. Atunci, profesorul trecea pe la cel căruia îi lăsase subiectele, îi dădea o foaie albă, de deasupra teancului, o lua pe cea cu subiectele, o punea sub teanc, şi o pasa celuilalt elev. Din 20 de candidaţi, 18 au primit ciorne.

EVZ l-a sesizat pe ministrul Educaţiei.

DOCUMENTAR: Generația abandonată își caută rădăcinile în România (România Liberă)

Trecutul ne ajunge din urmă. De data asta e vorba de copiii anilor '90, dați în adopție internațională. Azi, își caută părinții biologici. O româncă din Irlanda, Ileana Cunniffe, a lansat, în ianuarie 2015, o platformă de socializare dedicată celor care vor să-și cunoască rădăcinile. A fost asaltată deja de sute de cazuri. Nu-i de mirare. Statisticile oficiale spun că între 1994 și 1999 au fost date spre adopție internațională 10.585 de suflete.