Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta s-a întors în ţară aşa cum a plecat: pe şest (Adevărul)

Ghinion: 1,2 milioane de angajaţi mai au de aşteptat (Jurnalul Naţional) - Statul a colectat 2,8 mld. lei din acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi, dar a livrat ZERO kilometri de autostradă (Ziarul Financiar) - Jazz în Poiana Lupului cu artişti premiaţi cu Grammy (Evenimentul Zilei)

Ponta s-a întors în ţară aşa cum a plecat: pe şest (Adevărul)

Preremierul Victor Ponta a revenit în ţară, după mai bine de trei săptămâni petrecute în Turcia, unde s-a recuperat după intervenţia chirurgicală suferită la genunchi. Deşi, de la Istanbul, ne spunea că se va întoarce „mai sănătos şi mai puternic“, Ponta şi-a făcut apariţia miercuri dimineaţă la Palatul Victoria în cârje şi nebărbierit. Nu a anunţat oficial când s-a întors în ţară, la fel cum n-a anunţat nimic nici când a plecat la Baku, la Jocurile Europene, sau în Turcia, pentru operaţie.

De azi, Ponta revine cu puteri depline la conducerea Guvernului. Ce urmează pentru Ponta? „O încercare de a se salva in extremis pe sine, dar şi partidul, îl obligă pe Ponta să-şi recâştige capitalul de popularitate. Cum tema anticorupţie este suficient de populară, el însuşi fiind subiect al campaniei DNA, nu-i rămâne de jucat decât tema naţionalismului economic. Mesajele premergătoare referendumului din Grecia, transmise de Ponta în ţară, sugerează o asemenea linie de comunicare“, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu.

Pe de altă parte, premierul va continua programul de recuperare în următoarele cinci luni.  Specialiştii în ortopedie susţin că riscurile ca piciorul să nu se recupereze corespunzător sunt destul de mari.

Ghinion: 1,2 milioane de angajaţi mai au de aşteptat. Lista scurtă a norocoşilor care vor primi salarii majorate  (Jurnalul Naţional)

În ultima zi de mandat ca premier interimar, Gabriel Oprea a „muşcat din caşcaval” şi a dat o Ordonanţă de Guvern prin care demnitarilor de rang înalt li se măresc substanţial salariile. Preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi şefii serviciilor secrete se numără printre cei care vor avea salarii mai mari începând cu luna august, în timp ce bugetarii de rând sunt nevoiţi să aştepte până la anul intrarea în vigoare a legii care le creşte veniturile. În prezent, însă, din cei 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 de lei. În Sănătate, salariile mici fac ca 10 medici să plece în fiecare zi din ţară, potrivit statisticilor Colegiului Medicilor.

Pentru ce am plătit banii? Statul a colectat 2,8 mld. lei din acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi, dar a livrat ZERO kilometri de autostradă (Ziarul Financiar)

Într-un an de la introducerea accizei de 7 cenţi pe litru, lucru care a dus peste noapte la scumpirea carburanţilor cu 7%, în buzunarele statului au intrat 2,8 miliarde de lei (circa 630 de milioane de euro).

Banii trebuia să fie folosiţi pentru infrastructură, dar la un an de la aplicarea ta­xei care a generat cea mai ma­re scumpire peste noap­te a carburanţilor, şoferii din Ro­mâ­­nia merg aproximativ pe aceleaşi drumuri.

Potrivit informaţiilor disponibile, pentru a construi un kilometru de autostradă în România sunt necesare investiţii de circa 5-6 mi­lioane de euro. Astfel, cu cele 630 de milioane de euro încasate din acciză plus TVA se puteau construi circa 125 de kilometri de autostradă.

Jazz în Poiana Lupului cu artişti premiaţi cu Grammy (Evenimentul Zilei)

Cel mai important eveniment open-air de jazz din centrul şi estul Europei începe azi în Poiana Lupului, în localitatea Gărâna din Munţii Semenic. Festivalul de Jazz de la Gărâna a ajuns la cea de a 19-a ediţie. Fanii urcă joi pe munte pentru că se topesc după jazz. Canicula de peste tot nu înseamnă altceva decât vreme bună la Gărâna. Corturile au început să apară odată cu aterizarea primilor artişti. Cele trei scene vor fi pline de nume grele, nume noi, nume în formare”, spun cu entuziasm organizatorii. Evenimentul zilei vă va ţine la curent cu ce se întâmplă la Gărâna Jazz Festival, prin intermediul unor reportaje zilnice, realizate la faţa locului.

Revista presei româneşti din 9 iulie
966