Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta și zeii (România Liberă)

dan-cristian-turturica.jpg

Dan Cristian Turturică, redactor şef România Liberă
Dan Cristian Turturică, redactor şef România Liberă

Ponta, acuzat de DNA că a obţinut două apartamente din banii de la Şova. Cu fix o săptămână înainte de urmărirea penală, premierul a vândut două apartamente (Gândul) - Iohannis şi marea problemă a românilor din Spania: dubla cetăţenie (Adevărul) - Franţa, cea mai vizitată ţară de pe mapamond (Evenimentul Zilei)

Ponta și zeii (România Liberă)

Nu există nici o urmă de calcul strategic rațional în decizia lui Victor Ponta de a-și regiza falsa retragere de la șefia PSD. Ar fi fost evident chiar și pentru un novice că abandonarea temporară a funcției de președinte și desemnarea abuzivă a unui succesor provizoriu vor declanșa instantaneu tensiuni majore și o luptă crâncenă pentru succesiune în partid.

Declarațiile beligerante ale lui Liviu Dragnea și ale Rovanei Plumb, la care se adaugă criticile lui Adrian Năstase și Ion Iliescu față de mișcarea bruscă a urmașului lor, arată un partid fără busolă, fără direcție, în pragul imploziei. Un partid care, după ani de tăcere disciplinată (și bine motivată de banii care curgeau gârlă), începe din nou să-și spele rufele în public.

Ceea ce se va întâmpla în PSD îi privește doar pe pesediști și pe acei români care încă mai cred că acest partid le apără interesele.

Ce se întâmplă cu guvernarea însă ne privește pe toți. Vestea proastă este că Ponta nu va fi lăsat nici măcar să profite de ultima fărâmă de luciditate care i-a mai rămas și să-și dea demisia. Va fi ținut în vitrină de toți cei ce fac sute de milioane de euro de pe urma sistemului său de putere, ca un mort viu, până ce va fi scos cu mijloace constituționale din Palatul Victoria. Între timp, potopul de acuzații împotriva sa, ce răzbat deja din alte dosare penale, va acoperi încă o dată cu rușine obrazul României.

Vom oferi din nou lumii un spectacol grotesc, cu un premier care se agață cu unghiile de ușa Guvernului în timp ce magistrații îl târăsc spre tribunal, scrie în editorial Dan Cristian Turturică, redactor şef România Liberă.

Acelaşi cotidian titrează astăzi „Cel mai cinstit premier“ – inculpat și cu averea sub sechestru. Inculpatul-premier Victor Ponta are averea sub sechestru asigurător, pus de procurorii DNA pentru a se recupera prejudicii totale de peste 260.000 de lei, produse bugetului public prin 17 infracțiuni de fals, prin spălare de bani și prin complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Faptele penale imputate de procurorii DNA au fost săvârșite de Victor Ponta în calitate de avocat, în perioada 2007-2008, în dosarul “Turceni-Rovinari”, în care este inculpat și apropiatul său Dan Șova.

Ponta, acuzat de DNA că a obţinut două apartamente din banii de la Şova. Cu fix o săptămână înainte de urmărirea penală, premierul a vândut două apartamente (Gândul)

Premierul Victor Ponta aşteaptă evaluarea procurorilor pentru a i se pune sechestru pe o parte din bunurile sale. Comparativ cu anul trecut însă, Victor Ponta are mai puţine proprietăţi, asta pentru că a donat o casă de vacanţă, a vândut două apartamente şi a făcut schimb cu un alt apartament. Interesant este însă altceva: cele două apartamente au fost vândute cu fix o săptămână înainte de acuzaţiile DNA, în aceeaşi zi, la acelaşi preţ, în condiţiile în care una dintre acuzaţiile procurorilor este chiar cumpărarea a două apartamente cu banii obţinuţi de la firma de avocatură "Şova şi Asociaţii", cu o activitate profesională efectuată doar pe hârtie.

Iohannis şi marea problemă a românilor din Spania: dubla cetăţenie (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat ieri, la Madrid, cu premierul Spaniei, Mariano Rajoy, despre  posibilitatea ca românii care sunt stabiliţi de ceva vreme în Spania să poată primi cetăţeni spaniloă şi, în acelaşi timp, să rămână şi cu cetăţenia română. Însă Constituţia Spaniei este foarte rigidă în acest sens.

Constituţia Spaniei spune că Guvernul de la Madrid poate semna acorduri de dublă cetăţenie „doar cu statele cu care are legături istorice”. Formularea destul de vagă din Constituţie este completată de Codul Civil spaniol, care explică ce însemană legături istorice: ţări care au fost colonii (ţările din America Latină plus Guineea Ecuatorială şi Filipine) şi state care vorbesc limba spaniolă sau portugheză. Deci România nu întruneşte în nicun caz aceste condiţii. Singurele ţări europene cu care Spania are acord de dublă cetăţenie sunt Portugalia şi Andorra, ultima având ca limbă oficială catalana şi care are în plus o numeroasă comunitate de portughezi.

Franţa, cea mai vizitată ţară de pe mapamond (Evenimentul Zilei)

Când 83 de milioane de turiști străini vizitează o țară într-un an, este clar că există un motiv foarte bun pentru o astfel de performanță. Hexagonul obţine anual din turism peste 45 miliarde euro, aproape o treime din PIB-ul României.

Cei care viziteaza ţara au ce să vadă: numai Disneyland înregistrează anual peste 16 milioane de turiști, de peste opt ori mai mult decât numărul total de străini care vizitează România într-un an. Pe locul al doilea în topul celor mai populare obiective turistice din Hexagon se află Muzeul Luvru (9,5 milioane turişti), Palatul Versailles (7,3 milioane), Turnul Eiffel (6,4 milioane), Centrul Pompidou (3,9 milioane), Muzeul Orsay (3,7 milioane), Cité des Sciences et de l’Industrie (2,7 milioane), Muzeul de Istorie Naturală (2,1 milioane) şi Arcul de Triumf (1,8 milioane), toate din Paris.

 
Revista presei româneşti din 14 iulie