
Presa românească
Cine este ROMATSA, regia de stat cu cel mai bine plătiţi angajaţi din economie (Ziarul Financiar)
default.png

Ponta – demonstrație de forță în PSD. La umbra lui Iliescu și Năstase (România Liberă)
Lucrurile s-au așezat,miercuri, la sediul central al PSD, exact cum voia premierul: Rovana Plumb, om de încredere al familiei Năstase, este propunerea pe care, cu unanimitate de voturi, Biroul Permanent o înaintează Comitetului Executiv. Liviu Dragnea a fost aproape desființat.
După lovitura pe care i-a aplicat-o lui Dragnea prin repunerea pe tapet a implicării acestuia într-unul din dosarele Alinei Bica, Victor Ponta a mai avut, miercuri, un as în mânecă: Ion Iliescu. Președintele de onoare al PSD nu doar că a venit, după o absență îndelungată, la ședința Biroului Permanent, dar a avut un discurs favorabil lui Ponta. Atât în spatele ușilor închise - unde, potrivit unor surse, l-ar fi rugat pe premier să se răzgândească în privința demisiei de la șefia PSD -, dar și în fața camerelor de filmat. De unde spunea, acum doar câteva zile, că Ponta a greșit când și-a anunțat retragerea fără să discute în prealabil în partid, Iliescu a vorbit, ieri, pe scările din Kiseleff, de „tăria de caracter“ care l-ar fi împins pe premier spre o asemenea decizie.
69 de înalți demnitari vor beneficia de creșterea salariilor. Pe listă sunt nume CONTROVERSATE și demnitari cu probleme PENALE (Evenimentul Zilei)
Vor beneficia de Ordonanța Guvernului 14/2015 privind majorarea salariilor demnitarilor președintele României și cei 10 consilieri prezidențiali, cei 26 de membri din conducerile celor două Camere ale Parlamentului, membrii Guvernului, secretarul general al Executivului, șeful Cancelariei Primului-Ministru, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi, precum și patru șefi de servicii secrete (SRI, SIE, STS și SPP).
Deputatul Dan Motreanu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a fost audiat la DNA, recent, în dosarul în care este cercetat pentru spălare de bani și folosirea funcției de conducere în partid pentru obținerea de foloase necuvenite, fiind suspectat că a primit 250.000 euro pentru campania electorală din 2008. În aceeași cauză este cercetat și George Scutaru, fost consilier prezidențial.
Senatorul UDMR Attila Verestoy, chestor al Senatului, este probabil unul din cei mai bogați parlamentari din România. Potrivit declarației sale de avere, Verestoy Attila are conturi curente, conturi bancare în România, Ungaria, Cipru, Austria, Elveția și Monaco în valoare totală de 336.000 de lei, 9.396.539 de euro, 49.566 de dolari și 893.819 de forinți.
Deputatul Nicolae Mircovici, reprezentând Uniunea Bulgarilor din Banat, secretar al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.
Premierul Victor Ponta a susținut că OG 14/2015 a fost adoptată în absența sa și fără acordul său. După ce, săptămâna trecută, Victor Ponta amenința cu modificarea controversatului act legislativ, în ultima ședință de guvern nu s-a întâmplat nimic.
Cine este ROMATSA, regia de stat cu cel mai bine plătiţi angajaţi din economie (Ziarul Financiar)
Cel mai bine plătiţi angajaţi din economia României au dat ieri peste cap transportul aerian dintr-o bună parte a Europei, în urma unei greve de două ore, organizate din cauza neînţelegirlor cu conducerea companiei.
Un angajat cu funcţia de controlor de trafic aerian are un salariu net de 21.000 de lei pe lună, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Pe lângă salarii, anagajaţii ROMATSA primeau prime de fidelitate, de vacanţă, de Paşti şi de Crăciun, acordarea a 60 de salarii de bază la pensionare, dar şi alte beneficii. Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian a avut în 2014 un buget de cheltuieli de personal de peste 517 milioane de lei. ROMATSA are în prezent 1.530 angajaţi. Între 2.500 - 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.
Vişinescu. Dar ceilalţi? (Adevărul)
Procesul derulat împotriva fostului director al penitenciarului Râmnicu Sărat, declanşat în urma sesizării penale făcută de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se apropie de final (se aşteaptă sentinţa – n.red.). Ce urmează?
Directorul IICCMER, Radu Preda, reaminteşte că procesul lui Alexandru Vişinescu nu este singular. Este pe rol cel al lui Ficior. Vor mai fi şi alte cazuri. Problema majoră a construcţiei statului de drept în România, la doar două decenii şi jumătate de la căderea comunismului politic, rezidă în neputinţa de a trage la răspundere pe cei care au dat ordine, care au ştiut şi care au tolerat, ba chiar încurajat, sistemul concentraţionar şi pe cel de supraveghere totală a societăţii. Iată de ce, la câteva zile distanţă de un posibil deznodământ în procesul Vişinescu, rămâne întrebarea: dar ceilalţi?
Crimele nu sunt fapte săvârşite şi condamnabile doar „la tinereţe”, mai scrie Radu Preda. Trecerea anilor şi o pensie nemeritată nu sunt indicii ale unei gravităţi sau responsabilităţi mai mici. Directorul IICCMER dă ca exemplu justiţia germană care l-a condamnat pe cel cunoscut drept „contabilul de la Auschwitz”.