Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paradoxul Codului: Organizaţiile patronale spun NU, antreprenorii sau companiile membre spun DA (Ziarul Financiar)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreşte premierul adoptarea noului Cod Fiscal (Adevărul) - Codul Fiscal: PSD pregătește actul doi al capcanei întinse opoziției (România Liberă) - Canicula a-nviat Litoralul. Primul weekend 100% (Jurnalul Naţional)

Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreşte premierul adoptarea noului Cod Fiscal (Adevărul)

Modificarea Codului Fiscal a devenit motiv de harţă între Preşedinţie şi Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a întors proiectul în Parlament.  Reducerile fiscale profunde anunţate de Ponta au darul de a-l face popular, cel puţin teoretic, pe premier, dar costurile acestora ar urma să fie plătite de următorul Guvern, rezultat din alegerile de anul viitor.

Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că preşedintele ar fi blocat măsuri fiscale urgente, caz în care s-ar impune adoptarea unor ordonanţe de urgenţă. Ce nu a spus însă premierul Ponta este că noul Cod Fiscal ar trebui să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2016.

 

Codul Fiscal: PSD pregătește actul doi al capcanei întinse opoziției (România Liberă)

Ponta și ai săi știu foarte bine că șeful statului și liberalii au marjă de manevră puțină spre deloc.

Odată retrimis în Parlament proiectul Codului Fiscal, calea firească ar fi cea a reanalizării textului în cele două Camere. Acest lucru se poate face într-o sesiune extraordinară sau la toamnă, în sesiunea ordinară. După ce proiectul ar fi readoptat de Parlament, cu modificări sau nu, președintele nu ar mai avea, teoretic, decât varianta sesizării Curții Constituționale. Este greu de anticipat însă ce argumente constituționale ar putea găsi Președinția pentru a ataca colecția de măsuri fiscale creionată de Guvern.

Prevederile noului Cod Fiscal au fost prezentate, în februarie, cu aproximativ 10 zile înainte ca PNL să-și prezinte oficial propriul proiect al programului de guvernare, document în care erau prinse măsuri precum reducerea TVA la 19% sau eliminarea taxei pe stâlp.

Din momentul prezentării proiectului Codului Fiscal era evidentă situația ingrată în care puterea pusese opoziția. Liberalii nu puteau respinge documentul trimis în Parlament pe de o parte pentru că unele măsuri coincideau, pe de altă parte pentru că ar fi fost greu, dacă nu imposibil, de explicat electoratului de ce s-ar fi opus unor scăderi de taxe și impozite și mult-invocatei relansări economice. Au preferat să voteze proiectul în Parlament, lăsându-l pe președinte să-și asume singur gestul impopular al respingerii Codului Fiscal prin retrimiterea lui în Parlament.

 

Paradoxul Codului: Antreprenorii români cer reducerea TVA. Organizaţiile patronale spun NU, antreprenorii sau companiile membre spun DA (Ziarul Financiar)

Noul Cod fiscal devine ca o hârtie de turnesol pentru mediul de afaceri local. Mulţi antreprenori români şi chiar firmele din Big 4 abia îl aşteaptă, Consiliul Investitorilor Străini îl priveşte cu neîncredere.

Jumătate din 47 de organizaţii de afaceri, oameni de business şi manageri ai unor mari companii din România consultaţi ieri de Ziarul Financiar au răspuns „DA“ la întrebarea „Ar trebui pus în vigoare noul Cod fiscal aşa cum a fost adoptat de Parlament?“.

Cu toată opinia majoritară printre oamenii de afaceri pentru scăderea TVA, organizaţiile patronale nu au aceeaşi poziţie şi nici măcar Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, care prin vocea preşedintelui său Florin Pogonaru afirmă că forma adoptată de Parlament nu este aplicabilă şi că ar trebui prevăzută o scădere etapizată a TVA, în doi ani câte 2,5%.

 

Canicula a-nviat Litoralul. Primul weekend 100% (Jurnalul Naţional)

Sezonul estival s-a deschis cu adevărat pentru Litoral în acest weekend, când românii au fugit de caniculă şi s-au mutat la mare. Peste 60.000 de maşini şi peste 200.000 de turişti s-au îndreptat spre litoral vineri şi sâmbătă. Camerele de hotel s-au ocupat în totalitate la Mamaia.

Operatorii din turism spun că începând de acum se aşteaptă la o creştere semnificativă a încasărilor, până la sfârşitul sezonului, după ce prima parte a verii nu a fost prea bună pentru hotelieri.

 
Revista presei româneşti din 20 iulie