Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce câștigă Iohannis Războiul Caviarului din PSD (România Liberă)

sabina-fati.jpg

Sabina Fati, redactor şef adjunct România Liberă

Recomandarea Senatului SUA pentru Hans Klemm, ambasadorul nominalizat în România: „Sper că vă veţi asigura că Kovesi rămâne sprijinită de Guvernul României” (Gândul) - BNR îndeamnă la prudenţă, iar Consiliul Fiscal se teme de riscul de supraîncălzire economică (Ziarul Financiar) - 14 ani, vârsta la care tinerii din România încep să bea alcool (Jurnalul Naţional)

De ce câștigă Iohannis Războiul Caviarului din PSD (România Liberă)

Pentru conducerea celui mai mare partid din România s-au bătut un condamnat penal (cu suspendare, în primă instanță) și o ministră a Mediului care prefera până de curând să circule cu o mașină înmatriculată în Bulgaria, pentru a evita o taxă pe care chiar ea a introdus-o. Niciunul dintre ei nu este interesat de ideologie sau de starea nației, dar amândoi vor putere pentru ei și pentru grupările pe care le reprezintă, scrie Sabina Fati.

Rovana Plumb, protejata lui Adrian Năstase din perioada guvernării 2000-2004, știe să zâmbească larg fără motiv, dar nu are prea multe de spus.

Liviu Dragnea se încadrează în tiparul clasic al baronului PSD, care a reușit să se strecoare printre legi, să facă bani pentru el și pentru partid, să rămână în cărți împotriva celor care l-ar fi vrut decapitat, printre ei chiar Victor Ponta.

Pe tușă se pregătește și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care așteaptă Congresul din toamnă, unde se va stabili cu adevărat cine va conduce PSD. Zgonea vine din facțiunea Hrebenciuc: acolo a învățat cum să manevreze pârghiile subterane, cum să negocieze, lângă cine să stea, până unde să meargă, când să vorbească și mai ales când să tacă. El l-a ajutat pe Klaus Iohannis să-l treacă rapid pe Mihai Răzvan Ungureanu prin Parlament, pentru a deveni directorul Serviciului de Informații Externe … PSD a rămas un partid al găștilor, care nu vrea să se schimbe și care este interesat doar de putere. Socialismul este doar un slogan prin care acest partid vrea să țină în sărăcie jumătate din populația României, crezând că în acest fel poate manipula votul în favoarea sa. Liderii PSD au ales încă de pe vremea lui Iliescu socialismul caviar, în care cei aflați la vârf trăiesc în lux, aruncând din când în când pomeni celor sărmani. Războiul pentru conducerea acestui partid este pentru păstrarea caviarului, de aceea nu va avea niciun câștigător. Klaus Iohannis ar putea fi singurul învingător dacă va ști cum să pună în ecuație această luptă.

 

Recomandarea Senatului SUA pentru Hans Klemm, ambasadorul nominalizat în România: „Sper că vă veţi asigura că Kovesi rămâne sprijinită de Guvernul României” (Gândul)

Hans G. Klemm, ambasadorul nominalizat al SUA pentru postul de la Bucureşti, a fost audiat ieri în Comisia de Politică Externă a Senatului american. Klemm a fost nominalizat de preşedintele Barack Obama în martie 2015 şi vine din poziţia de consilier al subsecretarului pentru Management din Departamentul de Stat. Deşi a ocupat mai multe posturi în străinătate, ca diplomat, Klemm a mai fost ambasador doar în Timorul de Est. În faţa senatorilor, Hans Klemm a vorbit despre România ca „un prieten şi partener strategic”, care se confruntă însă cu două mari probleme, care pot afecta investiţiile americane: corupţia şi infrastructura. Klemm a menţionat că România face eforturi în aceste două domenii, iar recomandarea senatorului republican Ron Johnson pentru Klemm a fost în legătură cu Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Sper că vă veţi asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”. Klemm a mai vorbit şi despre poziţionarea României faţă de Rusia, spunând că propaganda rusească are efecte reduse aici, din cauza relaţiei istorice anevoioase dintre cele două state, precum şi că România nu este afectată de presiunile energetice ale Rusiei, spre deosebire de vecinii săi.

 

BNR îndeamnă la prudenţă, iar Consiliul Fiscal se teme de riscul de supraîncălzire economică (Ziarul Financiar)

România trece de la o extremă la alta în con­diţiile în care nivelul actual de 24% al cotei de TVA este al treilea cel mai mare din Europa, pe când 19% ar reprezenta al treilea cel mai mic nivel.

Totodată, există riscul ca România să pice din nou în capcana prociclicităţii politicii fiscale, respectiv să apese pe acceleraţie în momentul în care economia deja turează, lucru pe care economia l-a făcut şi în trecut, au fost concluziile unei conferinţe organizate ieri la Banca Naţională privind responsabilitatea fiscal-bugetară şi noul Cod fiscal.

 

14 ani, vârsta la care tinerii din România încep să bea alcool (Jurnalul Naţional)

Abuzul de băuturi alcoolice în rândurile tinerilor este frecvent, dar autorităţile acordă puţină atenţie fenomenului. Deşi este ilegal, comercianţii vând băuturi alcoolice minorilor. Consumul excesiv în tinereţe are consecinţe pe termen lung. 3 litri de băuturi alcoolice consumă lunar aproape jumătate dintre adolescenţii români (UNICEF).

 

 
Revista presei româneşti din 23 iulie