Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reduceri de taxe şi majorări salariale cu până la 70% (Jurnalul Naţional)

De ce strânge Guvernul banii sub scaun? (Adevărul) - Reţelele de interese din Parlamentul României (România Liberă) - Fericiţi că au căzut cu noi! (Gazeta Sporturilor)

Reduceri de taxe şi majorări salariale cu până la 70% (Jurnalul Naţional)

Conform proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Muncii primeşte cei mai mulţi bani în plus, pe fondul majorărilor salariale anunţate. Ministerul Finantelor Publice primeşte 711,9 milioane lei pentru salarii şi proiecte si 530,3 milioane lei pentru hotarari CEDO şi despăgubiri pentru restituirea proprietăţilor. Bani în plus primesc şi Ministerul Afacerilor Interne, Minis¬terul Mediului; Serviciul de Telecomunicaţii Speciale,  Ministerul Agriculturii, MAE samd. În acelaşi timp, Transporturile, Sănătatea şi Apărarea au reduceri substanţiale de fonduri.

 

De ce strânge Guvernul banii sub scaun? (Adevărul)

Poate aţi văzut discuţiile din ultima vreme dintre economişti şi politicieni. S-a vorbit mult de excedent bugetar, cod fiscal, creştere economică, statistică şi s-au publicat multe cifre. Povestea pe scurt este că România chiar produce mai mulţi bani decât în anii trecuţi dar Guvernul îi strânge sub scaun. În ce scop? Se întreabă în editorial Liviu Iolu…

Întrebarea îşi va găsi răspunsul repede, crede jurnalistul. Dacă îi va cheltui echilibrat – găsind soluţia optimă între investiţii, construcţia de drumuri atât de necesare şi cheltuieli cu salariile pe criterii meritocratice – va trebui aplaudat. Dacă însă vom vedea că îi împarte doar ca să câştige alegerile, şi după asta potopul, va trebui sancţionat drastic repede şi cu orice mijloace democratice.

 

SONDAJ INSCOP: Iohannis trage după el Preşedinţia. În jos (Adevărul)

Încrederea românilor în Administraţia Prezidenţială urmează acelaşi curs uşor descendent pe care l-a înregistrat în ultima perioadă şi încrederea faţă de persoana preşedintelui Klaus Iohannis, arată Barometrul INSCOP-Research realizat la comanda ziarului ”Adevărul”.

Topul încrederii în instituţiile politice este în continuare condus de Preşedinţie cu 48,9% încredere multă şi foarte multă (faţă de 50,6% în luna aprilie). Curtea Constituţională a României ocupă, în premieră, locul al doilea în clasamentul încrederii în instituţiile politice, cu 38,2% încredere multă şi foarte multă, faţă de 33,8% în luna aprilie. La mică distanţă de CCR, pe poziţia a treia şi într-o uşoară scădere faţă de luna precentă se află Primăria, care se bucură de aprecierea a 35,4% dintre români (34,3% în aprilie 2015). Guvernul beneficiază de încrederea a 24,6% dintre cei intervievaţi (faţă de 23,8% în luna aprilie).

 

Reţelele de interese din Parlamentul României (România Liberă)

Rețelele clientelare parazitează sistemul politic românesc de la rădăcină, liderii locali își trimit la centru numai oamenii de încredere. Într-un sistem în care ascensiunea în funcții nu e dictată de competență, ci de relații, menirea inițială a Parlamentului – de a servi interesele alegătorilor – se pierde. Așa se pot explica inițiative legislative controversate din ultimii ani, precum îngrădirea drepturilor procurorilor, superimunitatea parlamentarilor, migrația aleșilor locali. Ele erau menite să servească aleșilor și susținătorilor lor, și nu cetățenilor.

„România liberă“ vă prezintă o radiografie a relațiilor dintre parlamentarii români și baronii penali ai ţării, legături otrăvite care ridică suspiciuni îndreptățite cu privire la interesele servite de trimișii noștri în Parlament.

Citiţi în ziarul de azi despre cazurile preşedinţilor de consilii judeţene din Braşov, Vrancea, Buzău, Hunedoara.

 

Fericiţi că au căzut cu noi! (Gazeta Sporturilor)

Grupa echilibrată în care am fost repartizaţi la tragerea la sorţi de la St. Petersburg, sâmbătă seară, nu i-a entuziasmat doar pe rivalii noştri la locul 1 bucuroşi că au scăpat de granzii Europei, ci şi de outsideri.

Pentru un loc la Mondialul din Rusia ne luptăm nu doar cu Danemarca şi  Polonia, ci şi cu formaţiile mai slab cotate ale grupei, precum Muntenegru, Armenia şi Kazahstan. Se califică direct numai prima clasată, iar 8 din 9 locuri secunde merg la baraj.

Stranierii şi fotbaliştii străini din România analizează adversarele tricolorilor din preliminariile CM 2018. Mai sunt 407 zile până la startul preliminariilor.

 
Revista presei româneşti din 27 iulie