Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât rezistă sistemul medical fără plicuri? (Adevărul)

adev.jpg

Cât rezistă sistemul medical fără plicuri?
Image source: 
adevarul.ro

5.600.000 € ne-ar costa salariile majorate ale parlamentarilor (Evenimentul Zilei) - Paradox românesc: petrolul se ieftineşte, benzina se scumpeşte (Jurnalul Naţional) - Interviu cu Botond Zakonyi, ambasadorul Ungariei la București: Maghiarii vor primi autonomie când „se vor purta ca niște oameni autonomi“ (România Liberă) - Derby de România a strălucit doar în tribune (Gazeta Sporturilor)

Cât rezistă sistemul medical fără plicuri? (Adevărul)

Decizia Curţii Supreme, prin care medicilor li se interzice să primească orice fel de atenţii de la pacienţii trataţi în sistemul public, pune în pericol funcţionarea sistemului de sănătate. Medicii vor pleca pe capete, lehamitea din sistem va atinge cote maxime, iar pacienţii nu vor mai fi trataţi corespunzător.

Decizia magistraţilor de la Curtea Supremă nu face decât să înrăutăţească lucrurile. Medicul nu va mai sta peste program, nu va mai depune efort să reducă din complicaţii. Nu îi obligă nimeni să facă ce este peste protocol, restul e dăruirea şi profesionalismul lor”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Pe lângă faptul că medicii nu mai au voie să primească bani, ei nu mai pot primi nici sponsorizări, atrage atenţia chirurgul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). „Dacă operezi pacienţi cu stare, mai primeşti o sponsorizare, îţi zugrăveşti secţia sau obţii un aparat performant pe care să-l utilizezi pe secţie. Şi acest lucru este ilegal acum. Curtea Supremă nu s-a gândit la consecinţe, suntem singura ţară din Europa unde medicul e funcţionar public” a conchis medicul.

 

5.600.000 € ne-ar costa salariile majorate ale parlamentarilor (Evenimentul Zilei)

Indignați că un grup de 69 de demnitari și-au triplat indemnizațiile, parlamentarii vor să obțină și ei un spor substanțial la leafă, fără să le pese de impactul bugetar.

Potrivit unor declarații publice, deputații și senatorii vor să sară de la o indemnizație netă de 5.000 de lei pe lună la 9.000 de lei. Un calcul făcut de EVZ arată că o astfel de majorare ar avea un impact bugetar de peste 25 de milioane de lei pe an, adică aproximativ 5,6 milioane de euro.

De ea ar beneficia 528 de parlamentari, pentru că alți 26 deputați și senatori, membri ai Birourilor Permanente, au indemnizațiile mărite prin O.G. 14/2015, de la 1 august, cu 300-350%.

 

Paradox românesc: petrolul se ieftineşte, benzina se scumpeşte (Jurnalul Naţional)

Benzina este acum de două ori mai scumpă decât în 2006, deşi preţul barilului este mai mic. Dacă în urmă cu nouă ani plăteam doar 3,19 lei pentru un litru de benzină, acum scoatem din buzunar 5,53 de lei. Benzinarii din România se uită cu un ochi la cotaţiile barilului şi cu celălat la cursul euro-dolar, însă avansul câştigat de moneda europeană nu justifică nici pe departe această diferenţă.

Statul român taxează un litru de benzină cu TVA de 24% plus alte taxe, în special accize.

Datele de la Comisia Europeană arată că în UE sunt opt state care comercializează benzina mult mai ieftină decât în România: Polonia (1,25 euro/litru), Luxemburg (1,27 euro), Lituania (1,22 euro), Letonia (1,22 euro), Ungaria (1,23 euro), Estonia (1,17 euro), Cehia (1,22 euro) şi Bulgaria (1,18 euro). Preţurile includ şi taxele şi impozitele indirecte. Însă în Polonia salariul minim este 409 euro, în Ungaria 333 euro, iar în România, numai 218 euro.

 

Interviu cu Botond Zakonyi, ambasadorul Ungariei la București: Maghiarii vor primi autonomie când „se vor purta ca niște oameni autonomi“ (România Liberă)

Ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, consideră că în relațiile româno-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe ­Facebook de premierul Viktor Orban. Diplomatul atrage atenția că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două țări, că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administrația publică și în educație. O altă problemă este felul în care premierul român Victor Ponta și-a construit imaginea prin opoziție cu Viktor Orban: „Victor, băiatul bun, și Viktor, băiatul rău”. În ce privește autonomia Ținutului Secuiesc, ambasadorul ungar crede că aceasta va avea loc atunci când maghiarii de acolo „se vor purta ca niște oameni autonomi”.

 

Old boys. Derby de România a strălucit doar în tribune (Gazeta Sporturilor)

Jucătorii celor două mari rivale s-au întrecut în greşeli.Gazdele au irosit ocaziile cât de cât clare, mai ales pe fondul căderii fizice a roş-albilor în partea secundă. Nu a fost un mare derby dar a fost un meci curat.

Mirel Rădoi s-a declarat per total mulțumit de evoluția elevilor lui cu Dinamo (0-0) și crede că echipa lui s-a aflat permanent în control. Antrenorul Stelei pune semieșecul exclusiv pe lipsa de concentrare în fața porții. “Per total cred că trebuia să cîștigăm. Dinamo se bucura la final de parcă luase titlul” a declarat Rădoi la DigiSport. 

15 mai 1999 e data ultimului Steaua-Dinamo terminat fără gol marcat.

 
Revista presei româneşti din 10 august