Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul pierde-vară (Adevărul)

premier.jpg

Premierul Victor Ponta a fotografiat sticla de vin din care a băut împreună cu premierul Georgiei
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Dovada că România este încă un stat poliţienesc, la 25 de ani de la Revoluţie (Ziarul Financiar) - Năpastă la puterea a doua. Secetă în aer și în pământ (Evenimentul Zilei) - Ministerul Educaţiei vrea să facă schimbări majore chiar de la anul (Jurnalul Naţional) - Cum se împarte vinovăția în cazul pilotului dispărut (România Liberă)

Premierul pierde-vară (Adevărul)

Victor Ponta a condus Guvernul doar două săptămâni în ultimele două luni. În rest, premierul s-a aflat, pe rând, în concediu medical, în vacanţă şi, ca spectator, la Supercupa Europei la fotbal, în Georgia. Filmul verii în care am avut premier mai mult cu numele începe în data de 12 iunie.

 

Dovada că România este încă un stat poliţienesc, la 25 de ani de la Revoluţie (Ziarul Financiar)

Siguranţa şi ordinea publică din România consumă, anual, 6,3% din bugetul total al cheltuielilor statului, în timp ce în ţările din Uniunea Europeană se alocă, în medie, câte 3,7% din cheltuielile totale pentru astfel de activităţi. Doar în Slovacia şi Bulgaria alocările sunt mai mari decât în România, respectiv de 8% şi de 7% din cheltuielile totale. La polul opus este Danemarca, unde se alocă doar 1,7%.

În schimb, cheltuielile cu educaţia şi cu sănătatea consumă în România, împreună, 19,4% din cheltuielile totale ale statului într-un an, cu 30% mai puţin decât în restul statelor din UE.

 

Năpastă la puterea a doua. Secetă în aer și în pământ (Evenimentul Zilei)

Anul 2015 este deosebit pentru că avem un dublu impact pe secetă: avem deficit de apă atât în sol, așa-numita secetă pedologică, cât și în aer, seceta atmosferică. Zonele cele mai afectate sunt Estul, Vestul și Sudul României. Doar Transilvania a scăpat mai ușor, deși efectele se simt și acolo, mai ales în zona crescătorilor de animale.

Laurențiu Baciu este președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și fermier mare din județul Bacău, în epicentrul secetei. Spune că un nivel al deficitului de apă ca în acest an se înregistrează o dată la 50-60 de ani. La ferma sa nu a mai plouat „ca lumea” din 6 aprilie.

Efectul maxim se va resimți din toamnă pentru fermieri și din iarnă pentru consumatori.

 

Ministerul Educaţiei vrea să facă schimbări majore chiar de la anul (Jurnalul Naţional)

Reintroducerea examenului de admitere la liceu, fără a se elimina Evaluarea Naţională, introducerea Treptei a II-a în clasa a zecea şi Bacalaureat diferenţiat în funcţie de profilul liceului sunt propunerile luate în calcul la următoarea întâlnire de la Ministerul Educaţiei, de la finalul acestei luni. Examenele în sine vor deveni şi ele mai complexe. Pe masa ministrului Educaţiei sunt propuneri venite din partea sindicatelor din Educaţie, dar şi din partea asociaţiilor repre¬zentative ale elevilor. Multe dintre ele se bat cap în cap.

 

Cum se împarte vinovăția în cazul pilotului dispărut (România Liberă)

Lacunele legislative, lipsa de coerență a factorilor de decizie, transformarea unei drame în show-mediatic, coordonarea precară arată că sistemul de intervenții în situații de urgență este departe de a funcționa la parametrii optimi.

De aproape o săp­tămână, autoritățile încearcă să îl găsească pe Mircea Crăciun, dat dispărut în urma unui zbor cu planorul. Autoritățile au mobilizat peste 1.350 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontişti şi voluntari, cu aproape 200 de mijloace de intervenție. Elicoptere şi o dronă performantă au ajutat la căutări.

Cu toate acestea pilotul este de negăsit. Una dintre cele mai bune explicații ale acestei situații dramatice dar absurde a fost oferită de către fostul director al Aeroclubului Român, Nicolae Preda, care a precizat la un post de televiziune că autoritățile au dat dovadă de maximă ignoranță și nu au monitorizat zborul lui Mircea Crăciun.

 
Revista presei româneşti din 13 august