
Presa românească
Compromis electoral pe reducerea TVA (Adevărul)
colaj.jpg

Compromis electoral pe reducerea TVA (Adevărul)
Liderii politici vor negocia astăzi scăderea cotei TVA cu un ochi la bugetul de stat şi cu altul la alegerile de anul viitor. Toate cadourile financiare oferite de premierul Ponta, aflat pe picior de plecare, vor trebui decontate de următorul Guvern. În plus, cum anul 2016 programează două rânduri de alegeri, partidele trebuie să-şi lase rezerve de alte pomeni electorale
Deşi, în primă fază, au votat cot la cot proiectul de Cod Fiscal, acum PSD şi PNL pleacă de pe poziţii total diferite. Liberalii se află într-o postură ingrată: pe de o parte, au propus reducerea TVA de la 24% la 19%, iar PSD a acceptat, în condiţiile în care premierul Victor Ponta propusese o cotă de TVA de 20%. După ce şeful statului a întors Codul Fiscal la reexaminare, liberalii au fost nevoiţi să adopte o poziţie mult mai evazivă, ba chiar să catalogheze proiectul de lege la care chiar ei înşişi au contribuit ca fiind nesustenabil. „PNL e într-o capcană pe care şi-a întins-o singur atunci când nu a stat să cugete ce înseamnă să votezi fără să gândeşti măsuri propagandistice“, spune analistul politic Dan Ionescu. De asemenea, constată analistul, “programul de reformă al sistemului este inexistent. Nu ştim ce vor să facă cu el, unde să îl ducă, cum să îl reformeze, cum să închidă sifonăriile financiare. Nimic”.
„Să moară și capra vecinului”. Luptă sindicală fără strategie (Evenimentul Zilei)
“Dezbină și cucerește - poate fi tactica guvernanților de a deține controlul asupra sindicatelor. Să moară și capra vecinului - pare să fie stindard pentru sindicaliștii împărțiți pe bresle și categorii profesionale. Pentru că nici nu s-au rostogolit bine, prin intermediul canalelor mass-media, declarațiile guvernanților după negocierile cu sindicatele din Sănătate, că au sărit și profesorii, și polițiștii să-și primească, la rândul lor, măririle cuvenite….
Eu cred că atât profesorii, cât și polițiștii trebuia să aștepte să se petreacă în mod real mărirea salariilor medicilor care salvează viețile românilor. Abia apoi ar fi fost bine să protesteze profesorii (care, în ultimii ani, au mai primit câte ceva de la perenii guvernanți, spre deosebire de medici). Abia după ce ești sănătos și bine educat poți să îndeplinești sarcinile pe care le are un polițist, un funcționar public din administrația locală ori centrală și așa mai departe. Așa se înghesuiesc acum cu toții, riscând șansele de creștere salarială consistentă în sistemul sanitar românesc. Pentru că dintr-un buget peticit, din care politicienii și-au făcut lor mai întâi parte, nu se pot da salarii mari la toți cei care le cer. Și asta nu ține de cine e la Putere, ci de reguli ale economiei și construcției bugetului țării”, scrie Violeta Fotache în EVZ.
Cum se fură bani din taxa de pod. Metoda prin care banii de drumuri ajungeau în buzunarele angajaţilor (Gândul)
Unde ajung banii pe care şoferii îi plătesc ca taxă de pod? În bugetul pentru drumuri şi autostrăzi? Un fost director din CNADNR, Liviu Costache, susţine că mulţi dintre ei au intrat în buzunarul angajaţilor, iar şoferii care au plătit, de-a lungul anilor, taxe de pod peste Dunăre la Giurgiu, Feteşti sau la Giurgeni - Vadu-Oii au fost păcăliţi, primind bonuri fiscale false. Metoda a fost descoperită comparându-se imaginile de la camerele de supraveghere, pe care pot fi identificate numerele de înmatriculare ale maşinilor, cu înregistrările din sistemul CNADNR, unde plăţile nu se regăsesc. Situaţia a fost semnalată fostului ministru al Transporturilor, Dan Şova, însă, susţine un alt director supendat din Companie, Alin Goga, mulţi dintre angajaţii care au fost găsiţi vinovaţi lucrează încă în companie. În replică, şeful CNADNR, Narcis Neaga, a declarat miercuri seara că numai în luna mai 2014 au fost trimise la DIICOT opt cazuri, majoritatea ale unor angajaţi de la staţia de taxare Giurgiu, cel mai mare prejudiciu în cazul unei singure persoane fiind estimat la 21.000 de lei (circa 4.800 de euro). Compania de autostrăzi a încasat anul trecut echivalentul a aproape 37 de milioane de euro din taxele de pod peste Dunăre. Veniturile din taxele de pod reprezintă aproximativ 10% din totalul sumelor încasate anual de Compania de autostrăzi.
Migraţia olimpicilor (România Liberă)
„România liberă“ a reconstituit traseul unora dintre cei mai buni olimpici ai României din ultimii 15 ani. Toți au avut un traseu profesional notabil, toți au ales o țară alta decât România pentru a studia și profesa și toți și-ar dori să poată face în țară ce fac departe de casă. Citiţi poveştile unui fost olimpic la biologie este cercetător în New York, despre „Micuța Einstein“, de la Iași, devenită doctorandă în domeniul fizicii medicale la University College of London, Marea Britanie, cum un tânăr fascinat cândva de calculatorul mamei se pregăteşte să devină manager la Twitter, un alt parcurs de olimpic - de la geografie la analiza pieței financiare, în fine traseu de olimpic la matematică: Galați, Princeton, Harvard și MIT. Integral în România Liberă.