Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta împins pe scări (HotNews.ro)

tapalaga.jpg

jurnalistul Dan Tăpălagă
Sursa imaginii: 
hotnews.ro

Dacă panica de pe pieţele financiare internaţionale se va extinde, nici reducerea TVA şi nici majorările salariale nu vor intra în vigoare ca măsură de protecţie (Ziarul Financiar) - Dezastrul ecologic din inima Bucovinei (Evenimentul Zilei) - Refugiaţii care au speriat Europa. O noapte la gardul care separă Ungaria de Serbia (Adevărul)

Ponta împins pe scări (HotNews.ro)

"Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, pare să aibă de acum un singur ţel: subminarea autorităţii premierului Victor Ponta. A făcut-o inclusiv luni, într-o incercare tot mai disperată şi evidentă de a-l determina să plece. I-a transmis acest mesaj pe toate căile posibile. I-a amânat Codul Fiscal, proiect cheie pentru Guvernul Ponta, programat a fi adoptat în această săptămână. L-a umilit pe ministrul finanţelor, afirmând că a greşit anunţând, după discuţiile cu partidele, că s-a ajuns la consens pe Cod, deoarece avea mandat doar să asculte. În fine, a ţinut aproape ostentitiv să transmită că amânarea Codului şi anularea sesiunii extraordinare s-au luat în bună înţelegere cu liderii opoziţiei.

De remarcat apoi îndemnurile la prudenţă şi reţinere, plus chemarea la ordin a Rovanei Plumb cu o analiză pe tema celuilalt proiect important: legea salarizarii. Aici nu mai asistăm la dorinţa noului stăpân al PSD de a-şi marca teritoriul, ci vedem un Liviu Dragnea exasperat de inconştienţa unui premier dispus să arunce toate podurile în aer în speranţa că va scăpa de asediu şi se va menţine la putere", notează jurnalistul Dan Tăpălagă. Integral pe HotNews.ro.

 

Dacă panica de pe pieţele financiare internaţionale se va extinde iar lichidităţile vor dispărea peste noapte, adio reducerea TVA şi adio majorări salariale pentru că nu vor mai fi bani de împărţit (Ziarul Financiar)

Directorul editorial Cristian Hostiuc explică faptul că "ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare se transmite instantaneu în economie şi în investiţii, Toată lumea va frâna, cu amintirea anilor 2009 - 2010 în faţa ochiilor, companiile vor tăia orice fel de extindere, investiţie, majorări salariale interne şi noi angajări.

Băncile vor deveni din nou reticente…. Să sperăm că nu se va ajunge în situaţia să se introducă alte taxe şi impozite".

 

Dezastrul ecologic din inima Bucovinei (Evenimentul Zilei)

În Suceava, 73 de perimetre miniere s-au închis, lăsând în urmă halde de steril și iazuri de decantare toxice.

„Problema la iazurile astea ne este că poluează permanent… La ploi puternice se mai întâmplă. Marea problemă e stabilitatea lor. Atunci vorbim de risc, atât pentru oameni cât şi pentru natură. Gândiţi- vă ce înseamnă un milion de tone de steril cu metale grele şi cianuri, chit că e scăzut în concentraţie, s-o ia la vale pe un fir de apă izolat cum e pârâul Brăteasa!”, explică Anca Ionce, consilier superior în cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava.

Cum treci de Gura Humorului, pe şoseaua ce uneşte Suceava de Câmpulung Moldovenesc, o coteşti la stânga şi, în vreo 20 de kilometri, ajungi la Ostra, unde, cândva, era vechea graniţă cu defunctul Imperiu Habsburgic. Pe mâna dreaptă, dai mai întâi de un taluz de zeci de metri înălţime – ce parcă stă să-ţi cadă în cap, iar pe stânga, cât vezi cu ochii, mormane de moloz ruginiu îţi zgârie retina. Aici, în Munţii Stănişoarei, a funcţionat, zeci de ani, uzina de preparare a minerului cuprifer, ale cărui reziduri se află în iazul de decantare Tărnicioara, din spatele uriașului dig protector. și în alte câteva astfel de halde de peste dealuri. Care, când vine o viitură, mai dau pe afară și poluează.

 

EXCLUSIV Refugiaţii care au speriat Europa. O noapte la gardul care separă Ungaria de Serbia (Adevărul)

Kanjiza este un mărimea Agnitei, cu o populaţie preponderent maghiară, o destinaţie preferată pentru cei în căutarea de tratamente naturiste. Acesta a devenit un adevărat punct de tranzit pentru miile de refugiaţi în căutarea unei portiţe de intrare în Europa. Zilnic, sosesc între o mie şi două mii de refugiaţi…

Odată cu lăsarea serii, taximetriştii încep să dea târcoale taberei, ca nişte vulturi în căutarea unei prăzi uşoare. Preţul unui drum de opt kilomteri până „la gard“? Două sute de euro. Mohamed şi familia sa nu au suficienţi bani să-şi permită „luxul“ unui drum cu maşina, aşa că pornesc pe jos, urmărind şinele de tren ce duc spre Ungaria. Un şir lung se formează de la ieşirea din tabără de-a lungul drumului ce şerpuieşte spre pădurile stufoase ale Banatului sârbesc. E frig şi umed, copii plâng şi sunt gălăgioşi.

Întunericul se aşterne peste acest loc aflat la mai puţin de o oră de Timişoara. Oamenii sunt gata de „asaltul final“, se îmbrăţişează şi schimbă numere de telefon. Nimeni nu ştie dacă se vor mai revedea, odată trecuţi de gard. După gardul de sârmă ghimpată se află o nouă viaţă, una departe de urgia războiului, decapitări arbitrare şi fanatism religios. Integral în Adevărul.

 

 
Revista presei românești din 25 august