Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a ajuns o fotografie de pe Facebook să reaprindă discursul naţionalist de tipul „afară cu ungurii din ţară“ (Adevărul)

Adevărul încearcă să răspundă la întrebarea: Cum a ajuns o fotografie de pe Facebook să reaprindă discursul naţionalist de tipul „afară cu ungurii din ţară“. Explicaţiile specialiştilor sunt redate într-un amplu articol.

O fotografie cu o maşină a Poliţiei Locale Odorheiul Secuiesc inscripţionată şi în limba maghiară a devenit virală pe reţelele de socializare şi a dus la un adevărat scandal în mediul online. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ explică de ce românii au perceput imaginea ca pe un afront.

„Gestul a fost perceput ca pe un afront deoarece are legătură cu un simbol românesc. Poliţia este un simbol al Statului Român, întrucât ordinea publică este un atribut foarte important al Statului”  spune  Vasile Dâncu, sociolog.

„Există în Transilvania o mare sensibilitate legată de problemele interetnice, mai ales când vorbim despre simboluri. E adevărat că există o reglementare care permite inscripţiile bilingve şi extinzând legea, putem spune că aveau dreptul la o asemenea inscripţie. Acest lucru contează mai puţin în ceea ce priveşte reacţiile oamenilor, întrucât gestul a fost perceput ca pe un afront deoarece are legătură cu un simbol românesc. Poliţia este un simbol al Statului Român, întrucât ordinea publică este un atribut foarte important al Statului”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Vasile Dâncu.   

Evenimentul Zilei îşi continuă CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Dezvăluirile EVZ, confirmate de DNA. Directoarea arestată din Ministerul Sănătății, implicată în „Mafia farmaciștilor”, încă de acum trei ani

În anul 2012, reporterii „Evenimentului zilei” au descoperit că un fost rector și un prorector de la UMF Cluj au obținut de la șefa din Sănătate avize pentru farmacii în centre comerciale care funcționau la parterul blocurilor. Firmele lor controlau vânzările de medicamente compensate. Averea Mihaelei Udrea a crescut uluitor, în timp ce controalele efectuate în branșă descopereau doar că farmaciile n-au rampe pentru persoane cu dizabilități.
 

La aproape trei ani după ce „Evenimentul zilei” a dezvăluit modul dubios în care mai mulți proprietari de farmacii obțineau aprobări, pe bandă rulantă, pentru înființarea de puncte farmaceutice, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a operat prima arestare la vârful Ministerului Sănătății: Mihaela Ela Udrea, director al Direcției de Strategii și Politica Medicamentului.

Anchetatorii au stabilit că, de-a lungul timpului, ea a primit bani și cadouri pentru avizarea unor puncte farmaceutice. Este una dintre modalitățile descrise de către farmaciști și medici care susțineau că o bună parte din șpăgi ajung la minister.

În România Liberă puteţi citi un interviu cu William Totok, membru al Consiliului ştiinţific al IICCMER.

Sub titlul "O lege „anticomunistă“ ar interzice statuia lui Adrian Păunescu, William Totok, scriitor și jurnalist stabilit la Berlin, membru al Consiliului Științific al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România – „Elie Wiesel“, spune că era nevoie de o nouă lege „antilegionară“ (Legea nr. 217/2015) pentru că precedenta era „vagă“ și „nu ţinea cont de forma specifică a fascismului românesc, adică, în primul rând, de legionarism, care fusese cea mai vizibilă şi cea mai răspândită formă a extremismului de dreapta“.

Totok, membru între 1972 și 1975 al grupului de scriitori germani contestatari „Aktionsgruppe Banat“, deţinut politic pentru „pro­pagandă împotriva orânduirii socialiste“ (1975-1976), este și membru al Consiliului Știinţific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), din care declară că s-a autosuspendat o dată cu acest interviu, pentru perioada cât profesorul Radu Preda se află în fruntea acestei instituții.

Profesorul Preda declarase într-un interviu recent pentru „România liberă“ că noua lege „antilegionară“ este „procomunistă“. Dar Totok susține că IICCMER ar fi trebuit să gândească mai demult o lege separată „anticomunistă“, care să limiteze „prezenţa în spaţiul publicistic a celor care au tămâiat regimul naţional-comunist şi continuă să promoveze în mod voalat imaginea pozitivă a naţionalismului şi şovinismului ceauşist“.

William Totok argumentează că „dacă ar exista o astfel de lege, nu ar exista o statuie ridicată în memoria lui Adrian Păunescu şi nici o stradă care poartă numele generalului Vasile Milea“. Totok mai adaugă că „o amalgamare legislativă ar contribui la relativizări“ și  „la stabilirea unor simetrii artificiale“.