Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evenimentul zilei: Cazul Astra scoate la iveală marea țeapă din Asigurări

Cazul falimentului companiei Astra Asigurări, obligativitatea cardului de sănătate de la 1 septembrie şi noul pod de la Agigea inaugurat, dar nefolosit sunt câteva din subiectele tratate marţi în presa internă. Consensul politic între Putere şi Opoziţie şi atmosfera din sânul echipei naţionale de fotbal înaintea meciurilor cu Ungaria şi Grecia sunt alte două subiecte din paginile ziarelor.

Adevărul: Cardul sau banii!

La nouă luni după ce s-a tot discutat despre introducerea cardului de sănătate, documentul devine obligatoriu. Niciun asigurat al cărui card a fost emis nu va mai putea beneficia de servicii medicale începând de marţi dacă nu îl are asupra sa atunci când merge la medic.

Începând de marţi, cardul de sănătate este obligatoriu. Dacă nu-l vor avea asupra lor atunci când merg la medic, asiguraţii care nu reprezintă o urgenţă medicală vor fi reprogramaţi. Sau mai au o altă alternativă: aceea de a scoate bani din buzunar şi a plăti serviciul medical de care au nevoie. Deşi au avut la dispoziţie nouă luni pentru a intra în posesia cardului de sănătate, cei 300.000 de români care nu au primit documentul electronic prin serviciile poştale şi nici prin intermediul medicilor de familie nu s-au înghesuit nici în aceste zile la ghişee, cu toate că autorităţile au prelungit programul şi au suplimentat personalul.

România liberă: Inaugurat de Tăriceanu, noul pod de la Agigea este închis

În ziua în care fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus “inaugura” parţial autostrada Orăştie-Sibiu,  câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, sceneta se repeta câteva sute de kilometri mai la est. La Agigea se inaugura tot electoral un nou pod, nici acum funcţional.

Cu câteva luni înainte de terme­nul până la care pot fi decontaţi banii UE, noul pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră care ar trebuie să lege Portul Constanţa la reţeaua rutieră naţională nu este definitivat. Aceasta în pofida faptului că lucrările au fost începute acum cinci ani, în 2010, şi că trebuiau încheiate anul trecut în iulie. Cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, noul pod a fost testat cu convoaie grele de camioane în prezenţa camerelor de luat vederi şi, desigur, a unor personalităţi politice printre care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, vicepremier la acel moment şi Radu Mazăre, primar al Constanţei.

Evenimentul zilei: Cazul Astra scoate la iveală marea țeapă din Asigurări

Victimele accidentelor rutiere din România, discriminate în raport cu cele ale coliziunilor de pe șoselele din străinătate. În timp ce despăgubirile pe RCA sunt limitate la 100.000 de euro, cele în baza Cărții Verzi nu pot fi plafonate.

CNADNR riscă să nu-și poată recupera toate cele peste 30 de milioane de euro, asigurarea pentru lucrările de la Transalpina abandonate de firma lui Nelu Iordache, după arestarea lui.

Pe de altă parte, Fondul de Garantare a Asiguraţilor este una din marile păcăleli din piaţa asigurărilor. Plata despăgubirilor făcută de FGA, care preia aceste poliţe în contextul falimentului Astra, nu va putea depăşi 100.000 de euro, în condiţiile în care limita agreată la nivelul UE e in acest caz de 1.000.000 de euro pentru daune materiale şi 5.000.000 de euro pentru vătămări corporale şi daune morale.

Jurnalul naţional: Dragnea susţine ideea unui armistiţiu pe termen lung între forţele politice

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, consideră oportună ideea unui armistiţiu, pe termen lung, între forţele politice.
"România are nevoie de construcţie, poate chiar şi de reconstrucţie în anumite domenii. România are nevoie de realizarea unui plan de dezvoltare pe următorii 20-30 de ani. Este obligatoriu. Creşterea economică la care au ajuns guvernările Ponta, de 3% şi peste 3%, este foarte bună, dar ca să putem spera că vreodată vom putea reduce sau elimina decalajul dintre noi şi ţările dezvoltate din UE ne trebuie peste 7% creştere economică pentru o perioadă de timp. Ideea unui armistiţiu pe termen lung între forţele politice şi cu implicarea serioasă a preşedintelui României este o idee care este necesară pentru a realiza în comun un proiect de ţară", a spus Dragnea, duminică, la Senat, după întâlnirea conducerii PSD cu senatorii social-democraţi.
Dragnea a ţinut să precizeze că partidele politice parlamentare au capacitatea de a lucra împreună pe marginea unor teme de importanţă şi de a ajunge la un consens.

GSP: Budescu și Alibec n-au părut în apele lor la primul antrenament cu Iordănescu

Problemele de adaptare nu sînt singurele. Torje și-a spart capul și e incert privind meciul cu Ungaria

"Tricolorii" au susținut ieri seară primul antrenament înaintea partidei de la Budapesta. În urma discuțiilor privind selecția lui Anghel Iordănescu, în centrul atenției reunirii de la Mogoșoaia s-au aflat Denis Alibec și Budescu.

Atacanții Astrei au părut stingheri și timorați la ședința de pregătire de ieri, vizibil afectați de faptul că au fost criticați de antrenor chiar și în prima conferință de presă a "naționalei". Cei doi s-au separat de colectiv și, în debutul antrenamentului, au preferat un schimb de pase cu fostul coleg Alexandru Mățel.

 
Revista presei româneşti 1 septembrie