Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Ponta, la aniversare: mărirea, decăderea şi greşelile (Adevărul)

sova-si-ponta.jpg

Senatorul PSD Dan Şova şi premierul Victor Ponta, inculpaţi în dosarul Turceni-Rovinari

TĂRICEANU: Lupta împotriva corupției este un lucru absolut necesar, dar fără excese (Evenimentul Zilei) - Tabere pentru refugiați lângă granița cu Serbia (România Liberă)

Victor Ponta, la aniversare: mărirea, decăderea şi greşelile (Adevărul)

„Acum un an, pe vremea asta, Victor Ponta îşi sărbătorea ziua pe cel mai mare stadion al ţării – Arena Naţională. Era premier, şef de partid şi candidat cu cele mai mari şanse la Preşedinţie. Azi este trimis în judecată pentru fapte penale, premier ”tehnocrat” şi doar simplu membru de partid hărţuit de adversari şi faultat de colegii şi aliaţii săi.

Cum s-a prăbuşit, în doar un an de zile, unul dintre cei mai tineri şi promiţători politicieni din România ultimilor 25 de ani? ”se întreabă în editorial jurnalistul Liviu Iolu. Şi tot el răspunde: „Victor Ponta şi-a pavat drumul eşecului zilnic, cu mici fapte care s-au transformat în câmp minat azi.

Prima grenadă pe care Victor Ponta calcă acum este grenada discursului necontrolat, a ameninţărilor cu puşcăria care s-au tocit.

O altă mină care acum îi explodează în faţă este (ne)ştiinţa de a recruta cadre de nădejde.

Altă grenadă pe care calcă acum este talentul de a încăleca presa moştenit de la predecesorul său Adrian Năstase”.

 

Victor Ponta, la mâna judecătoarei care l-a condamnat pe Năstase (Adevărul)

Victor Ponta are motive de îngrijorare . Dosarul „Turceni – Rovinari” în care va fi judecat alături de senatorul PSD dan Şova a ajuns pe mâna judecătoarei Alina Ioana Ilie, recunoscută pentru condamnările pe care le-a dat unor VIP-uri precum Adrina Năstase, Gigi Becali sau Corneliu Iacobov.

Primul termen al procesului în care Victor Ponta este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, fals şi spălare de bani a fost stabilit pentru azi la ora 12.

 

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU: Lupta împotriva corupției este un lucru absolut necesar, dar fără excese (Evenimentul Zilei)

Președintele Senatului consideră că procurorii trebuie să dovedească „extrem de mult profesionalism și responsabilitate” atunci când acuză un premier, pentru că acest lucru poate să creeze o criză politică majoră. “Situaţia lui Ponta trebuie discutată în Coaliţie. Împreună vom decide cel mai bun drum” a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Interviul integral este în EVZ.

 

Tabere pentru refugiați lângă granița cu Serbia (România Liberă)

O tabără temporară pentru refugiați a fost amplasată în apropierea localităţii Lunga, iar o alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moraviţa, în cadrul unui exercițiu care testează capacitatea României de reacție în cazul primirii unui aflux de refugiați.

Anunțul a fost făcut de către Ministerul Afacerilor Interne, care a și precizat că este vorba de o acțiune cu un caracter preventiv. În cele două tabere – de la Lunga și Stamora Moravița – urmează a fi verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii. În acest moment, în apropierea graniței cu România există o situație deosebit de tensionată.

România ar trebui să asigure de la buget, pentru cofinanţarea banilor europeni ce ne sunt alocaţi prin Fondul pentru azil şi migraţie, între 2,44 şi 6,1 milioane de euro pentru cheltuielile necesare preluării unei părţi a refugiaţilor. Însă, costurile se aşteaptă să fie mai mari, fără a se putea face un calcul exact.

Dacă am primi cei 1785 de refugiați, așa cum ne-am angajat, atunci pentru fiecare persoană țara noastră are alocați circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE.

Revista presei româneşti - 21 septembrie