Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj INSCOP: Românii îi acceptă pe refugiaţi, dar să stea în ograda altora (Adevărul)

adev.jpg

INFO ADEVARUL
Sursa imaginii: 
inscop.ro

Lupta pentru șefia PSD. Liviu Dragnea omoară, din fașă, orice opoziție (Evenimentul zilei) - Se reiau angajările la stat. Care este oferta (Jurnalul naţional) - Industria diplomelor, în colaps (România liberă)

PNL lucrează temeinic la eşecul moţiunii de cenzură (Adevărul)

Liberalii urmăresc să-l debarce pe Victor Ponta din fruntea Guvernului prin moţiunea de cenzură, însă nu sunt deloc deschişi la dialog  cu alte partide de la Putere.

PNL a depus ieri, la Parlament, moţiunea intitulată „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!“, un document de două pagini. Moţiunea va fi citită mâine în plenul Parlamentului, iar pe 29 septembrie va avea loc votul, însă calculele parlamentare de acum arată că demiterea lui Victor Ponta are doar şanse teoretice.

 

Lupta pentru șefia PSD. Liviu Dragnea omoară, din fașă, orice opoziție (Evenimentul zilei)

Social-democrații se pregătesc intens pentru a-și pune un președinte legitim, însă cu piedici pentru cei cu notorietate puțină. În același timp, ei îl susțin pe Victor Ponta pentru funcția de prim-ministru.

Congresul PSD va avea loc la 18 octombrie, însă președintele partidului va fi ales cu o săptămână mai devreme. Astfel, în perioada 21- 29 septembrie, toți cei care vor sa candideze pentru o funcție trebuie să își depună candidatura la sediul central al PSD.

 

Se reiau angajările la stat. Care este oferta (Jurnalul naţional)

Se reiau angajările de bugetari, după ce în ultimii şase ani au fost oprite sau au fost făcute numeroase disponibilizări. Câteva mii de salariați ar putea intra în sistemul public, în următorul an, la cei aproape 1,185 de milioane. Numprul lor este mai mic cu aproximativ 215.000 de persoane decât în urmă cu șapte ani, în plin boom economic.

Fiscul angajează 1000 de persoane, Ministerul de Interne a aprobat, în septembrie, angajarea a încă 6.400 de persoane în Poliţie şi Jandarmerie...

Condițiile de lucru (spații strâmpte și neîngrijite, program fix și mai devreme decât restul angajaților) şi salariul mic, invers proporțional față de responsabilități, îi sperie cel mai mult pe cei care ar dori să devină “bugetari”. Totuşi, la începători (cel mult doi ani de experiență), diferențele nu sunt mari între sistemul public și cel privat. Se câştigă rar 3.500 de lei.

 

Industria diplomelor, în colaps (România liberă)

Scăderea promovabilităţii la bacalaureat şi declinul demografic, concurenţa făcută de universităţile de stat şi scumpirea traiului sunt câteva dintre explicaţiile care pot lămuri prăbuşirea bruscă a unei „industrii“ care a beneficiat de un real sprijin politic, dar care a plasat performanţa academică în zona umbrelor.

Profitul în industria diplomelor s-a micşorat de 207 ori.

 

Sondaj INSCOP: Românii îi acceptă pe refugiaţi, dar să stea în ograda altora (Adevărul)

Noua serie de sondaje INSCOP Research realizate la comanda ziarului „Adevărul“ începe cu un subiect de mare actualitate: relaţia românilor cu valul migrator care zguduie Europa de câteva luni.

Subiectul refugiaţilor este, fără îndoială, de mare notorietate: 95,8% din români au auzit de criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu. Intens mediatizat, episodul a stârnit interesul publicului.

Despre rolul ţării noastre în acest fenomen, 29,5% din români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de tranzit pentru refugiaţii/imigranţii din Orientul Mijlociu (37% în mică şi foarte mică măsură, 22,5% nici în mică nici în mare măsură).

În contextul discuţiilor de la nivel european privind cotele de refugiaţi şi redistribuirea refugiaţilor între statele membre, 56,2% din români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi, 35,5% cred că ar trebui să primească (8,3% nonrăspunsuri). Chiar şi în segmentul celor care cred că România trebuie să primească refugiaţi, 82,1% consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi.

 
Revista presei româneşti - 22 septembrie