Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus IOHANNIS poate refuza primirea REFUGIAȚILOR (Evenimentul zilei)

Interviu cu Lazăr Comănescu, consilier prezidențial: Rămânerea la putere a lui Assad în Siria: „o oportunitate care merită explorată“ (România liberă) - Ce ştiu românii despre drepturile pe care le au: care sunt drepturile cel mai puţin cunoscute (Adevărul) - De când ne trezesc „cocoşii”? (Gazeta Sporturilor)

Klaus IOHANNIS poate refuza primirea REFUGIAȚILOR. Cum va evita România INVAZIA musulmană (Evenimentul zilei)

S-a votat in Consiliul JAI repartizarea cotelor obligatorii de refugiați. Germania a reușit să-și impună punctul de vedere, opoziția României, Cehiei, Ungariei și Slovaciei nefiind suficientă pentru a bloca decizia. Numai că examenul de Președinte pe care îl are în față Klaus Iohannis nu s-a încheiat, ci de-abia începe, scrie în editorial directorul EVZ Dan Andronic.

Jurnalistul consideră că România are o carte pe care o mai poate juca. Andronic face referire la prevederile art 3 din Constituţie “Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine”.

Cu alte cuvinte, rezulta ca primirea a 6-7.000 de refugiați poate fi interpretată ca fiind neconstituțională.

Sau, cel puțin este nevoie de avizul consultativ al Curții Constituționale. Care poate fi sesizată de președintele României, Klaus Iohannis. Pentru că acesta are obligația să respecte Constituția Romaniei, în primul rând, apoi să accepte deciziile UE.

Până atunci, potrivit art. 262 din Codul Penal, orice persoană care trece ilegal frontiera de stat a României comite infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei, care este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. În această situaţie se va afla orice refugiat sau migrant care, neavînd viză de intrare în România, va încerca să treacă frontiera.

 

Interviu cu Lazăr Comănescu, consilier prezidențial: Rămânerea la putere a lui Assad în Siria: „o oportunitate care merită explorată“ (România liberă)

Consilierul prezi­dențial pentru politică externă Lazăr Comănescu vede criza migranților în ecuația cauză-efect: pe de o parte, sugerează că Occidentul nu a prevăzut urmările acțiunilor militare din Orientul Mijlociu sau din Africa, iar pe de altă parte că această criză poate fi rezolvată doar mergând la rădăcinile ei.

Consilierul președintelui Iohannis dă exemplul Libiei, unde după răsturnarea lui Muammar Gaddafi “nu mai există o structură statală funcțională”, iar țara a devenit “una din rutele migrationiste cele mai importante”. O soluție ar fi tăierea mijloacelor de care dispun organizațiile teroriste, în special Statul Islamic. “Faimoasele cote”, care “nu pot fi stabilite doar pe baza unor calcule contabilicești”, nu vor rezolva problema, adaugă Comănescu, descriind noua abordare a României, care este mult mai flexibilă decât cea exprimată inițial: pe măsură ce va dezvolta “capacități de preluare”, România va putea primi mai mulți migranți.

 

STUDIU: Ce ştiu românii despre drepturile pe care le au: care sunt drepturile cel mai puţin cunoscute (Adevărul)

Primul studiu sociologic făcut în România pe tema drepturilor fundamentale arată că românii îşi cunosc în mică măsură drepturile şi instituţiile naţionale care ar trebui să le apere.

Studiul realizat de IRES la solicitarea organizaţiei ARPADOR CH arată că 72% din persoanele care au participat la studiu au recunoscut că nu sunt bine informate în privinţa drepturilor pe care le au. Cercetarea mai arată că cele mai cunoscute drepturi ale omului în rândul românilor sunt dreptul la liberă exprimare (18%), dreptul la viaţă (12%), dreptul la muncă (9%) şi dreptul la libertate şi siguranţă (8%).

Instituţiile menţionate de respondenţi că încalcă cel mai frecvent drepturile omului în România sunt Guvernul României (62%), instanţele de judecată (60%), Parlamentul şi sistemul de sănătate (57%) şi administraţia locală (50%).

Dacă ar trebui să-şi revendice drepturile încălcate, oamenii spun că s-ar adresa totuşi unor persoane/instituţii de încredere, cum ar fi: poliţistul (44%), avocatul (23%) şi jurnalistul (12%)

 

De când ne trezesc „cocoşii”? (Gazeta Sporturilor)

Naţionala României debutează azi contra Franţei la ediţia 2015 Cupei Mondială. România nu a mai bătut Franţa din 1990, acel incredibil 12-6 înregistrat la Auch. Au trecut 25 de ani de atunci şi probabil că vor mai trece mulţi.

140 milioane de euro este bugetul actual al Federaţiei Franceze de Rugby. De 28 de ori mai mare decât cel al FRR, care are doar 5.

 
Revista presei româneşti - 23 septembrie