
Presa românească
Unde a trimis România arme în 2014 (Gândul)
gandul.jpg

Cum sunt, cu adevărat, românii: nici ardelenii, nici bănăţenii nu sunt „fruncea”. Muntenii - cei mai fericiţi dintre noi, moldovenii - cei mai religioşi (Adevărul)
Studiul „Psihologia poporului român“, realizat de specialişti din Cluj-Napoca, arată că nu există diferenţe semnificative între Transilvania, Ţara Românească şi Moldova în ceea ce priveşte munca, încrederea în oameni sau mândria naţională. Totuşi, studiul spulberă şi câteva mituri. De exemplu, bănăţenii nu sunt „fruncea” în ceea ce priveşte munca, iar ardelenii nu sunt pe departe cei mai fericiţi români.
Dramele copiilor sclavi (Evenimentul Zilei)
Copiii săraci sunt în mare pericol, iar autoritățile fac prea puțin pentru a le întinde o mână de ajutor. Un copil de 10 ani a fost ucis la Iași și declarat dispărut după 10 de zile, din neglijență. Iar o mamă din Suceava și-a scos la vânzare copilul.
Peste 12.500 de copii abuzați sexual și exploatați, într-un an.
PSD evită dilema. Dragnea, candidat unic (Jurnalul Naţional)
Comitetul Naţional Executiv al PSD a decis să nu fie admise dosarele de candidatură la şpreşedinţia partidului ale lui Daniel Savu şi Şerban Nicoale. În aceste condiţii, membrii partidului vor avea de ales un singur candidat la scrutinul intern, anume preşedintele interimar Liviu Dragnea.
Viitorul preşedinte al PSD va fi ales prin vot direct de către toţi membrii de partid într-un scrutiny naţional desfăşurat pe 1 octombrie. Circa 500.000 de persoane sunt aşteptate să voteze cu un bulletin de vot pe care se află un singur nume, cel al lui Liviu Dragnea. Insă acesta a fost printre puţinii care s-au opus iniţial regulamentului de organizare a alegerilor.
Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, în grupul codașilor la învățătură din Uniunea Europeană (România Liberă)
Majoritatea miniștrilor din Guvernul Ponta au studiat la universități mai slab cotate decât omologii lor din statele membre al Uniunii Europene, arată o analiză a Rl. Emblematic este cazul lui Eugen Teodorovici, care nu a urmat nici un curs la o universitate din primele 800 la nivel mondial.
Faptul că nu a urmat nici un curs în Occident poate fi o bilă neagră pentru demnitar, dat fiind că, din postura de ministru de Finanțe și ministru al Fondurilor Europene (2012-2015), Teodorovici a fost nevoit să poarte discuții cu reprezentanți ai UE, cu cei ai Băncii Mondiale sau ai FMI și să fie la curent cu practicile economice și financiare la nivel mondial. Astfel încât, un curs sau o practică la o universitate de prestigiu din Occident ar fi fost de dorit.
Într-o situație similară cu Teodorovici se mai află doar cinci alți miniștri de Finanțe din UE. Este vorba de miniștrii de Finanțe din Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Spania.
Dar studiile universitare nu reprezintă singurul neajuns din cariera lui Teodorovici. Parcurgându-i CV-ul, se remarcă faptul că a lucrat doar la stat (25 de ani), majoritatea timpului prin diverse ministere.
HARTA exporturilor de armament. Unde a trimis România arme în 2014. LISTA CLIENŢILOR-SURPRIZĂ (Gândul)
Exporturile de armament şi tehnică militară româneşti au scăzut cu aproximativ 10% în 2014, la 159 de milioane de euro, după ce în anul precedent exporturile se dublaseră. Statele Unite ale Americii revin în poziţia de principal client de armament românesc, contractele cu americanii reprezentând 35% din totalul exporturilor de anul trecut. Surpriza de anul trecut o reprezintă Norvegia, ţară cu care România nu a avut până acum relaţii comerciale semnificative în acest domeniu şi care a fost cel mai mare client european de armament românesc, în 2014, precum şi Macedonia, de asemenea o piaţă nouă pentru tehnica militară românească. O altă apariţie surpriză în lista clienţilor sunt fostele republici sovietice Uzbekistan şi Kazakhstan sau Slovacia, care a cumpărat muniţie de peste 1 milion de euro, pentru a revinde-o mai departe în Uganda. Totodată, în ciuda sancţiunilor impuse de SUA şi UE Rusiei, România a exportat armament şi acolo, chiar dacă infim şi în cadrul unor contracte comerciale: lunete în valoare de 13.500 euro.
Gândul prezintă care sunt cei mai mari clienţi de armament românesc de anul trecut, la nivel mondial şi european.