Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii n-ar vrea taxe mai mari nici dacă ar şti pe ce se duc banii (Adevărul)

646x404.jpg

Românii sunt sceptici cu privire la capacitatea autorităţilor de a cheltui eficient banii publici
Image source: 
adevarul.ro

Planurile mari ale lui Dragnea, amenințate de un denunț (România Liberă) - Cât de greu se integrează romii pe piaţa muncii (Jurnalul Naţional)

SONDAJ Românii n-ar vrea taxe mai mari nici dacă ar şti pe ce se duc banii (Adevărul)

La întrebarea „Sunteţi de acord cu creşterea taxelor şi impozitelor?“, 82,5% din populaţie a răspuns negativ, arată sondajul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“. Mai exact, răspunsul a fost că „nu sunt de acord sub nicio formă, indiferent de destinaţia banilor“. O astfel de reacţie era de aşteptat, având în vedere pe de-o parte presiunea fiscală sub care trăiesc românii şi, de cealaltă parte, modul defectuos în care sunt cheltuiţi banii, proveniţi la bugetul de stat, din taxe şi impozite.

Interesant este şi al doilea tip de răspuns la aceeaşi întrebare: „Sunt de acord, dacă am garanţia că banii merg în sănătate, educaţie şi infrastructură“ (13,2% din totalul populaţiei, potrivit INSCOP).

„Faptul că puţin peste 10% din români ar fi de acord cu creşterea taxelor şi a impozitelor, dacă sumele obţinute ar fi direcţionate către infrastructură, educaţie sau sănătate nu înseamnă că majoritatea românilor consideră suficiente fondurile alocate acestor domenii“ arată autorii sondajului.

 

Planurile mari ale lui Dragnea, amenințate de un denunț (România Liberă)

Câștigarea alegerilor locale și parlamentare din 2016, urmată de o înscăunare în funcția de premier reprezintă ținta noului șef al PSD. Totuși, calculele sale pot fi date peste cap de judecători și procurori, dar nu este exclus să-i provoace bătăi de cap și lăcomia unor apropiați.

Pe lângă dosarul „Referendumul“, al cărui recurs a început să se judece la Curtea Supremă, Dragnea pare să se fi făcut cu o nouă plângere penală, din partea aceluiași Romică Părpălea, fost președinte al unei secții de votare din Alexandria. Prezent în studioul Realitatea TV, acesta a susținut că baronul de Teleorman i-ar fi oferit - prin intermediul lui Samuel Calotă,  până ieri consilier personal al ministrului de Interne, Gabriel Oprea – suma de 100.000 de euro pentru a-și retrage denunțul formulat în dosarul „Referendumul“.

Interesant este că, înainte ca denunțătorul său să vorbească despre o nouă plângere penală și despre banii care i-ar fi fost oferiți în schimbul tăcerii, Dragnea spunea, la Antena 3: „Mare minune să nu apară vreun nebun care să îmi facă şi mie un denunţ. Orice este posibil“. 

 

Cât de greu se integrează romii pe piaţa muncii (Jurnalul Naţional)

Programul „Europa inclusivă” derulat începând cu primăvara anului trecut a avut ca scop calificarea în muncă a 1.017 persoane din categorii considerate vulnerabile. Printre beneficiari s-au numărat 400 de romi. Deşi cursanţii s-au calificat în meserii precum frizeri, tâmplari sau florari, doar 16 au reuşit să îşi găsească un loc de muncă după terminarea cursurilor. În cazul specific al romilor, integrarea pe piaţa muncii rămâne o problemă cu două capete. Unii angajatori se feresc de romi, iar unii romi se feresc de angajare.

Florina Busuioc a început să muncească, acum 25 de ani, ca femeie de serviciu şi a ajuns în prezent să ia parte la proiect ca asistent social. La rândul ei de etnie romă, Florina Busuioc a experimentat la prima mână atât prejudecăţile angajatorilor, cât şi reticenţele comunităţii din care face parte faţă de ideea unui loc de muncă. 

revista presei româneşti - 2 octombrie