Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce se teme PNL: o victorie prea mare în alegeri! (Adevărul)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Dragnea promite votul prin corespondență (România liberă) - Pe lângă „SECURIŞTII INTERNI”, Apa Nova plătit şi o firmă de securitate care să-i „FILEZE” pe angajaţi (Gândul) - Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocolește, deocamdată, România. Spionajul economic, nu! (Evenimentul Zilei) - Avertismentul stadionului plin (Gazeta sporturilor)

Dragnea promite votul prin corespondență (România liberă)

Social-democrații promit, pe ultima sută de metri, că România va avea o lege care să permită votul românilor din diaspora, deși au blocat, timp de zece luni, dezbaterile pe această temă.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut că forma finală a legii votului prin corespondenţă va fi prezentată până luni, 12 octombrie. Ulterior, proiectul ar urma să fie discutat în regim de urgență.

Legea votului prin corespondenţă ar trebui să intre în vigoare până în noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016.

 

De ce se teme PNL: o victorie prea mare în alegeri! (Adevărul)

După cum scrie jurnalistul Ion M. Ioniţă în editorial “persoane importante de la vârful liberalilor vehiculează ideea că cel mai mare pericol care pândeşte partidul este un rezultat fulminant în alegeri, mult peste ceea ce merită cu adevărat PNL. Se vorbeşte despre un fenomen asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în 2012 când USL a obţinut cel mai mare scor din istoria alegerilor din ultimii 20 de ani… E PSD în postura PDL din 2012? Greu de crezut.

Dar ce face PNL? Mai nimic. În mod paradoxal PNL se fereşte cât poate să atace temele importante pentru electorat. Nu vorbeşte despre corupţia în administraţie, nu atacă guvernarea pentru bătaia de joc din infrastructură, nu se atinge de absorbţia fondurilor europene, nu denunţă blaturile din teritoriu şi nu se dezice de scandaloasa lege a alegerii primarilor într-un singur tur de scutin, o lege făcută pentru interesele baronilor locali, indiferent de culoarea politică.

Nu băieţi, nu vă faceţi iluzii. Aşa nu vă paşte pericolul unei victorii fabuloase. Nici măcar a unei victorii simple”.

 

Pe lângă „SECURIŞTII INTERNI”, Apa Nova plătit şi o firmă de securitate care să-i „FILEZE” pe angajaţi (Gândul)

Apa Nova Bucureşti ar fi încheiat contract cu o firmă pentru monitorizarea angajaţilor, inducându-le o stare de teamă pentru a nu deconspira activitatea ilicită, spun anchetatorii, instanţa motivând că martorii nu au dat informaţii suficiente pentru a se aprecia riscul ca salariaţii să fie timoraţi. Conform DNA, Apa Nova ar fi angajat foşti lucrători ai serviciilor secrete pentru a-şi monitoriza angajaţii, în caz că aceştia ar fi vorbit despre ilegalităţile care aveau loc în companie. Mai mult, arată acum motivarea judecătorilor care au respins cererea DNA de arestare preventivă a inculpaţilor, Apa Nova angajase şi o firmă de pază şi protecţie în acest scop, care aparţinea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

 

Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocolește, deocamdată, România. Spionajul economic, nu! (Evenimentul Zilei)

O concluzie principală desprinsă din raport este că amenințările teroriste la adresa României nu s-au intensificat decât în măsura în care ele au crescut pe întreg mapamondul, dar nu se impune schimbarea nivelului de alertă de la albastru-precaut, adică pe teritoriul nostru acționează membri ai unor organizații teroriste, dar doar pentru procurarea de fonduri, pentru a accesa rețelele de crimă organizată în vederea introducerii ilegale a unor persoane în UE și pentru înființarea de instrumente de propagandă.

Tot în 2014, singurul conflict de sorginte naționalistă e identificat ca fiind cel din jurul problematicii Ținutului Secuiesc, dar între timp situația s-a schimbat.

În același raport se spune că investitorii străini au optat, în numeroase situații, pentru retragerea finanțărilor acordate filialelor locale.

 

Avertismentul stadionului plin (Gazeta sporturilor)

UEFA ne dă un ultim avertisment, lăsîndu-ne să jucăm joi cu spectatori la România - Finlanda. Ea ne spune, totodată, că e rasism ceea ce noi zicem că nu e rasism!

Redactorul şef al Gazetei, Cătălin Tolontan, observă că, la noi, „chestiunea discriminării și a discursului urii pică fie în anecdotică gen Mitică Dragomir, ”nu sîntem, domne, rasiști, că șoferul meu e țigan”, fie într-un no man’s land, între Federație, Guvern, Parlament, Jandarmerie și tribunale. Nimeni nu se apleacă să o culeagă de pe jos că e treaba celorlalți.

În cazul meciurilor ”naționalei”, există o explicație concretă. Cum FRF a tăiat biletele preferențiale oferite galeriilor, cum s-a pornit moara de scandări. Dar, dincolo de această răzbunare chirurgicală din partea liderilor de galerii, care făceau bani frumoși oprindu-și diferența dintre prețul mult redus al biletelor și prețul cu care le dădeau mai departe membrilor lor, chestiunea fundamentală ne privește pe toți.

Unul din principiile simple este următorul: i-ai spune, față în față, omului respectiv la o bere ce-i scrii pe net sau ce-i strigi din tribună?!” Integral în Gazetă.

 

 

 
Revista presei româneşti - 6 octombrie