Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea se schimbă dramatic. România în anestezie generală (Adevărul)

ion_m._ionita_mv_9306.jpg

Ion M. Ioniţă
Sursa imaginii: 
historia.ro

De ce nu se face votul prin corespondență. Mulți pierd, prea puțini câștigă (Evenimentul Zilei) - Autostrada plutitoare. S-a găsit apă la 10 metri sub Sibiu-OrăȘtie (România liberă) - Marea problemă a companiilor de stat. Cât produce şi ce datorii face fiecare din cei 300.000 de angajaţi (Gândul) - Minune financiară: câţi bani produc moaştele (Jurnalul naţional)

Lumea se schimbă dramatic. România în anestezie generală (Adevărul)

“O notă  de veselie tâmpă stăpâneşte peste ţară. Economia creşte, salariile se majorează, preţurile scad, conducătorii au de ce să aştepte recunoştinţa populară la următoarele alegeri.

Este o stare de anestezie generală”, consideră jurnalistul Ion M. Ioniţă. “Lumea străbate schimbări radicale, nimeni de la noi, din clasa conducătoare,  nu reacţionează, nimeni nu se îngrijorează.

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit despre marea voltă pe care UE ar trebui să o facă în raporturile cu Rusia. Moscova e pe cale să câştige partida, după ce a deschis în Siria al doilea front în confruntarea geopolitică pe care o duce cu Occidentul, primul fiind cel din Ucraina. Mai există şi al treilea, frontul războiului informaţional.

Dar, marile schimbări care se pregătesc la nivel mondial, felul în care jocurile se rearanjează, modul în care se redistribuie cărţile nu fac obiectul preocupării mentale a clasei noastre politice. Ne interesează Dragnea, alegerile din PSD, Ponta, incapacitatea PNL de a prelua puterea, coteriile de partid”. Comentariul integral în ziar…

Adevărul scrie despre concluziile şedinţei de 4 ore de la PSD. Liviu Dragnea a reuşit să păstreze funcţia de preşedinte executiv al partidului, dedicată lui Valeriu Zgonea, în ciuda faptului că Victor Ponta a propus desfiinţarea sa şi înlocuirea cu patru funcţii de prim-vicepreşedinţi.

Totodată, Dragnea a reuşit să obţină şi votul social-democraţilor privind cumulul de funcţii în partid. Practic, baronii PSD nu vor putea să ocupe simultan funcţia de preşedinte de organizaţie judeţeană şi cea de vicepreşedinte PSD la nivel naţional, ci va trebui să opteze pentru una dintre cele două. Ceea ce înseamnă o restrângere a puterilor deţinute până acum de baronii PSD. Propunerea i-a aparţinut chiar  lui Liviu Dragnea şi nimeni nu a avut curajul să o conteste, deşi mulţi social-democraţi cu greutate sunt dezavantajaţi.

 

De ce nu se face votul prin corespondență. Mulți pierd, prea puțini câștigă (Evenimentul Zilei)

PNL și PSD se joacă cu diaspora. Noua strategie de tergiversare a legii votului prin corespondență este să se ceară AEP elaborarea unui proiect, deși la Parlament sunt depuse o serie de inițiative.

În realitate, nici PSD și nici PNL nu sunt interesate de votul prin corespondență, în primul rând pentru că nu vor să supere UDMR-ul. În prezent, UDMR se află la limita intrării în Parlament, intenția de vot fiind de aproximativ 5%, pe fondul unei diminuări a comunității maghiare din România. Dacă prezența la vot a etnicilor români ar crește prin introducerea votului prin corespondență, formațiunea care-i reprezintă pe maghiari riscă să nu mai intre în Parlament. În consecință, atât liberalii, cât și sprijinitorul lor de la Cotroceni, președintele Iohannis, preferă să piardă voturile diasporei, dar să nu rateze sprijinul UDMR.

 

Autostrada plutitoare. S-a găsit apă la 10 metri sub Sibiu-OrăȘtie (România liberă)

Remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie necesită demolarea completă a căilor de circulaţie, afirmă inginerii Companiei de Autostrăzi într-un document oficial obţinut de RL.

Deşi a pretins tot timpul că autostrada Sibiu-Orăştie are doar nişte „fisuri superficiale“ în zona kilometrului 60 de pe lotul 3, problemele proiectului sunt grave. Lotul a fost deschis în noiembrie 2014, cu doar două zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Apare întrebarea cine va suporta zecile, dacă nu sutele de milioane de euro ce vor fi cheltuite în următorii ani cu lucrările de reparaţie.

 

Un simplu calcul demonstrează marea problemă a companiilor de stat. Cât produce şi ce datorii face fiecare din cei 300.000 de angajaţi (Gândul)

Companiile de stat au acumulat datorii de 2,36 miliarde de euro, în 2014, către bugetele statului. Unul din trei angajaţi oficiali din economie este plătit de către stat, scrie Gândul bazându-se pe date oficiale.

 

Minune financiară: câţi bani produc moaştele (Jurnalul naţional)

Afacere de succes, scutită de impozite. Cheltuiala pe enoriaş, minimum 250 lei.

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva atrage circa 300.000 de credincioşi annual, ei lăsând cel puţin 5 milioane de euro în conturile Bisericii Ortodoxe Române. Aceşti bani se stâng numai din donaţii, pomelnice, vânzarea obiectelor bisericeşti. Dacă mai luăm în calcul cheltuielile legate de transport, cazare, masă, la cele mai mici costuri, putem adăuga câteva milioane de lei, în cele şase zile de pelerinaj.

 

 
Revista presei româneşti - 13 octombrie 2015