Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ar putea Guvernul Ponta să aducă România în pragul recesiunii (Gândul)

Mesaj dur al ambasadorului SUA: depolitizați economia dacă vreți investiții americane (România Liberă) - Românii lasă un miliard de euro pe an la „păcănele“ şi pariuri (Ziarul financiar) - Măcelul generat de Operaţiunea „Autobuzul“, relatat de supravieţuitori după 34 de ani (Adevărul)

Cum ar putea Guvernul Ponta să aducă România în pragul recesiunii. Calculele pentru bugetul anului electoral 2016 (Gândul)

Până cel târziu peste o lună Guvernul trebuie să depună în Parlament proiectul legii bugetului pentru anul viitor, în care au loc alegeri locale şi legislative generale. În condiţiile în care România are o creştere economică de peste 3% din PIB, o datorie publică de puţin sub 40% din PIB, venituri bugetare cu 7,8% mai mari în primele nouă luni faţă de perioada similară a anului precedent şi un excedent bugetar de aproape 1% din PIB după primele opt luni, premisele bugetului pentru 2016 par a fi printre cele mai bune. Nu sunt. În cazul în care Guvernul pune în practică cheltuielile suplimentare anunţate până acum este posibil ca deficitul bugetar să “explodeze”, ceea ce ar putea duce, la orizontul lui 2018, la depăşirea pragului critic maximal al datoriei publice, moment în care, avertizează BNR, riscul de recesiune este de peste 50%.

 

Mesaj dur al ambasadorului SUA: depolitizați economia dacă vreți investiții americane (România Liberă)

Într-o ieşire publică fără precedent, Hans Klemm a recomandat Bucureştiului să stopeze imixtiunile în administrarea firmelor de stat.

România “are nevoie de reforme structurale, puse în aplicare ferm şi deplin, reforme care vor spori participarea pe piaţa muncii, vor reduce barierele legislative, vor încuraja dezvoltarea antreprenoriatului şi vor deschide sectoarele economiei pentru o mai mare competiţie internaţională şi investiţii sporite. Aceste reforme includ îmbunătăţirea infrastructurii, sporirea capacităţii tehnice şi administrative a administraţiei fiscale şi publice şi privatizarea companiilor de stat prin oferte publice iniţiale. Pe termen lung, aceste reforme vor genera mult-necesara creştere economică sustenabilă şi oportunităţi crescute pentru toţi românii”, a declarat diplomatul american. Nu în ultimul rând, “România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice”, a mai punctat oficialul.

O intervenţie cu atât mai interesantă, cu cât ea vine în sfârşit din vocea unui ambasador, dar şi pe fondul apelurilor insistente ale autorităţilor române ca numărul investitorilor americani de calibru să crească. Or, principala cerinţă a capitalului american vizează tocmai existenţa şi în România a unui mediu economic competitiv, deci transparent şi cu reguli precise pentru toţi jucătorii.

 

Cea mai înfloritoare industrie. 12.000 de săli de joc, 70.000 de aparate: Românii lasă un miliard de euro pe an la „păcănele“ şi pariuri (Ziarul financiar)

Piaţa jocurilor de noroc s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, ajungând ca la finele anului trecut să includă circa 12.000 de săli de jocuri şi 70.000 de aparate, amatorii de pariuri lăsând anual circa un miliard de euro în aceste locaţii.

Pentru înfiin­ţarea unei firme de jocuri de noroc proprie­tarul trebuie să aibă minimum 75 de apa­rate. În principiu, suma minimă pentru a porni o afacere de acest tip este de 600.000 de euro.

Românii care merg constant la sală alocă circa 100 de euro pe lună pentru pariuri.

 

Povestea celui mai sângeros atac terorist petrecut vreodată în România. Măcelul generat de Operaţiunea „Autobuzul“, relatat de supravieţuitori după 34 de ani (Adevărul)

Cel mai sângeros atac terorist din România, petrecut la 23 august 1981, a avut de o parte a baricadei trei atacatori amatori, care au preluat controlul, sub ameninţarea armelor, asupra unui autobuz plin de călători, iar de cealaltă parte securişti total incompetenţi, care au rezolvat cazul cu preţul unui măcel. Unul dintre călătorii supravieţuitori şi doi dintre ofiţerii de Securitate implicaţi au povestit cum s-a derulat drama.

 
Revista presei româneşti - 14 octombrie 2015