Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se simte vinovat Iliescu? De ce l-am suportat atât timp? (România liberă)

sabina.jpg

Sabina Fati
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Dosarul Mineriadei, tergiversat 25 de ani, rezolvat în 10 zile (Evenimentul zilei) - Juncker îi cheamă la consultări sau la ordine pe liderii est-europeni? (Adevărul)

Dosarul Mineriadei, tergiversat 25 de ani, rezolvat în 10 zile (Evenimentul zilei)

Instituțiile statului român s-au ascuns în spatele procedurilor și a legii în litera și nu în spiritul ei, peste două decenii și jumătate, astfel că niciodată adevărații vinovați pentru represiunea armată a manifestației din Piața Universității din 13-15 iunie 1990 nu au ajuns să fi e trași la răspundere. Obligați de CEDO, acum, în 10 zile de când au primit înapoi dosarul de la instanța supremă, procurorii militari l-au pus din nou sub acuzare pe fostul președinte al țării, Ion Iliescu, și pe membrii găștii de conducători ai instituțiilor implicate.

Cel care a chemat minerii în București, cel care a dat ordin ca manifestanții să fie reprimați cu TAB-uri și arme chimice, cel care a dispus ca deasupra Bucureștiului să fie lansate 2.200 de fiole cu substanțe chimice, cel care le-a mulțumit minerilor după ce aceștia au distrus sedii de ziare și de partide politice, altoind manifestanții din Piața Universității, considerați adversari politici ai puterii instalate, Ion Iliescu, fostul președinte al României, a fost ieri pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității - art 439, litera 1,g și j din Codul penal.

 

Se simte vinovat Iliescu? De ce l-am suportat atât timp? (România liberă)

.."Ideolog convins al utopiei comuniste, devenit prin jocuri violente președinte ales, Iliescu a crezut mereu în regula stalinistă care plasează conducătorul în afara oricărui control al societății. A avut grijă să-și plaseze peste tot oameni fideli, care, fie din convingere, fie din pricina slăbiciunilor sau a biografiei dezagreabile, l-au protejat vreme de 25 de ani. A sperat că nu va trebui să dea niciodată socoteală pentru morții Revoluției și ai mineriadelor, al căror număr nu se cunoaște exact nici acum", scrie Sabina Fati, redactor şef adjunct, în editorial.

"La 85 de ani, Iliescu și-a păstrat masca, dar și-a pierdut puterea, inclusiv în propriul partid...

S-a gândit oare vreodată Ion Iliescu la cei pe care i-a condamnat la moarte, la cei care poartă cu ei nenorocirile de acum 25 de ani? În sinea lui, i-a părut rău pentru ce a făcut?

Celor mai mulți români nu le-a păsat prea mult că au fost conduși de oameni vinovați de crime, că în jurul lor trăiau nederanjați de nimeni torționari ai epocii trecute, turnători sau securiști care făceau averi din piatră seacă. De aceea Iliescu a supraviețuit, Dan Voiculescu a prosperat și a reinventat propaganda disimulată în presă liberă, de aceea dreptul la proprietate este încă precar și este posibil traficul cu terenurile altora, iar investitorii serioși nu sunt convinși să rămână aici".

 

Juncker îi cheamă la consultări sau la ordine pe liderii est-europeni? (Adevărul)

"După cum stau lucrurile, cred că răspunsul corect se compune din ambele variante". Corespondentul ziarului la Bruxelles Cristian Unteanu se ocupă de minisummitul anunţat pentru duminică, la care este invitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

"Până în acest moment, spun colegii de la Euractiv, au fost relocaţi doar 19 cetăţeni din Eritreea, din tabăra din Italia înspre Suedia, fiind prevăzute alte 100 de realocări de persoane în următoarele zile.  Asta în condiţiile în care, din cele 23 de ţări care au admis principiul relocării, doar şase au oferit până acum şi locurile necesare: Austria, Franţa, Germania, Luxemburg, Spania şi Suedia. În al treilea rând, întârzie şi ajutorul financiar promis - au sosit la Bruxelles doar 474 milioane din suma totală de 2,8 miliarde ce fusese convenită între liderii europeni. Timp în care continuă în ritm susţinut exodul pe Ruta Balcanică…

„Leader's Meeting“, duminică 25 octombrie, este, cu siguranţă, o altă reuniune în regim de urgenţă. Numai că, din nefericire, toate cele de până acum tot în regim de urgenţă au fost şi tot despre solidaritate europeană s-a vorbi.

Totuşi, vom putea afla oare la ce se angajează cu adevărat liderii europeni, ce anume cer şi ce se oferă ţărilor unei Europe centrale şi de est care se apopie de o criză relativ uşor previzibilă în raport cu cerinţele formale ale UE? Vine iarna, iar uriaşul exod se poate transforma într-o enormă tragedie umanitară, cu riscul ca totul să evolueze spre o criză majoră de ncredere în capacitatea europeană de a găsi soluţii viabile. Acum a început într-adevăr discuţia serioasă, dar măsurile trebuie să fie luate şi acceptate în mod egal, ca responsabilitate egală, de toate părţile. Altfel..." Integral în ziar.

 

 

 
Revista presei româneşti - 22 octombrie 2015