Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gorghiu cere demisia lui Oprea. Kamikaze sau curaj şi normalitate în politică? (Adevărul)

zabava.png

Adi Zăbavă
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

În prima săptămână după alegerea lui Dragnea şef la PSD, Guvernul le face primarilor un CADOU ELECTORAL de 2,7 miliarde de euro (Gândul) - Iliescu, un acuzat printre lideri achitaţi (Jurnalul naţional) - Streleţ, premierul Republicii Moldova: Alianţa va continua. Nu am alternativă (România liberă)

Controverse în jurul accidentului din coloana oficială a vicepremierului Oprea (Adevărul)

Poliţia Capitalei a confirmat că tânărul poliţist de 28 de ani, care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea. În timp ce oficialii din Poliţie cer să se verifice dacă groapa era corect semnalizată, liderii sindicatului cer demisia conducerii Brigăzii de Poliţie care l-ar fi obligat pe Gigină să meargă pe motocicletă seara, pe ploaie şi frig.

Într-un comentariu semnat de Adi Zăbavă pe blogurile Adevărul, specialistul în comunicare politică analizează cererea cu demisia adresată vicepremierului Gabriel Oprea de Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, în cazul în care oficialul nu lămureşte evenimentul în care poliţistul şi-a pierdut viaţa. "În cheie politică, ţinând cont de rolul pe care îl joacă acum Gabriel Oprea şi UNPR, reacţia Alinei Gorghiu înseamnă mai mult decât orice poziţionare politică recentă. Dacă mai avea cineva vreun dubiu, acum rămâne foarte puţin probabil ca UNPR să pună umărul la intrarea PNL-ului la guvernare, indiferent de cum se va sfârşi acest caz. Cazul poliţistului mort va fi piatra de încercare a carierei politice a lui Gabriel Oprea, iar actualul vicepremier nu va uita că singura parte a scenei politice care l-a luat la întrebări a fost PNL-ul prin vocea Alinei Gorghiu...

Pentru Gabriel Oprea acest eveniment poate reprezenta sfârşitul unui drum presărat de destul de multe obstacole. În doar câteva luni, vicepremierul a fost implicat în multe scandaluri şi cu toate că mai niciunul n-a trecut bariera meditizării în masă, imaginea „Generalului” a avut puternic de suferit. „Interesul naţional” poate ajunge la final de drum aşa cum nu s-a aşteptat nimeni. Dar până atunci, dacă acest lucru se va întâmpla, mişcarea Alinei Gorghiu mută jocul nu în terenul lui Oprea, ci al celorlalţi actori de pe scena politică: Dragnea, Ponta, PSD, Băsescu. Indiferent de numele lor, lipsa de poziţie în acest caz va fi decontată, mai devreme sau mai târziu".

 

În prima săptămână după alegerea lui Dragnea şef la PSD, Guvernul le face primarilor un CADOU ELECTORAL de 2,7 miliarde de euro (Gândul)

Rectificarea bugetară pregătită de Guvernul Ponta care, per total, pare să nu afecteze în niciun fel echilibrul bugetar actual (menţine deficitul bugetar intact, la 1,85% din PIB, veniturile fiind majorate cu 2,62 miliarde de lei, nivel similar cu majorarea cheltuielilor), deschide însă poarta spre cheltuieli suplimentare de 12 miliarde de lei, respectiv 2,7 miliarde de euro, ale autorităţilor locale în anul electoral 2016, ceea ce ar putea duce la "explozia" deficitului bugetar. Recţificarea urmează să fie discutată vineri într-o şedinţă extraordinară de guvern.

 

Iliescu, un acuzat printre lideri achitaţi (Jurnalul naţional)

O eventuală condamnare a lui Ion Iliescu pentru crime comise împotriva umanităţii la Mineriada din iunie 1990 ar face din România, în mod paradoxal, ţara est-europeană ce i-a pedepsit cel mai dur pe cei care au înăbuşit în sânge protestele de stradă, chiar şi fără a lua în calcul execuţia lui Ceauşescu. Reprimarea protestelor anticomuniste din alte state nu a dus la condamnări ale liderilor respectivelor ţări, fie ei preşedinţi sau prim-miniştri.

JN reaminteşte cazurile fostului lider RDG Erich Honecker, al liderul comunist Todor Jivkov din Bulgaria vecină şi a polonezului Wojcieh Jaruzelski, înmormântat cu onoruri militare după ce în 2006 a fost pus sub acuzare pentru arestările ilegale dispuse împotriva militanţilor Solidarităţii, fără ca procesul să fie finalizat.

 

Streleţ, premierul Republicii Moldova: Alianţa va continua. Nu am alternativă (România liberă)

La Chişinău, tensiunile sunt maxime de când a fost arestat pentru corupţie fostul premier Vlad Filat, despre care actualul premier, Valeriu Streleţ, a declarat deschis că îi este prieten şi despre care tot Valeriu Streleţ spune că este victima justiţiei controlate politic. Şi totuşi, în ciuda atmosferei incandescente şi a unor prognoze, premierul moldovean susţine că actuala coaliţie de guvernare va merge înainte. Iar PLDM nu va ieşi de la guvernare, dar vrea scoaterea justiţiei de sub controlul oligarhului Vladimir Plahotniuc, al cărui partid este el însuşi parte a complicatului arc guvernamental de la Chişinău. În interviul acordat RL, Valeriu Streleţ mai dă asigurări că, în ciuda şocului, „problema Filat” nu va influenţa deciziile strategice ale PLDM.

 
Revista presei româneşti - 23 octombrie 2015