Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cronologia unei demisii aşteptate (Gândul)

oprea.jpg

Cronologia unei demisii aşteptate (Gândul)

Interesul public contra „Interesului naţional“ (Adevărul) - Revenirea spectaculoasă a lui Traian Băsescu în politică (Evenimentul Zilei) - Cum a ratat CNADNR soluţia unui tunel pentru autostrada A1, în loc să sape un canion în nisipuri mișcătoare (România liberă) - Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului: „Investitorii văd România mai bine decât agenţiile de rating. Avem foarte mulţi bani acum“ (Ziarul financiar)

Cronologia unei demisii aşteptate. Cinci întrebări de interes naţional despre Gabriel Oprea la care nu s-a răspuns până acum (Gândul)

A trecut aproape o săptămână de la tragicul accident în care poliţistul de doar 28 de ani Bogdan Gigina a murit deschizându-i coloana oficială lui Gabriel Oprea. Nici până acum însă nu s-a răspuns oficial dacă vicepremierul avea dreptul la coloană oficială, în condiţiile în care aceasta e permisă doar în situaţii deosebite. Gabriel Oprea tace, printr-un comunicat de presă Internele anunţând că ministrul nu poate da detalii până la finalizarea anchetei. În vreme ce premierul Victor Ponta refuză să dea şi el vreun răspuns, Klaus Iohannis cere explicaţii, iar sute de oameni au ieşit în stradă pentru a-i cere demisia. Mai mult, procurorii care anchetează cazul au anunţat că nu au primit de la Poliţie şi MAI toate documentele cerute, lipsind tocmai acelea referitoare la coloana oficială din care făcea parte poliţistul Bogdan Gigină. În apărarea lui Gabriel Oprea sar subalternii săi pe linie de partid care-i atacă furibund pe cei care-i cer demisia vicepremierului, zugrăvit în postări pe Facebook şi comunicate de presă drept politicianul care reprezintă pilonul stabilităţii în România. Interesul naţional clamat de uneperişti şi de vicepremier s-a confundat de-a lungul timpului cu interesul personal al lui Oprea care a ţintit poziţii de demnitate publică şi nu a ezitat să „întoarcă armele” pentru a-şi atinge obiectivele. Gândul vă prezintă o cronologie a cazului Gigina, precum şi a momentelor cheie în ascensiunea lui Gabriel Oprea.

 

Interesul public contra „Interesului naţional“ (Adevărul)

"Generalul Gabriel Oprea, vicepremier şi ministru de Interne, a ales să tacă în cazul morţii poliţistului care îi deschidea drumul coloanei oficiale în care se afla. A ales prost. Tăcerea va fi groapa în care, cu toate stelele de pe umeri, va cădea fără paraşută şi fără onoare", scrie jurnalistul Liviu Iolu în editorialul Adevărul.

"...„Interesul Naţional“ ne cere să privim la tot binele pe care vicepremierul l-a săvârşit până la acest accident al poliţistului din coloana sa oficială: măriri de salarii, dotări, creşterea indemnizaţiei de hrană, discursuri despre onoare şi patrie etc. Interesul public ne cere să  privim acest incident dincolo de aceste fapte pentru că între ele nu există o legătură de cauzalitate.

„Interesul Naţional“, prin vocea unor lideri UNPR, ne cere să vedem că demisia domnului Gabriel Oprea este cerută de nişte coate-goale şi maţe-fripte: pseudo-jurnalişti, ONG-uri sprijinite de George Soros şi opoziţia parlamentară furibundă. Interesul public ne cere să aflăm adevărul dincolo de lozinci şi comunicate goale de conţinut. Una este discursul politic, alta este aflarea adevărului.

„Interesul Naţional“ le cere politicienilor să tacă, pentru că la un moment dat vor mai avea nevoie de el şi de partidul său balama care face şi desface guverne.Interesul public le cere acestor partide şi şefi de partide să ignore micile înţelegeri politice şi să se comporte ca reprezentanţi ai oamenilor care i-au ales în Parlament sau la Preşedinţie: să ceară lămuriri şi să se convingă dacă s-a respectat ori ba legea". Integral în Adevărul.

 

GREU DE UCIS! Revenirea spectaculoasă a lui Traian Băsescu în politică (Evenimentul Zilei)

Fostul președinte a preluat oficial conducerea Mișcării Populare. Deși a spus că nu-l mai interesează nicio funcție, participanții la Congresul MP i-au transmis că ar putea fi premier.

 

Cum a ratat CNADNR soluţia unui tunel pentru autostrada A1, în loc să sape un canion în nisipuri mișcătoare (România liberă)

Refuzul Companiei de Drumuri de a accepta construirea unui tunel în zona cu alunecări de pe lotul 3 Sibiu-Orăştie, în loc de un uriaş debleu, a cauzat pagube de zeci de milioane de lei,  arată documentele deţinute în exclusivitate de „România liberă“.Varianta construirii unui tunel în locul uriaşului debleu prevăzut în proiectul iniţial, respectiv 42 de metri adâncime, până la 250 de metri lăţime, a fost propusă Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) de către constructorul Impregilo-Salini după ce a devenit evident că tăierea dealului de argilă cu un canion imens nu este fezabilă.

 

Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului: „Investitorii văd România mai bine decât agenţiile de rating. Avem foarte mulţi bani acum“ (Ziarul financiar)

Punctul slab al finanţelor publice: execuţia bugetară este nepredictibilă şi va trebui să rezolvăm această problemă.  

Investitorii văd România într-o lumină mai favorabilă decât agenţiile de rating, care au o atitudine conservatoare, dovadă fiind interesul foarte mare pentru emisiunea de obligaţiuni prin care a atras 2 miliarde euro şi a fost suprasubscrisă la 5,5 mld. euro, a spus la ZF Live Ştefan Nanu, 40 de ani, directorul Trezoreriei Publice din cadrul Ministerului Finanţelor.

 

 

 

 
Revista presei româneşti - 26 octombrie 2015