Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Generalul de pe trambulină (România liberă)

dan-turturica.jpg

Dan Cristian Turturică

Prin intervenția de luni seara, Klaus Iohannis ne arată că-i recunoscător lui Gabriel Oprea, pentru că i-a mărit salariul! (Evenimentul zilei) - România, absolut excentrică şi halucinantă. Pe cine să mai creadă interlocutorii de la Bruxelles? (Adevărul) - Cum au fost distruse 140 de tabere şcolare (Jurnalul naţional) - Şarapova şi Halep. Ca Luna şi  Soarele (Gazeta sporturilor)

Prin intervenția de luni seara, Klaus Iohannis ne arată că-i recunoscător lui Gabriel Oprea, pentru că i-a mărit salariul! (Evenimentul zilei)

Jurnalistul Ion Cristoiu analizează recţiile preşedintelui în cazurile premierului şi vicepremierului, Iohannis aşteptând demisiile ambilor.

În cazul lui Victor Ponta, Klaus Iohannis a făcut o conferință de presă specială (în iulie , după ce Direcția Națională Anticorupție a comunicat public că prim-ministrul Victor Ponta este învinuit de fapte penale). În cazul lui Gabriel Oprea, s-a referit la Scandal doar în finalul unei Declarații consacrate altui subiect. Campania împotriva lui Gabriel Oprea are drept principală acuzație folosirea în chip ilegal a coloanei oficiale și, mai ales, ascunderea adevărului.

În cazul lui Victor Ponta Klaus Iohannis îi cere demisia în chip oficial. În cazul lui Gabriel Oprea suntem informați că l-a sfătuit să-și dea demisia. De ce? „ Întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică, şi pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea.”

Deosebirea de tratament sare în ochi, consideră jurnalistul Ion Cristoiu.Detalii în Evenimentul zilei.

 

Generalul de pe trambulină (România liberă)

"Care este diferența dintre politicienii români și cei occidentali? Cel mai interesant răspuns primit la această întrebare, pe care sunt convins că v-ați pus-o măcar o dată în viață, a venit de la un diplomat străin: «Toată lumea mai face, din când în când, pipi în piscină. Românii sunt singurii care vor să o facă de la trambulină»...

De ce merită să vorbim despre asta acum? Pentru că în astfel de momente tensionate, când amenințările externe se combină exploziv cu lupta internă pentru putere, devine evident cât de riscante sunt pentru țară lipsa de minte și lipsa de caracter ale majorității celor ce ne conduc, cât de mult plătim pentru asta fiecare dintre noi și cât de vinovați suntem că facem prea puțin pentru a determina o schimbare radicală a elitei politice și administrative"...

Redactorul şef Dan Cristian Turturică explică "de ce Ponta jubilează. și de ce Dragnea este în extaz. Aparent, nu au nici un motiv. Dacă pică Oprea, guvernarea lor are toate șansele să se ducă de râpă. Doar că miza lor principală bate chiar și guvernarea – evitarea cu orice preț a pușcăriei.

Despre PNL, ce să mai vorbim? Dacă tragedia de săptămâna trecută i-ar fi prins la guvernare cu Oprea, i-ar mai fi cerut demisia? Ar fi acceptat să iasă din nou de la putere, după nici câteva luni după ce ar fi dat, din nou, de gustul mierii?

Nu vom ajunge nicăieri dacă nu oprim abuzurile de putere. Toate! Nu doar pe cele ale adversarilor". Integral în România liberă.

 

România, absolut excentrică şi halucinantă. Pe cine să mai creadă interlocutorii de la Bruxelles? (Adevărul)

„Nu am auzit vreodată, într-o experienţă relativ lungă de corespondent de presă la Bruxelles, ca un premier dintr-un Stat Membru să-l acuze pe preşedintele ţării sale că a participat la un summit european ca „surda la horă“. Şi că, „aşa cum s-a dus, aşa s-a întors“ şi că „nu face nimic“…

Cristian Unteanu atrage atenţia că „Aici apare problema gravă care ridică semne de întrebare dintre cele mai serioase pentru toţi partenerii noştri europeni şi de oriunde din lume: cu cine negociază atunci când vorbesc cu interlocutorul român? Cu „surda la horă“? Atunci legitimitatea oricărei poziţii sau a oricărui angajament românesc este zero.

Nimeni, absolut nimeni din cancelariile occidentale nu va sta să judece asupra bătăliei interne de putere din România. E prea mică şi nesemnificativă miza…

Riscul major este ca, atunci când ne vom trezi buimaci din acest nou scandal, să vedem că noi tot acolo suntem, cu micul nostru Fanar de secol XXI, iar ei şi-au mutat atât jucăriile cât şi interesele“. Comentariul amplu poate fi găsit pe adevarul.ro

 

Cum au fost distruse 140 de tabere şcolare (Jurnalul naţional)

O statistică teribilă descrie situaţia în care a ajuns patrimonial moştenit de pe vremea comunismului. Au fost 200 de astfel de locuri şi au rămas doar 60. Din 53.000 de spaţii de cazare mai sunt doar 5.000. Multe erau destinate copiilor din familiile sărmane, care numai aşa puteau vedea muntele sau marea. Astăzi stau acasă. Pe taberele lor au tăbărât adulţii.

 

Şarapova şi Halep. Ca Luna şi  Soarele (Gazeta sporturilor)

A fost un an amestecat pentru fiecare. Au câştigat, au pierdut, au strâns cam aceeaşi sumă de bani care ilustrează succesul (3,6 mil. $  Simona şi 3,3 mil. $ Maria), acum sunt faţă în faţă la Turneaul Campioanelor de la Singapore azi, de la 13.30. În paginile Gazetei puteţi citi o avancronică de Luminiţa Paul.

 
Revista presei româneşti - 27 octombrie 2015