Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profitorii (Gândul)

sultanoiu.jpg

Marian Sultănoiu
Sursa imaginii: 
gandul.info

Dragnea încearcă să-şi disciplineze partidul cu sancţiuni pentru “ciripitori” (Jurnalul naţional) - Carnea, inamicul public numărul 1. Cât adevăr şi câtă exagerare se află în avertismentul OMS (Adevărul) - Creditul în lei a depăşit 50% din total în septembrie pentru prima oară în ultimii nouă ani (Ziarul financiar) - Clasarea faptelor din Decembrie '89 încalcă legislația internă și internațională (Evenimentul zilei) - Interviu cu Vladimir Milov, lider al opoziţiei ruse: Putin se va prăbuși. Dar nu ca Ianukovici, ci ca Erdogan (România liberă)

Profitorii (Gândul)

“Cu siguranţă, nu Iohannis a „folosit” politic moartea poliţistului Gigină. Cel care o face este premierul”, scrie Marian Sultănoiu în editorial. În opinia sa, „pe Ponta îl disperă spaima că, odată ce Oprea va părăsi guvernul, demisia acestuia va genera picajul politic al UNPR, degringoladă, defectări şi, pe cale de consecinţă, o şubrezire serioasă a majorităţii la putere. Altfel, un scenariu improbabil…

Un partid precum UNPR, reprezentat doar de figura „emblematică” a comandantului său, ar fi avut motive să intre într-o degringoladă accentuată, odată cu demitizarea generalisimului, mulţi dintre „progresişti” putând deveni anxioşi şi vulnerabili la chemarea dreptei, tablou amplificat la extrem de angoasele premierului…

Oprea l-a ales pe Ponta, renunţând la coloana vertebrală, aşa cum n-a fost în stare să renunţe la coloana oficială.

O fi bine, domnu’ ghenăral?! O fi rău? Sau vă e perfect egal?”

 

Dragnea încearcă să-şi disciplineze partidul cu sancţiuni pentru “ciripitori” (Jurnalul naţional)

Miniştrii PSD în frunte cu premierul şi-ar putea pierde funcţiile dacă procurorii îi acuză de fapte de corupţie sau infracţiuni împotriva libertăţii persoanei. Demnitarii social-democraţi nu au voie să folosească maşinile oficiale în deplasări de interes personal şi nici să facă atacuri la persoană adversarilor politici, în caz contrar riscând chiar excluderea. Din acest motiv, scrie JN, social-democraţii încep să mârâie. Cât de dur este Codul de conduită vedeţi în ziar.

 

Carnea, inamicul public numărul 1. Cât adevăr şi câtă exagerare se află în avertismentul OMS (Adevărul)

Rezultatele celui mai recent studiu derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit căruia consumul de carne procesată şi carne roşie duce la cancer, i-au pus pe jar nu doar pe specialiştii în sănătate publică, ci şi pe producătorii din industria cărnii, care contestă deja cercetarea.

Potrivit Asociaţiei Române a Cărnii, studiul OMS face parte din seria studiilor „aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică”. ARC arată că obiceiurile culinare ale românilor i-au determinat să proceseze alimentele pe bază de carne. În plus, aceştia subliniază că tot ceea ce conţin salamul, şunca şi alte produse care pot fi cumpărate din magazine prezintă siguranţă pentru consumatori.

Profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog şi nutriţionist, a explicat pentru Adevărul „Într-adevăr, carnea roşie în exces este foarte dăunătoare, iar noi ştim acest lucru. Însă nu poţi renunţa la ea. De exemplu, dacă nu îi dai copilului carne roşie, el nu se dezvoltă normal. În mod normal, e indicat să consumăm 50 de grame de carne roşie pe zi. O persoană care are activitate intensă are nevoie de proteine, care se iau din carnea roşie”.

 

Creditul în lei a depăşit 50% din total în septembrie pentru prima oară în ultimii nouă ani (Ziarul financiar)

Dobânzile mici şi ofertele tot mai agresive de creditare în lei din partea băncilor au stimulat accelerarea împrumuturilor în monedă naţională, politică încurajată de BNR prin reducerea dobânzii de referinţă.

Ritmul de creştere pe care l-a avut creditarea în lei în ultimul an a de­terminat analiştii să includă deja în rapoarte termenul de „supraîncălzire“, aceştia anticipând că banca centrală ar putea lua măsuri de temperare a cre­ditării dacă aceasta va accelera pu­ternic şi anul viitor.

 

REVOLUȚIONARII NU SE LASĂ. Clasarea faptelor din Decembrie '89 încalcă legislația internă și internațională (Evenimentul zilei)

Cazul închiderii Dosarului Revoluției a fost transmis către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Curtea Europeană „nu acceptă o anchetă care se termină prin efectul prescripției”.

 

Interviu cu Vladimir Milov, lider al opoziţiei ruse: Putin se va prăbuși. Dar nu ca Ianukovici, ci ca Erdogan (România liberă)

În 2011, cu un câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Rusia, Radio Europa Liberă îl prezenta pe Vladimir Milov (astăzi în vârstă de 43 de ani) drept „figura proaspătă a opoziţiei ruse“, o opoziţie divizată, dar în primul rând oprimată de aparatul propagandistic şi poliţienesc controlat de Vladimir Putin.

Cu doar un an înainte, Milov, Vladimir Ryzhkov, Mihail Kasyanov şi Boris Nemțov (executat la începutul lui 2015 în centrul Moscovei) formaseră o coaliţie cu care să concureze partidul prezidenţial Rusia Unită în legislative.

Nu au avut prea mult succes, după cum recunoaşte Milov însuşi într-un interviu acordat României libere, dar, o spune tot el, vremurile au adus noi oportunităţi, pe care opoziţia, dacă vrea cu adevărat o schimbare, va trebui să le fructifice cu multă răbdare.

Milov, care în timpul Guvernului Mihail Kasyanov a fost ministru adjunct al Energiei, critică dur stilul sovietic al Gazprom şi inadecvarea la realitate a strategiilor girate de Putin şi conducerea gigantului rusesc.

 
Revista presei româneşti - 28 octombrie 2015