Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis în piața Universității. PUNCT. (Evenimentul Zilei)

iohannis.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis în a şasea zi de proteste din Piaţa Universităţii
Sursa imaginii: 
hotnews.ro

Ce spun medicii despre decizia Guvernului de a transfera răniţii din Colectiv în străinătate (Gândul) - STUDIU despre protestatarii din Piața Universității. Vor să schimbe actualii politicieni, dar nu știu cu cine (Jurnalul naţional) - Ce pierde şi ce câştigă Iohannis când amână desemnarea unui nou premier (Adevărul) - Exact când România are cea mai mare nevoie de ea, cea mai importantă organizaţie de business alături de liderii ei stă pe margine şi îşi bea liniştită cafeaua comentând ultimele evenimente. Oamenii au nevoie de lideri prin în lor, nu de comunicate (Ziarul financiar)

Klaus Iohannis în piața Universității. PUNCT. (Evenimentul Zilei)

În a șasea seară de proteste în Piața Universității, îmbrăcat cu geacă și cu șapcă pe cap președintele Klaus Iohannis ajunge în mijlocul protestatarilor la ora 8 fix. Era așteptat de manifestanți de două ore.

Armata de jurnaliști care aflaseră, pe surse, că vine, l-au luat cu asalt și au făcut cerc în jurul lui. Cei care nu-l vedeau au început să strige: “Unde e mă, vreau să-l văd”. Altul striga: “rușine, rușine”. În același timp se făceau poze și unii încercau să-l filmeze.

“Dați-i portavoce, dați-i portavoce”, s-au auzit la un moment dat din mulțime printre cei care strigau aflându- se unul care chiar avea în mână așa ceva.

E nevoie de modificarea Constituției și de modificarea legilor lovite de nulitate, îi transmit două doamne președintelui. “Aveți dreptate!”, spune Iohannis.

Un domn i se plânge președintelui că are amenzi de 90 de milioane de lei. “Vă rog frumos să mă chemați la Cotroceni ”, “Să aveți grijă să fim și noi fericiți”, se strigă din mulțime..

Președintele se pregătește să plece. “Veniți înapoi!”, “Veniți înapoi”, se aude în spatele lui. Iohannis se urcă în mașină. “Nici măcar nu ne-a vorbit!”, se aude o voce dezamăgită.

 

Ce spun medicii despre decizia Guvernului de a transfera răniţii din Colectiv în străinătate. „Dacă se întâmplă lucruri în străinătate, nu mai există suspiciune că nu s-a făcut tot posibilul” (Gândul)

Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 45 de morţi // 13 răniţi şi-au pierdut viaţa sâmbătă şi duminică.

Trei medici specialişti implicaţi în gestionarea şi tratarea victimelor rănite în incendiul de la Colectiv consideră că starea pacienţilor nu permitea transportarea lor în străinătate mai devreme. Unul dintre ei dă însă de înţeles că a existat haos în lanţul de decizie al autorităţilor şi că este posibil să se fi decis abia joi să ceară oficial ajutor internaţional, pentru a ieşi basma curată: dacă va muri vreun pacient în străinătate, nu va mai putea fi acuzat nimeni că nu s-a făcut tot posibilul pentru salvarea victimelor. Toţi trei medicii insistă însă asupra faptului că în primele trei zile după tragedie, răniţii erau instabili, iar transportul lor ieşea din discuţie.

 

STUDIU despre protestatarii din Piața Universității. Vor să schimbe actualii politicieni, dar nu știu cu cine (Jurnalul naţional)

Un studiu realizat de SNSPA despre protestatarii din București arată că aceștia sunt hotărâți în ceea ce privește schimbarea actualilor politicieni, dar nu știu cine ar trebui să-i înlocuiască.

Întrebați dacă ar putea numi o persoană care ar trebui să fie premier, 68% din participanții la studiu nu au putut da un răspuns. Iar la intrebarea ”Pe cine anume? (Din cei 31% au răspuns afirmativ)” raspunsul nu a indicat vreun favorit.

 

În căutarea tehnocraților (România liberă)

Zilele următoare, liderii partidelor parlamentare vor lua din nou drumul spre Palatul Cotroceni, pentru o a doua rundă de consultări în vederea formării noului Guvern.

Cum balanța pare să se fi înclinat spre varianta unui Cabinet de tehnocrați, atât în spațiul politic, cât și în cel al rețelelor de socializare se înmulțesc propunerile de premieri și miniștri. Printre numele vehiculate pe internet se numără Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, jurnaliști, oameni de afaceri, avocați, finanțiști și artiști, dar și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

Ce pierde şi ce câştigă Iohannis când amână desemnarea unui nou premier (Adevărul)

Analiştii politici contactaţi de „Adevărul“ spun că şeful statului a alimentat criza politică după ce a întrerupt consultările cu partidele pe timp de weekend.

„Negocieri peste negocieri o să prelungească criza şi vor aruncă umbre de îndoială asupra tuturor părţilor“, spune analistul politic Dan Ionescu, blogger adevarul.ro.

Politologul Cristian Pârvulescu merge şi mai departe cu critica. „Preşedintele nu a înţeles mişcarea Colectiv. El crede că protestele din stradă sunt o mişcare conjuncturală, când, de fapt, este vorba despre o mişcare ciclică, de indignare. Oamenii vor o schimbare a clasei politice. Or, prin modul în care a temperat ritmul negocierilor, Klaus Iohannis a arătat că nu-şi doreşte decât o schimbare de premier. Preşedintele nu a făcut decât să alimenteze o criză ce părea doar una guvernamentală. În loc să tragă o concluzie, se joacă“,a spus Cristian Pârvulescu pentru „Adevărul“. Există însă şi analişti care cred că e mai bine să măsori de zece ori până să tai o dată.

 

Exact când România are cea mai mare nevoie de ea, cea mai importantă organizaţie de business alături de liderii ei stă pe margine şi îşi bea liniştită cafeaua comentând ultimele evenimente. Oamenii au nevoie de lideri prin în lor, nu de comunicate (Ziarul financiar)

La ora actuală, cea mai puternică organizaţie de business, cea mai credibilă şi cea mai respectată prin liderii pe care îi are este Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care se bazează pe 20 de organizaţii patronale şi 17 asociaţii de afaceri. În spatele Coaliţiei se afla Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerţ Americană, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România - AOAR sau RBL - Romanian Business Leader.

La nivelul coaliţiei sunt constituite zece task-force-uri pe domenii economice: agricultură, energie, piaţă de capital, competitivitate şi climat de business, finanţe şi taxe, infrastructură şi transport, întreprinderi mici şi mijlocii, educaţie şi antreprenoriat, IT, fonduri europene şi achiziţiile publice. Fiecare task-force are câte un lider care ştie ce se petrece în domeniul urmărit şi poate propune în orice moment soluţii.

Orice guvern ar trebui să facă doar copy-paste după programul economic al coaliţiei şi ar rezulta ceva mult mai pragmatic şi mai realist decât toate înşiruirile de propoziţii copiate de la predecesori şi lăsate moştenire cu care vine de fiecare dată în Parlament şi în faţa opiniei publice.

Din păcate însă, această coaliţie are o mare slăbiciune, ca de altfel tot mediul de business din România, care este chemat de „stradă“  din când în când să preia administrarea economică a ţării: membrii nu vor să se implice mai mult, respectiv să intre pe scena politică şi să fie în faţă, scrie Cristian Hostiuc, directot editorial Ziarul financiar.

 

 
Revista presei româneşti - 9 noiembrie 2015