Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Ţară de rahat...” (Adevărul)

mircea_vasilescu.jpeg

Mircea Vasilescu

Primul test pentru Dacian Cioloş. Ce i-au cerut partidele şi când prezintă lista miniştrilor (Gândul) - ZF îi propune lui Dacian Cioloş 33 de nume noi pentru guvern - Parlamentul a dat șah guvernului technocrat (România Liberă) - Riscul expunerii la gazele din Colectiv (Jurnalul Naţional) - DOSARUL COLECTIV. Doar 60 dintre victime au depus plângeri la Parchetul General (Evenimentul Zilei)

Primul test pentru Dacian Cioloş. Ce i-au cerut partidele şi când prezintă lista miniştrilor (Gândul)

Premierul desemnat Dacian Cioloş ar urma să prezinte sâmbătă lista miniştrilor din Cabinetul său, iar audierile în comisiile parlamentare ar putea să aibă loc luni, iar marţi să fie votul de învestitură în plenul reunit. Cioloş a făcut miercuri turul partidelor pentru a discuta despre susţinerea parlamentară. PNL, UDMR şi UNPR, care împreună cu minorităţile şi independenţii pot asigura majoritatea, si-au arătat sprijinul pentru guvernul tehnocrat. PSD a pus o condiţie: garnitura oamenilor din „aparatul de stat” să rămână pe loc. Asta ar însemna deconcentratele, companiile de stat, dar şi oameni din ministere.

 

ZF îi propune lui Dacian Cioloş 33 de nume noi pentru guvern

Premierul desemnat are la îndemână specialişti din business pentru guvernul său de tehnocraţi. Doar să aleagă! Este un demers jurnalistic în care propunerile s-au bazat, în primul rând, pe rezultatele aduse în companii de cei propuşi. ZF propune pentru principalele ministere câte trei nume din economia privată, oameni tineri. Nu este nimic exhaustiv. Sunt mult mai mulţi cei care pot încăpea pe o astfel de listă.

 

Parlamentul a dat șah guvernului technocrat (România Liberă)

În ziua în care premierul desemnat Dacian Cioloș negocia cu partidele sprijinul pentru noul Guvern, deputații au aprobat, aproape în unanimitate, majorarea salariilor bugetarilor cu 10%. O astfel de decizie importantă a fost luată în absența unor studii de impact, în condițiile în care chiar estimările oficialilor guvernului interimar sunt contradictorii.

 

Riscul expunerii la gazele din Colectiv (Jurnalul Naţional)

Numărul deceselor a ajuns la 51 la aproape două săptămâni de la producerea incendiului. Basistul trupei Goodbye to Gravity, care fusese tranferat, miercuri, la o clinică din Paris, Franța, a pierdut lupta cu moartea.

Mai mulţi dintre salvatorii răniţilor se tem că vor deveni, la rândul lor, victime ale gazelor toxice inhalate, găsite de medicii legişti în organismul celor decedaţi. Academicianul Victor Voicu, specialist în toxicologie spune, însă, că în acest moment este „puţin probabil”, dacă nu au avut simptome până acum. O combustie cum a fost cea din Colectiv este periculoasă şi în aer liber, nu numai într-o incintă închisă, însă perioada critică a trecut, apreciază preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române Victor Voicu. 

 

DOSARUL COLECTIV. Șocul e atât de mare încât doar 60 dintre victime au depus plângeri la Parchetul General | A 13-a zi de doliu (Evenimentul Zilei)

Ancheta procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General a cam intrat în linie dreaptă. Conform surselor EVZ, în maximum o lună de zile, anchetatorii intenționează să trimită în judecată dosarul cu șase inculpați - cei trei patroni ai Clubului, ceilalți doi ai firmei de pirotehnie și unul dintre cei doi pirotehniști care au acționat în Clubul Colectiv, din strada Tăbăcarilor nr. 7.

Până acum, în dosarul de la Parchetul General au fost audiate 200 de persoane - inculpați, martori și victime. Dar șocul este atât de mare (chiar și pentru victimele mai ușor rănite), încât până în prezent doar 60 de persoane din cele 160 de victime estimate au depus la Parchet plângeri de părți vătămate, această etapă fiind obligatorie, potrivit procedurii penale, pentru a putea trimite inculpații în judecată.

 

“Ţară de rahat...” (Adevărul)

Eseistul Mircea Vasilescu, profesor la la Universitatea din București, scrie că a auzit prima dată expresia asta pe la sfârşitul anilor ’80, în vremurile negre ale comunismului. "Am reauzit-o de curând, spusă cam pe acelaşi ton obidit, de nişte oameni tineri, care erau copii sau nu se născuseră încă în anii ’80. Şi am avut senzaţia că, timp de câteva decenii, am trăit degeaba.

“Ţară de rahat” Pentru că avem un guvern corupt şi o clasă politică de trei parale, pentru că suntem ultima ţară din UE, pentru că la noi totul merge prost, că nu mai avem valori, că poporu’ înghite orice, votează aiurea şi cască gura la televizor, pentru că în general România sucks, suntem cu zeci de ani în urma “lumii civilizate” şi n-o să recuperăm niciodată decalajul...

 Îi înţeleg pe amicii mei mai în vârstă care au trăit frustrările comunismului. Dar nu înţeleg deloc tonul fatalist al unor oameni tineri, care trăiesc într-o ţară liberă şi care au şansa să-şi clădească societatea pe care o vor, aşa cum o vor. Şi nu înţeleg de unde pleacă sentimentul ăsta că “ţara” e ceva abstract, e un dat, e o fatalitate moştenită din moşi-strămoşi în formă fixă şi imuabilă, iar noi, cetăţenii, suntem un fel de “victime” ale ţării". Integral în Adevărul.

Revista presei româneşti - 12 noiembrie 2015