Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Oricine putea Șterge Colectiv din softul ISU!” Cine va plăti 50 de milioane de euro despăgubiri? (tolo.ro)

Familiile unor generali şi colonei de la ISU, campioanele afacerilor cu avize de specialitate (Adevărul) - Dai casa în schimbul creditului și scapi de datorii (Evenimentul Zilei) - Strategie la Guvern: Tunel subteran la Parlament, Aqualand în Dudeștii Noi, parcare sub Sala Palatului (Profit.ro) - Câte teatre ar trebui mutate la Cotroceni (Jurnalul Naţional)

”Oricine putea Șterge Colectiv din softul ISU!” Cine va plăti 50 de milioane de euro despăgubiri? (tolo.ro)

Procurorii încep urmărirea penală pentru patru firme private, dar victimele așteaptă ca statul să fie tras la răspundere ca să-și poată lua banii.

În noaptea de 30 spre 31 octombrie, la ora 1:21 noaptea, Raed Arafat declara pentru Știrile ProTV că ”La nivelul ISU, nu există nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă”. Declarația lui a fost extrem de rapidă și s-a bazat, cu mare probabilitate, doar pe softul de evidență a obiectivelor pe care ISU le are în în București și Ilfov.

”E un program primitiv de evidență, fără niveluri de siguranță, ceva jenant, un fel de excel”, spune un om care cunoaște bine softul.

50 de milioane de euro, cel puțin, estimează unii avocați că vor ajunge cererile în instanță pentru despăgubiri.

Singura șansă ca familiile celor dispăruți să intre în posesia acestor bani este ca statul român, sub orice formă, ISU sau Primăria sectorului 4, să devină parte acuzată în proces. Altfel, banii n-au de unde să vină.

 

ANCHETĂ Familiile unor generali şi colonei de la ISU, campioanele afacerilor cu avize de specialitate (Adevărul)

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dă autorizaţie de funcţionare unui bar, club sau restaurant doar dacă lucrările PSI ale acestora au fost realizate de o firmă acreditată de ISU. Domeniul este unul profitabil, iar firmele de profil sunt de ordinul miilor. Doar câteva sunt însă acreditate. Pe această listă exclusivistă se înghesuie foşti sau actuali generali, colonei şi familiile lor.

„Adevărul” şi Rise Project continuă seria de materiale Riscul #Colectiv cu o radiografie a afacerilor PSI controlate din interiorul ISU.

Udor Cosmin-Aurelian a înfiinţat, în 2006, firma Servicii de Pompieri şi Descarcerare SA. Tatăl său, generalul cu două stele Udor Aurel, era pe atunci inspectorul şef al ISU Bucureşti. Un an mai târziu, şi nora generalului şi-a deschis firmă PSI, cu numele Compania de Stingeri şi Intervenţii. Udor s-a retras de la conducerea ISU Bucureşti în 2009. După ce s-a retras, generalul s-a angajat la firma înfiinţată de nora sa.

Compania Stingeri şi Intervenţii a avut o cifră totală de afaceri de peste 50 de milioane de lei şi profit net de aproape 9 milioane din 2007 până la finalul anului trecut, cifre care o plasează în topul pe această nişă.

 

Dai casa în schimbul creditului și scapi de datorii (Evenimentul Zilei)

Legea dării în plată, care ar putea revoluționa relația dintre debitori și bănci, a primit ieri avizul final al parlamentarilor, prin votul în plen al deputaților. Dacă proiectul va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, anul acesta am putea vedea primele datorii anulate pentru clienți.

Bancherii se plâng că speculatorii vor preda băncii imobile nefinalizate, greu de valorificat

Informaţii utile pentru 800.000 de familii cu credite la bănci.

 

Strategie la Guvern: Tunel subteran la Parlament, Aqualand în Dudeștii Noi, parcare sub Sala Palatului (Profit.ro)

Construcția unui tunel subteran sub Palatul Parlamentului, dezvoltarea unui centru de agrement de tip Aqualand în comuna Dudeștii Noi (județul Timiș), proiect pregătit pentru finanțare europeană încă din 2010, și amenajarea de parcări subterane sub Sala Palatului și Grădina Icoanei din Capitală sunt proiecte incluse în Strategia de dezvoltare teritorială a României, redactată de Guvern.

Documentul include proiecte pe termen lung care să contribuie la dezvoltarea țării în următorii 20 de ani.

Sunt incluse în strategie și proiecte privind construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii, cu precădere în orașele cu peste 20.000 de locuitori, și de locuințe prin credit ipotecar, în principal în orașele cu peste 50.000 de locuitori.

 

Câte teatre ar trebui mutate la Cotroceni (Jurnalul Naţional)

Teatrul Nottara din Bucureşti, care nu mai poate funcţiona în actualul sediu după promulgarea legii care interzice activităţile care implică prezenţa publicului în clădirile cu risc ridicat de prăbuşire în caz de cutremur, se va muta temporar la Cotroceni.

Teatrul Nottara ar urma să funcţioneze, începând din 5 decembrie, în sala de spectacole a palatului prezidenţial.

În situaţia de a nu mai putea funcţiona se află şi cinema Studio, Patria şi Pro din Capitală, dar şi săli de expoziţie precum Galeriile Simeza. 

 
Revista presei româneşti - 26 noiembrie 2015