Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre banii alocaţi Bisericii, dintr-o extremă într-alta (Adevărul)

catedrala.jpg

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului

Guvernul Cioloş „sparge“ în 2016 cu 16 mld. lei mai mult decât Ponta (Ziarul Financiar) - O ţară - două salarii minime. Câştigători - bugetarii, perdanți - angajații de la privat (Jurnalul Naţional) - Planul „0 lei pentru biserici“ poate fi dat peste cap în Parlament (România Liberă)

Mână largă cu banii din buget. Guvernul Cioloş „sparge“ în 2016 cu 16 mld. lei mai mult decât Ponta (Ziarul Financiar)

Din anul „nebun“ 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atât de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există. Trei sferturi din creştere merg în salarii, bunuri şi servicii şi cheltuieli sociale. Doar 4 mld. lei în plus la investiţii.

 

Cum a împărţit banii Guvernul Cioloş. O ţară - două salarii minime. Câştigători - bugetarii, perdanți - angajații de la privat (Jurnalul Naţional)

Pentru 1,4 milioane de români visul de a câştiga mai mult anul viitor s-a spulberat odată cu anunţul privind îngheţarea salariului minim la 1.050 de lei făcut de ministrul de Finanţe, Anca Dragu. Însă, adevăraţii perdanţi ai Bugetului pe 2016 sunt angajaţii din mediul privat, care lucrează pe salariul minim, având în vedere că bugetarilor li s-a majorat leafa cu 10%.

Bugetul pe 2016 ne-a adus o nouă aberaţie, existenţa a două salarii minime pe economie, începând de anul viitor. Absur¬ditatea a apărut prin necore¬larea îngheţării salariului minim cu creşterea lefurile bugetarilor cu 10%. Astfel, cel mai mic salariu în sistemul public va fi de 1.155 de lei, după mărirea cu 10% care va fi acor¬dată din 2016, iar cel din mediul privat va rămâne tot 1.050 de lei. Diferenţa dintre cele două este de 105 lei, importantă pentru cineva care ia în mână în jur de 850 de lei. Pentru a evita această situaţie, proiectul de buget elaborat de Guvernul vechi prevedea creşterea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei, la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016.

 

Patriarhul Daniel s-a supărat ca văcarul pe Stat. Şeful BOR vrea de la Guvernul Cioloş tot ce Cuza a luat Bisericii (Adevărul)

Tensiuni între Palatul Patriarhiei şi Palatul Victoria de la proiectul de buget pe 2016. Deşi Guvernul a anunţat o creştere a contribuţiei pentru salariile personalului clerical şi neclerical, bugetul alocat, anul viitor, cultelor fiind mai mare faţă de cel de anul acesta, Patriarhul Daniel a uitat că „banii sunt ochiul dracului”, declarând că statul ar trebui să-i dea înapoi Bisericii toate proprietăţile luate abuziv.

“Despre banii alocaţi Bisericii, dintr-o extremă într-alta” scrie jurnalistul Liviu Iolu.

După prezentarea proiectului de buget al Guvernului Cioloş, în spaţiul public s-a remarcat cel mai tare dezbaterea despre banii alocaţi Bisericii. Unii şi-au aruncat spre tavan pălăriile de fericire: S-au luat banii de Catedrală! Apoi şi-au tras fesurile pe ochi, furioşi: S-au dat mai mulţi bani pentru salariile preoţilor! Nicicum nu pare să fie bine, nici o variantă nu-i poate încânta pe toţi nemulţumiţii...

Discuţia e lungă dar pare totuşi disproporţionată faţă de sumele vehiculate în raport cu tot bugetul ţării. Când ne gândim la procentul din PIB dezbătut atât de aprins, de zero virgulă zero şi ceva, parcă nu mai pare o problemă naţională de viaţă şi moarte – aşa cum se poate interpreta când observi cât de tare este tocată.

În plus nu cred că în sarcina unui Guvern cu mandat limitat, de un an de zile, stă tranşarea acestei chestiuni a banilor alocaţi Bisericii. Aici e o treabă de asumare politică a unei direcţii pe care trebuie să o decidă o întreagă societate şi o hotărâre tranşantă nu poate fi luată fără o dezbatere şi o consultare publică amplă. Iar acum, cu toată gălăgia, nu prea e cazul”.

 

Planul „0 lei pentru biserici“ poate fi dat peste cap în Parlament (România Liberă)

Cabinetul Cioloș s-a gândit să introducă o premieră în proiectul bugetului pe 2016: să nu mai aloce bani pentru lăcașurile de cult. Decizia a fost întâmpinată cu entuziasm de o parte a societății, dar în urma reacției dure a Bisericii Ortodoxe Române, premierul a făcut deja un mic pas înapoi. Iar decizia finală se va lua, oricum, în Parlament, prietenos în trecut cu BOR.

Peste voința Executivului, aleșii pot opera și ei modificări în proiectul bugetului pe 2016. Experiența anilor trecuți ne arată că, înainte de a începe dezbaterile propriu-zise în plenul reunit, senatorii și deputații formulează mii de amendamente. De exemplu, când au discutat bugetul pe 2011, aleșii au depus peste 11.000 de amendamente, iar anul următor, la bugetul pe 2012, au fost circa 8.000 de amendamente. Dintre acestea, cam 20% au vizat alocarea de fonduri pentru biserici. Ne putem aștepta, așadar, ca și anul acesta să se întâmple la fel, mai ales că avem în 2016 două rânduri de alegeri, locale și parlamentare, iar senatorii și deputații sunt foarte receptivi, în aceste condiții, la doleanțele primarilor și ale preoților din zona unde intenționează să candideze.

 
Revista presei românești - 7 decembrie 2015