Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Jihadistul” Luigi se interesa pe Facebook de unde să cumpere AK şi „grenăzi” şi ar fi vrut să devină martirul Statului Islamic. REFERAT (Gândul)

steag_si.png

„Jihadistul” Luigi se interesa pe Facebook de unde să cumpere AK şi „grenăzi” şi ar fi vrut să devină martirul Statului Islamic

Toți pacienții de la Colectiv trimiși în Belgia, infectați cu bacterii (România Liberă) - Sănătatea are un buget de 31 de miliarde de lei, însă sursele de finanţare sunt o nebuloasă (Ziarul Financiar) - De ce a fost demis şeful de la autostrăzi (Adevărul) - Operă a lui Tonitza, distrusă cu târnăcopul (Jurnalul Naţional)

„Jihadistul” Luigi se interesa pe Facebook de unde să cumpere AK şi „grenăzi” şi ar fi vrut să devină martirul Statului Islamic. REFERAT (Gândul)

Procurorii DIICOT susţin că elevul craiovean (suspectat de promovare a propagandei teroriste – n.red) s-a radicalizat într-un timp foarte scurt, după ce s-a convertit la Islam, el ajungând să se intereseze pe Facebook despre cum îşi poate procura arme AK, grenade şi lăudându-se că ştie să facă o bombă din două telefoane, după ce a studiat cum se asamblează. Totodată, susţin procurorii, tânărul a încercat să ia legătura cu membri sau adepţi ai grupării teroriste Statul Islamic (ISIS) şi şi-a exprimat disponbilitatea de a deveni „martir” în Siria sau în Europa, în numele grupării teroriste. Elevul craiovean, care provine dintr-o familie destrămată, cu tatăl proaspăt ieşit din penitenciar, ar fi postat ameninţări la adresa unor persoane publice, una dintre ele fiind chiar preşedintele Klaus Iohannis. Tânărul promova propaganda Daesh şi filme şi imagini cu execuţiile grupării teroriste, încercând să atragă adepţi, mai spun procurorii, care l-au reţinut pe tânăr, marţi seara.

 

Spitalul Militar din Bruxelles confirmă oficial: toți pacienții de la Colectiv trimiși în Belgia, infectați cu bacterii (România Liberă)

Un răspuns oficial de la unul dintre spitalele din Occident la care au ajuns o parte dintre răniții din clubul Colectiv aruncă o nouă lumină asupra condițiilor medicale de îngrijire de care aceștia au avut parte în unitățile medicale românești. Conducerea Spitalului Militar din Belgia - Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – a confirmat, într-un răspuns oferit la o solicitare a României libere, că toți cei opt pacienți pe care i-a preluat din București au fost infectați cu bacterii intraspitalicești.

Ministerul Sănătății a susținut într-o conferință de presă, organizată ca reacție la dezvăluirile din România liberă, că la arsuri riscul de infecții este foarte mare. Prezent la conferință, managerul Institutului de Boli Infecțioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat că de fapt medicii belgieni au susținut că pacienții din Colectiv erau colonizați cu anumite bacterii și nu erau infectați cu bacterii, fapt care ar fi "perfect normal". Un medic ne-a precizat sub anonimat că termenul de colonizarea înseamnă tocmai acoperirea cu bacterii a unei părți a corpului. România liberă a încercat pe tot parcusul zilei să afle de la ce spitale din România provin tinerii răniți din Colectiv care au ajuns la Spitalul Militar din Belgia.

 

Sănătatea are un buget de 31 de miliarde de lei, însă sursele de finanţare sunt o nebuloasă (Ziarul Financiar)

Sănătăţii i-au fost rezervate în 2016 31,1 miliarde de lei (7 miliarde de euro) echivalent a 4% din PIB, cu trei miliarde de lei peste ceea ce are anul acesta, susţine Ministerul de Finanţe.

Însă, în afară de bugetul Ministerului Sănătăţii, Finanţele nu au publicat cifre din care să reiască cum s-a ajuns la suma de mai sus, cât sunt veniturile obţinute de la asiguraţi, câţi bani sunt subvenţii din bugetul de stat şi câţi bani vin de la autorităţile locale.

 

De ce a fost demis şeful de la autostrăzi (Adevărul)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) trebuia să rezilieze încă de la începutul anului 2014 contractul cu grupul italian Salini Impregilo, constructorul care a realizat prost lotul III de pe autostrada Sibiu-Orăştie, şefii acesteia fiind avertizaţi de nu mai puţin de 275 de ori în privinţa calităţii proaste a lucrărilor, arată raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor.

Documentul mai arată că CNADNR trebuia să amendeze de două ori Salini Impregilo cu câte 2,1 milioane de lei, trebuia să oprească plăţile către italieni din cauza unei penalităţi de 568.000 de lei care nu a fost achitată de constructor şi că nu a urmărit buna derulare a contractului. Ministrul Transporturilor, a decis să-l demită pe Narcis Neaga de la conducerea CNADNR, înlocuitorul său fiind Cătălin Homor, directorul interimar al Metrorex.

 

Operă a lui Tonitza, distrusă cu târnăcopul (Jurnalul Naţional)

Puțini știu că la Cimitirul Eternitatea din Iași se află o lucrare a lui Tonitza sau, mai exact, ceea ce a mai rămas din ea. Opera de artă acoperea un perete al capelei Maria Moruzzi, monument transformat însă de mulți ani în magazie a muncitorilor din cimitir. Nimeni nu a tras un semnal de alarmă, iar lucrătorii habar n-aveau peste ce capodoperă își suflau deseori nasul. Acum, din pictura murală mai există doar frânturi.

 
Revista presei româneşti - 9 decembrie 2015