Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea teroristului Omar din Craiova care a fost demascat de propriii părinți disperațI (Evenimentul Zilei)

jihadist.jpg

Povestea teroristului Omar din Craiova care a fost demascat de propriii părinți disperați

Investiţiile încep să oprească exodul în străinătate al tinerilor români (Ziarul Financiar) - Dosarul „Microsoft”. Creierul afacerii, Claudiu Florică: „Şpaga de 16 milioane de euro mi s-a părut rezonabilă“ (Adevărul) - Votul la deputaţi:pentru unul mumă, pentru altul ciumă (Jurnalul Naţional) - Unde a dispărut partidul care visa la un milion de membri (România Liberă)

Povestea teroristului Omar din Craiova care a fost demascat de propriii părinți disperațI (Evenimentul Zilei)

Provenit dintr-o familie destrămată, cu o mamă care a muncit pe rupte și cu un tată închis ani buni pentru trafic de droguri, “tânărul jihadist” de astăzi a fost un copil introvertit, aflat veșnic în căutarea unui model demn de urmat. Asta până când a fost prins în mrejele unui dialog cu un sirian stabilit în România.

Apoi, acasă sau la școală, olteanul nostru a răscolit, timp de jumătate de an, internetul, savurând și încuviințând acțiunile sângeroase ale jihadiștilor: decapitări spectaculoase, incendieri de femei și bărbați, executări prin împușca re . Toate în direct.

A urmat inițierea, consumată sumar, pe internet, sub comanda virtuală a unei românce stabilite în Grecia. Odată înțelese „binefacerile” unui mare stat islamic, tânărul s-a autointitulat războinic, Omar al Faruq. Și-a schimbat religia, devenind musulman, a început să meargă la imam și să se roage lui Allah. S-a pus, apoi, la dispoziția ISIS, visând la Jihad cu „sabia în mână” sau cu bomba la piept, cum se practică în timpurile moderne.

Tânărul de 17 ani reținut marți pentru propagandă jihadistă pe internet, a fost ieri dimineață expertizat psihiatric. „Este un caz clasic de fanatizare, un proces complex, bazat pe nesiguranța afectivă și socială“, este de părere profesor doctor universitar Gavril Cornuțiu. Întrebat ce-i de făcut pentru a împiedica răspândirea acestui fenomen, profesorul Gavril Cornuțiu a fost tranșant: „Răul trebuie smuls din rădăcină! Acest copil trebuie oprit, pentru că e capabil de orice”.

 

Investiţiile încep să oprească exodul în străinătate al tinerilor români. Peste jumătate dintre studenţii români vor primul loc de muncă „acasă“ (Ziarul Financiar)

Noile investiţii, salariile mai bune, implicarea angajatorilor în mediul academic, diversificarea proiectelor şi creşterea complexităţii activităţilor din România ale companiilor străine au fost câteva dintre trans­for­mările din ultimii ani care îi determină pe tineri să opteze pentru un loc de muncă în România, cel pu­ţin la începutul carierei. Un procent de 51% dintre studenţii români au spus că ar prefera să îşi caute un loc de muncă în regiunea în care locuiesc în prezent, în creştere faţă de procentul de 29% înregistrat în anul 2013, potrivit unui sondaj de opinie realizat de concernul german Continental, companie care are 15.000 de salariaţi în România.

 

Dosarul „Microsoft”. Creierul afacerii, Claudiu Florică: „Şpaga de 16 milioane de euro mi s-a părut rezonabilă“ (Adevărul)

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Microsoft” în care au fost trimişi în judecată fostul ministru Gabriel Sandu, fostul primar Gheorghe Ştefan şi afaceriştii Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. În sala de judecată a dat declaraţii creierul afacerii, dar şi denunţătorul Claudiu Florică. El a povestit cum decurgeau întâlnirile pe care le avea cu ceilalţi inculpaţi, dar şi cum au ajuns la Gheorghe Ştefan 4 milioane de euro.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

 

Votul la deputaţi:pentru unul mumă, pentru altul ciumă (Jurnalul Naţional)

Ioan Oltean a rămas fără imunitatea care l-a protejat timp de 21 de ani de când este parlamentar. Colegul lui de partid, Cătălin Teodorescu, celebru doar pentru norocul său la votul cu bile, a fost salvat a doua oară de arestarea preventivă. Cei doi sunt acuzaţi în acelaşi dosar. Prejudiciul: multe milioane de euro.

 

Unde a dispărut partidul care visa la un milion de membri (România Liberă)

Gabriel Oprea, șeful progresiștilor și ex-vicepremierul „interesului național“, lipsește cu desăvârșire din spațiul public de aproape o lună de zile. Puținele mesaje pe care UNPR le mai are de transmis răzbat prin comunicate sporadice sau prin vocea vreunui parlamentar.

 
Revista presei româneşti - 10 decembrie 2015