Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Populaţia lumii s-a dublat în ultimii 50 ani, iar a României a scăzut la nivelul din 1966 (Ziarul Financiar)

Surpriza din bugetul lui Cioloş (Gândul) - Caracatiţa Truică-Prinţul Paul-Dan Andronic. Cum a acţionat filiera off-shore-urilor lui Remus Truică (Adevărul) - Cea mai scumpă bibliotecă din România funcționează ilegal (România Liberă)

Populaţia lumii s-a dublat în ultimii 50 ani, iar a României a scăzut la nivelul din 1966 (Ziarul Financiar)

Populaţia va ajunge la 14,5 milioane până în 2050 avertizează specialiştilor în demografie.

Migraţia externă, scăderea ratei fertilităţii şi rata alarmantă a mortalităţii infantile din România faţă de alte state europene sunt o parte dintre factorii care contribuie la scăderea populaţiei. Declinul populaţiei nu poate fi stopat, iar impactul economic va fi enorm. Guvernul şi Parlamentul nu se trezesc nici în al 13-lea ceas.

Sociologul Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti spune că în alte state s-au găsit deja soluţii. În opinia sa, „reducerea declinului demografic se poate face cel mai uşor şi cu efect prin consolidarea migraţiei circulatorii instituţionalizate, adică să existe oficial posibilitatea ca medicii să poată pleca, de exemplu, cu contracte de muncă în străinătate pentru o perioadă limitată de timp, iar apoi să se poată întoarce. Polonia are un program de aducere a medicilor înapoi în ţară, România de ce nu are? Nu putem acoperi deficitul de medici cu imigranţi din Pakistan şi din China, chiar dacă ei vin pe salarii mai mici, pentru că sunt mult mai mari costurile lor de adaptare în România“, a explicat profesorul Dumitru Sandu.

 

SURPRIZA din bugetul lui Cioloş. Consiliul Fiscal: „Proiecţia compromite însăşi ideea de cadru fiscal-bugetar bazat pe reguli” (Gândul)

Consiliul Fiscal arată că proiectul de buget pe 2016 aprobat de Guvernul Cioloş conţine deficienţe majore, care încalcă toate regulile impuse de legea responabilităţii fiscale, riscând să ducă România în derapaj economic, cu încălcarea obligaţiilor asumate la nivelul UE, privind plafonul deficitului bugetar de 3%. Consiliul arată că Guvernul Cioloş şi-a supraevaluat veniturile la buget cu 2 miliarde de lei (0,3% din PIB) şi că promovează un mix letal: reducerea taxelor concomitent cu creşterea extinsă a salariilor bugetarilor. Prognoza Consiliului este că, în modul în care este construit bugetul pe 2016, putem asista la deficite bugetare de peste 3% în 2017 şi 2018. Proiectul de buget pentru anul viitor intră astăzi în dezbaterea Parlamentului.

 

Caracatiţa Truică-Prinţul Paul-Dan Andronic. Cum a acţionat filiera off-shore-urilor lui Remus Truică (Adevărul)

Retrocedări dubioase făcute pe şpagă în excursii, trafic de influenţă la Cancelaria prim- ministrului sau la Curtea Supremă, un prinţ cu drepturi litigioase controversate, off-shore-uri şi frăţia unor consultanţi politici sunt ingredientele celui mai recent dosar de corupţie de la DNA.

Remus Truică, Dan Andronic, Robert Mihăiţă Roşu, Lucian Mateescu şi Marius Andrei Marcovici vor ajunge joi în faţa unui judecător de la Curtea de Apel Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei cinci au fost reţinuţi miercuri noaptea pentru fapte de corupţie într-un dosar cu prejudiciu de 1aproape 136 de milioane de euro. 

În esenţă, procurorii DNA spun că, în luna noiembrie 2006,  Remus Truică, directorul de cabinet al premierului de atunciAdrian Năstase, împreună cu avocatul Robert Mihăiţă Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe de România, fost Lambrino.

 

Cea mai scumpă bibliotecă din România funcționează ILEGAL (România Liberă)

Biblioteca Națională a României (BNR), care adăpostește “o parte importantă a tezaurului cultural naţional scris”, funcționează de aproape patru ani fără avizele legale pentru securitate la incendiu.

Sediul celei mai importante biblioteci din țară a fost inaugurat în 2012, după ce statul român a investit peste 120 de milioane de euro. Clădirea din București, în care se află și birourile Ministerului Culturii, adăpostește aproximativ 350.000 de documente și cărți vechi rare, din care 40.000 de manuscrise. De asemenea, peste 60.000 de persoane au abonament la Biblioteca Națională a României, potrivit ultimului raport anual de activitate publicat pe site-ul instituției.

 
Revista presei româneşti - 11 decembrie 2015