Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Dorel“ de la Metrou a surpat un bulevard din buricul Capitalei (Adevărul)

646x404.jpg

„Dorel“ de la Metrou a surpat un bulevard din buricul Capitalei
Image source: 
adevarul.ro

Povestea lui Paul de România și a luptei pentru averea regală (Evenimentul Zilei) - Se pot vindeca singure universitățile de boala furtului intelectual? (România Liberă) - Decizia care poate schimba Uniunea Europeană aşa cum o ştim. Diplomat UE: "Ideea va fi contestată de majoritatea ţărilor" (Gândul)

„Dorel“ de la Metrou a surpat un bulevard din buricul Capitalei. „Ne temem că se dărâmă casele peste noi“ (Adevărul)

O porţiune de şosea aflată la intersecţia bulevardelor Eroilor cu Eroilor Sanitari s-a surpat din cauza lucrărilor efectuate la magistrala de metrou care va lega cartierul Drumul Taberei de centrul Capitalei.

Pe lângă restricţiile de trafic şi evacuarea câtorva imobile din zonă, incidentul le-a oferit bucureştenilor un nou prilej de a-şi manifesta scepticismul faţă de proiectul prin care se încearcă extinderea reţelei de transport subteran.

Săpăturile se efectuează cu ajutorul unei freze uriaşe botezată Sfânta Varvara, o maşinărie care însumează puterea a 15 excavatoare. Însă Sfânta trebuie strunită bine, că altfel face prăpăd. Potrivit constructorilor (o asociere între mai multe firme din Italia, Spania şi România), surparea pământului a apărut „ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat din staţia de metrou Eroilor”.

Străpungerea a reuşit, însă planificarea s-a dovedit inutilă: o ditamai intersecţia din buricul Capitalei s-a umplut de crăpături şi s-a arcuit ca un fund de căldare. Ministrul Transporturilor a convocat un comitet pentru situaţii de urgenţă, iar la Primăria Capitalei a avut loc o şedinţă. Rezultatul acestei mobilizări a fost previzibil: pentru moment nu se poate face nimic. „Sunt necesare lucrări de intervenţii, iar pentru acest lucrări e nevoie de elaborarea unui proiect. Asta va dura.“, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Povestea lui Paul de România și a luptei pentru averea regală (Evenimentul Zilei)

Ne place sau nu ne place, trebuie să acceptăm faptul că Paul-Philippe Lambrino, cunoscut și ca Paul de România, face parte din istoria noastră. O istorie cu regi și regine, prinți legitimi și bastarzi, castele și moșteniri colosale, dar și cu bătălii crâncene pentru sutele de milioane de euro aflate în joc. Intriga poveștii lui Paul se conturează la începutul secolului XX și are la bază, aproape ca-n orice „afacere amoroasă”, o iubire interzisă. În 1918, în timpul primului război mondial, principele Carol își părăsea unitatea pe care o conducea în Moldova și, îmbrăcat în uniformă rusească, fugea la Odessa, împreună cu amanta sa, Ioana Maria Valentina Lambrino. Din această iubire se naşte, după o căsătorie (anulată),  Mircea Grigore, tatăl lui Paul.

În februarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție București a decis, definitiv și irevocabil, după 20 de ani de procese, că Paul Phillipe este nepotul lui Carol al II-lea. Ce avere a fost confiscată de comuniști de la Casa Regală citiţi în acelaşi ziar.

 

Se pot vindeca singure universitățile de boala furtului intelectual? (România Liberă)

Școlile doctorale vor fi evaluate de către universități și Academia Română, a anunțat ministrul Educației, Adrian Curaj. Măsura este oportună, în condițiile în care mediul universitar s-a confruntat cu nenumărate scandaluri de plagiat. Dar lumea academică nu a reușit până acum să le soluționeze onorabil. De la cazul Augustin Fuerea, la cel al fostului deținut, cu veleități de cercetător, George Copos, „România liberă“ face o analiză a celor mai cunoscute cazuri nerezolvate nici până acum de către universitățile noastre.

 

Decizia care poate schimba Uniunea Europeană aşa cum o ştim. Diplomat UE: "Ideea va fi contestată de majoritatea ţărilor" (Gândul)

După ce vineri Comisia Europeană a anunţat că va propune înfiinţarea unei noi agenţii pentru securizarea frontierelor externe, cu forţe terestre şi navale care vor putea desfăşura operaţiuni chiar dacă guvernul unui stat va avea obiecţii, măsura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro, mai multe state au anunţat că se vor opune propunerii care urmează să fie publicată în această săptămână, relatează Reuters. Noua structură ar urma să aibă 1.000 de angajaţi permanenţi şi va putea să opereze şi în afara Uniunii, de exemplu în statele balcanice cum ar fi Serbia sau să colaboreze pentru protejarea graniţelor cu ţări precum Turcia.

Revista presei româneşti - 14 decembrie 2015