Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Februarie 2016: luna din care fumatul va fi interzis în restaurante, baruri, cafenele, din toate spațiile publice închise (profit.ro)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ce vor să facă proprietarii de restaurante pentru a nu-şi pierde clienţii fumători (Adevărul) - Cu ce bacterii periculoase au plecat din spitalele româneşti spre Bruxelles răniţii din Colectiv (România Liberă) - Chinezii sunt pe cale să preia controlul la Petromidia şi la 700 de benzinării (Ziarul Financiar) - Unde fotbalul bate ISIS (Gazeta Sporturilor)

Februarie 2016: luna din care fumatul va fi interzis în restaurante, baruri, cafenele, din toate spațiile publice închise (profit.ro)

Începând cu luna februarie, probabil, fumatul în restaurante, cafenele, baruri, discoteci, cluburi și nu numai va deveni istorie. Camera Deputaților, fiind cameră decizională, a adoptat azi proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care vizează în principal interzicerea fumatului în locurile publice închise.

Noua lege, care urmează a fi trimisă spre promulgare președintelui, ar urma să intre în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, ea ar putea fi aplicabilă cel mai devreme pe 1 februarie.

Unde se mai poate fuma? Probabil că doar în aer liber, în locurile amenajate în fața barurilor, restaurantelor, discotecilor și oricărei alte clădiri sau pe stradă, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. Textul legii prevede în mod clar faptul că forma de proprietate nu contează, că legea se aplică și proprietarilor privați.

Beneficiarii acestei legi vor fi în mod evident nefumătorii supuși efectelor fumatului pasiv. Potrivit Manifestului Coaliției România Respiră, “73% dintre adulți nu fumează și o bună parte dintre ei suferă și mor prematur prin boli cauzate de fumat”. Împotriva voinței lor, vor beneficia de pe urma adoptării acestei legi și fumătorii care fie se vor lăsa de fumat, fie vor fuma mai puțin.

Bugetului de stat îi va fi cel mai greu să se lase de fumat. Potrivit unui calcul efectuat de Profit.ro, dacă ar conduce la o reducere a fumatului cu 40%, “interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise” ar provoca o gaură la buget de 4,8 miliarde lei (fără a lua în calcul pierderile de venituri din reducerea vânzărilor din baruri și restaurante de alte produse în afara tutunului), și ar reduce cheltuielile bugetare cu maxim 480 milioane lei (40% din cele 1,2 miliarde de lei cheltuieli totale atribuibile fumatului).

 

Ce vor să facă proprietarii de restaurante pentru a nu-şi pierde clienţii fumători (Adevărul)

Proprietarii marilor restaurante, cu un flux mare de clienţi susţin că adoptarea legii antifumat nu le va afecta businessul, ci va schimba puţin comportamentul clienţilor. Actul normativ vine cu soluţia ca proprietarii restaurantelor să  amenajeze în afara restaurantelor spaţii încălzite destinate fumătorilor. Locurile de fumat pot fi amenajate la nivel de balcon sau în faţa restaurantului. Cei care au restaurante spun că legea va fi aplicată, iar lucrurile se vor regla în timp.

 

Cu ce bacterii periculoase au plecat din spitalele româneşti spre Bruxelles răniţii din Colectiv (România Liberă)

Klebsiella pneumoniae și acinetobacter, două bacterii care sunt extrem de rezistente la tratamentul medicamentos și sunt foarte dificil de tratat, au provocat infecţiile cu care au ajuns în Belgia cei opt pacienţi răniţi în Colectiv ce au fost transferaţi la Spitalul Militar din Bruxelles, potrivit declaraţiei acordate în exclusivitate României libere de Ramona Strugariu, reprezentant al comunității de sprijin pentru familiile pacienților internați în Belgia, care a citat medicii belgieni.

România liberă a publicat în urmă cu o săptămână răspunsul medicilor de la Spitalul Militar din Bruxelles care arătau că, în momentul în care i-au internat pe cei opt pacienți din clubul Colectiv, aceștia prezentau bacterii. După ce autoritățile române au contestat dezvăluirea noastră, Spitalul Militar din Bruxelles a revenit cu o nouă precizare, la solicitarea Rl, avertizând că orice bacterie care este inofensivă la o persoană sănătoasă poate duce la septicemie în cazul în care este prezentă și pe pielea unui mare ars.

 

Întrebarea zilei: de ce KazMu­nayGas vinde jumătate din afacere? Chinezii sunt pe cale să preia controlul la Petromidia şi la 700 de benzinării (Ziarul Financiar)

O companie chineză puţin cunoscută, CEFC, ar putea ajunge cel mai puternic rafinor din România şi al doilea „benzinar“.

Proprietarul celei mai mari unităţi de rafinare din România, singura cu ieşire la Marea Neagră, şi a unei reţele de distribuţie a carburanţilor formată din 734 de puncte de alimentare, a devenit cel mai mare semn de întrebare al zilei de ieri în mediul de afaceri, după ce kazahii de la KazMunayGas, unicul acţionar al grupului Rompetrol, ar fi cedat controlul către o companie chineză cu afaceri de 35 mld. dolari pe an, CEFC China Energy Company Limited.

În timp ce jurnaliştii de la Reuters vorbesc de o tranzacţie de 0,5-1 miliarde de dolari prin care un pachet de 51% din KMG International BV, înregistrată în Olanda, fostul Rompetrol Group, a ajuns de la kazahi la chinezi, oficialii din România spun că este vorba despre un memorandum de înţelegere, KazMunayGas fiind în conti­nuare unicul acţionar al entităţii care controlează Petromidia.

 

Unde fotbalul bate ISIS (Gazeta Sporturilor)

O echipă GSP a călătorit la Zakho, oraş din Irak, acolo unde fostul stelist Ilie Stan antrenează o echipă pe care a dus-o pe locul 2 în clasamentul celui mai riscant campionat al lumii.

 

 

 
Revista presei româneşti - 16 decembrie 2015