Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şeful SRI, cu ochii pe ISIS: 9.000 de persoane au „interzis” în România (Adevărul)

646x404.jpg

Dan Marinescu (stânga), redactor-şef al cotidianului „Adevărul“, şi Eduard Hellvig (dreapta), director al SRI.
Sursa imaginii: 
FOTO Eduard Enea

Aur vopsit în bronz (Gazeta Sporturilor) - Țăranii, disperați să își vândă porcii cu 5 lei kilogramul (România Liberă) - 26 de ani de la începutul Revoluţiei de la Bucureşti (Gândul) - Jurnaliștilor de la Săptămânalul Zig-Zag le-a fost clar de la începutul anului 1990 că Revoluția a fost Lovitură de Stat (Evenimentul Zilei)

Aur vopsit în bronz (Gazeta Sporturilor)

Norvegia a încheiat Mondialul în stil de mare echipă, după ce a distrus Polonia în finala mică, 31-22.

Norvegia s-a distrat cu Olanda, 31-23, dovadă că adevărata finală se jucase vineri, când nordicele ne-au eliminat după un meci dramatic. Cristina Neagu a ieşit golgeterul şi MVP-ul competiţiei. Pentru România urmează turneul de calificare la Olimpiadă, într-o grupă cu Danemarca, Muntenegru şi Uruguay.

Bronzul mondial este singura medalie care lipsea din palmaresul tricolorelor.

 

Şeful SRI, cu ochii pe ISIS: „9.000 de persoane au <interzis> în România” (Adevărul)

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a vorbit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, despre ameninţarea teroristă asupra României, despre ascultarea telefoanelor, despre relaţia cu prim-adjunctul său, Florian Coldea, dar şi despre relaţia cu serviciile de informaţii din alte ţări.

Hellvig consideră că instituţia pe care o conduce este una dintre cele mai respectate structuri de infromaţii din lume, datorită acţiunilor concrete din ultimii ani. El a atras atenţia că România nu este ferită de potenţiale atacuri teroroste, numai în acest an fiind interzis accesul în ţară a 246 de persoane despre care existau informaţii că sunt conectate cu fenomenul terorist- În total, SRI are în bazele de date 9.000 de persoane care nu pot fi admise pe teritoriul României, iar 70% din acestea au legături sau au derulat activităţi în sprijinul reţelei teroriste Statul Islamic.

Hellvig a punctat şi faptul că e necesar ca România să adopte o lege a cartelelor preplătite pentru a exista o monitorizare a celor care le folosesc şi pentru a evita situaţia din prezent când, în zone cu activitate teroristă, a fost depistată utilizarea unor cartele PrePay româneşti.

 

Țăranii, disperați să își vândă porcii cu 5 lei kilogramul (România Liberă)

Prețul pentru un kilogram de porc, în viu, a ajuns să fie derizoriu anul acesta în târgurile comunale din sudul României. Piața a fost invadată, practic, înainte de Crăciun de porci autohtoni și din import, astfel încât dacă în septembrie un animal de o sută de kilograme ieri putea fi cumpărat cu peste o mie de lei, acum poate fi achiziționat cu aproape jumătate din această sumă, respectiv între 500 şi 600 de lei la târgurile din Ilfov, Giurgiu sau Teleorman.

Embargoul rusesc, care a dus la închiderea pentru producătorii europeni a unei piețe care absorbea importante cantități de carne de porc, ce a fost astfel redirecționată spre piețele interne, numărul tot mai mare de producători din România și teama acestora că vor rămâne cu porcii nevânduţi după Crăciun, ceea ce le-ar fi adus costuri suplimentare pentru întreținere, sunt doar câteva dintre motivele pentru care a scăzut prețul în ultimele zile. Pe acest fond de abundență de oferte, au venit și promoțiile speciale de sărbători ale supermarketurilor, care au diminuat și mai mult prețurile.

 

26 de ani de la începutul Revoluţiei de la Bucureşti (Gândul)

În urmă cu 26 de ani, în Bucureşti izbucnea Revoluţia care a dus la căderea regimului comunist. După o noapte de foc, Ceuşeascu fugea, puterea rămânând scurtă vreme în mâinile poporului din stradă. Ce a urmat nu a fost elucidat nici până astăzi, vinovaţi de sute de crime rămânând nepedepsiţi.

 

Jurnaliștilor de la Săptămânalul Zig-Zag le-a fost clar de la începutul anului 1990 că Revoluția a fost Lovitură de Stat (Evenimentul Zilei)

Săptămânalul Zig-Zag a fost prima publicaţie din România care a pus, încă din anul 1990, problema că răsturnarea regimului lui Nicolae Ceauşescu a fost rodul unei lovituri de stat. Firea suspicioasă l-a făcut pe directorul săptămânalului care vindea 1 milion de exemplare, Ion Cristoiu, să pună pe tapet teoria Loviturii de Stat. Pentru legitimarea revoluţionară a clicii lui Ion Iliescu, nişte oameni trebuiau să moară oameni, ca în orice revoluţie.

 
Revista presei româneşti - 21 decembrie 2015