Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DOCUMENTUL care confirmă toate temerile din cazul Colectiv. Marile probleme constatate în spitalele unde au ajuns răniţii (Gândul)

raniti-colectiv.jpg

DOCUMENTUL care confirmă toate temerile din cazul Colectiv. Marile probleme constatate în spitalele unde au ajuns răniţii

2016. Revoluţia ştiinţifică de la Măgurele (Adevărul) - Uniforma şcolară ar putea redeveni OBLIGATORIE (Evenimentul Zilei) - De ce vrea Turcia să-și mărească influența în Dobrogea (România Liberă) - Analiză: Și arbitrii l-au demis pe Rădoi! Steaua e cea mai defavorizată (Gazeta Sporturilor)

DOCUMENTUL care confirmă toate temerile din cazul Colectiv. Marile probleme constatate în spitalele unde au ajuns răniţii (Gândul)

La două luni de la tragedia din Colectiv în urma căreia 63 de tineri şi-au pierdut viaţa, un raport al Ministerului Sănătăţii vine să confirme deficienţele sistemului de sănătate din România, depăşit în faţa unei asemenea provocări.

În ciuda asigurărilor date de fostul ministru al Sănătăţii, la scurt timp după tragedie, că „ce se poate face şi în Germania facem şi noi aici”, lucrurile nu au stat tocmai aşa. Izolarea răniţilor din Colectiv în secţii de terapie intensivă dedicate nu a fost posibilă decât în 6 din 11 spitale, unde s-a constatat, totodată, insuficienţa personalului de îngrijire pentru pacienţii critici. De asemenea, potrivit raportului Ministerului Sănătăţii, spitalele nu pot controla eficient infecţiile, în special diagnosticul etiologic al infecţiilor şi identificarea colonizărilor cu germeni cu risc epidemiologic major. Totodată, nu există o abordare unitară, bazată pe protocoale în câteva activităţi sensibile - screeningul, izolarea pacienţilor, curaţenia/dezinfecţia în funcţie de zona de risc şi, deşi exista o multitudine de protocoale, acestea nu sunt uneori cunoscute sau respectate.

Din datele centralizate la Ministerul Sănătăţii, în prezent, 23 de răniţi în incendiul de la Colectiv se află internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate.

 

2016. Revoluţia ştiinţifică de la Măgurele (Adevărul)

Laserul de la Măgurele este gata, urmând ca din primăvara noului an să înceapă îndelungata procedură de montare a acestuia. Tehnic vorbind,laserul de la Măgurele nu este cel mai mare din lume, dar este cel mai puternic. Când va fi gata, laserul va putea concentra într-un centimetru pătrat, 10% din puterea Soarelui, a explicat pentru "Adevărul" directorul proiectului, profesorul academician Nicolae Zamfir.

„Adevărul" a stat de vorbă cu cercetătorii care au venit deja în România. Unii sunt străini pe care i-a adus aici pasiunea pentru meseria lor, alţii sunt români repatriaţi după ce au făcut cariere frumoase în occident. Ei au povestit cum s-au adaptat aici, dar şi cu ce probleme se confruntă

 

DISCIPLINĂ și RESPECT: Uniforma şcolară ar putea redeveni OBLIGATORIE (Evenimentul Zilei)

Elevii din învăţământul preşcolar şi preuniversitar de stat şi privat ar putea fi obligaţi să poarte uniforme, potrivit unei iniţiative legislative depuse de un grup de deputaţi PSD care spun că vor evitarea situaţiilor "în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor".

Proiectul de lege modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

Potrivit iniţiativei, modelele uniformelor şi semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziţionarea acestor uniforme, stipulează proiectul.

 

De ce vrea Turcia să-și mărească influența în Dobrogea (România Liberă)

Moscheea care se va construi în București este cel mai important semnal al unui desant religios și cultural al statului turc în România. Fondurile necesare pentru construcția sa, dar și a centrului cultural adiacent, sunt asigurate de către Turcia. Este vorba, la prima estimare, de circa trei milioane de euro. Dar, în spatele uşilor închise, lumea vorbește, în șoaptă, despre o adevărată campanie de creștere a influenței statului turc în România. Turcia se implică tot mai mult, în ultimii ani, financiar și cultural, în viața musulmanilor din Dobrogea. Statul sau diverşi oameni de afaceri turci sprijină realizarea unor obiective de cult importante pentru musulmanii din regiune. Una dintre informațiile primite de România liberă este că au existat presiuni pentru ca Radio T, un radio pentru minoritari turci și tătari din Dobrogea, să difuzeze mai multă muzică turcească (acum predomină cea tătărească).

 

Analiză: Și arbitrii l-au demis pe Rădoi! Steaua e cea mai defavorizată » Cum arată clasamentul fără erori de arbitraj (Gazeta Sporturilor)

O analiză amplă a Gazetei Sporturilor arată că nu Astra ar fi fost lider, ci Viitorul și Steaua, la egalitate de puncte, în timp ce Dinamo ar fi avut cu 6 puncte mai puțin.

Cum ziarul ţine evidenţa și a monitorizat etapă de etapă toate greșelile arbitrilor, prezintă azi, după terminarea celor 23 de etape din 2015, cum ar arăta clasamentul integral al Ligii 1 neinfluenţat de fluiere și fanioane.

Toate detaliile pot fi citite în ediția tipărită de azi și în cea digitală!

Revista presei româneşti - 29 decembrie 2015