Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea mai mare problemă a României nu are soluţii (Ziarul Financiar)

aeroport-henri-coanda.jpg

Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti

Cum ne va afecta legea anti-fumat (România Liberă) - Lipsesc 72 de km de autostradă între Nădlac și Sibiu (Evenimentul Zilei) - Ce drepturi solicită şcolarii Ministerului Educaţiei: fără cenzură şi confiscarea obiectelor personale (Adevărul) - De ce vrea Patriarhul ca în Constituţie să scrie că familia este formată din bărbat şi femeie (Gândul)

Cea mai mare problemă a României nu are soluţii. Dezastrul plecărilor în străinătate continuă. Încă 1 mld. euro a dispărut din economie în ultimul an (Ziarul Financiar)

Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014 (cele mai recente date disponibile), iar Marea Britanie a trecut pe locul doi în topul destinaţiilor de emigrare, după Italia.

Problema migraţiei ca­pă­tă noi dimensiuni, având în ve­dere că majoritatea celor care plea­că au studii medii sau superioare şi, cel mai probabil, renunţă la locul de muncă pe care îl aveau în România.

În primele valuri de mi­gra­ţie populaţia care emigra provenea, în mare par­te, din rândul şomerilor sau al oamenilor ră­maşi fără loc de muncă de mult timp ca urmare a dezin­dustrializării, care nu aveau calificări înal­te şi care şi-au pierdut slujbele după închi­derile de fabrici, mai ales din regiunea Moldo­vei. Situaţia s-a schimbat, iar impactul pen­tru economia României este semnificativ.

 

Cum ne va afecta legea anti-fumat (România Liberă)

În România, patru oameni mor în fiecare oră din cauza fumatului, iar 50% dintre fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă.

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului naţional STOP FUMAT, a explicat pentru România Liberă de ce este importantă interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise, aşa cum au decis deja 17 state member UE. “Dacă această lege ar fi adoptată, atunci numărul persoanelor cu infarct ar scădea, în primele şase luni. Din experienţa altor ţări, ştim că numărul persoanelor cu astm care se spitalizează, de asemenea, scade după 6-9 luni de la implementarea legii. Deci, o lege care este făcută pentru sănătatea cetăţenilor acestei ţări este tergiversată” .

Curtea Constituţională va soluţiona, în 27 ianuarie, o contestaţie înaintată de un grup de parlamentari în privinţa unui articol ambiguu, care se poate interpreta că fumatul nu este permis nici măcar în propria locuinţă.

 

Lipsesc 72 de km de autostradă între Nădlac și Sibiu (Evenimentul Zilei)

Importanta arteră Lugoj - Deva nu este construită nici măcar pe jumătate.Deși mai e doar o jumătate de an până la termenul inițial de la care ar fi trebuit să circulăm pe autostradă, lucrările sunt rămase cu mult în urmă. Mai rău, pe unele porțiuni nu sunt nici acum emise autorizații de construire.Loturile 2, 3 și 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime totală de 72 de kilometri, nu sunt gata. Contractele de lucrări pentru porțiunile amintite fost semnate în noiembrie 2013, cu termen de execuție mai – iunie 2016. Lucrările efective au început abia în primăvara lui 2014. După doi ani, pe niciun lot nu s-a depășit pragul de 50 la sută din lucrările care trebuie efectuate.

 

EXCLUSIV Statutul Elevului - Ce drepturi solicită şcolarii Ministerului Educaţiei: fără cenzură şi confiscarea obiectelor personale (Adevărul)

Elevii şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor discuta mâine „Statutul Elevului“ care va face parte din noua lege a Educaţiei. Printre altele, elevii cer să nu le mai fie confiscate bunurile la şcoală, citând articolul din Constituţie care spune că „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată“. În plus, ei mai solicită dreptul de a da feedback profesorilor pentru calitatea predării şi dreptul de a-şi contesta notele.

 

Anunţ tranşant al BOR. De ce vrea Patriarhul ca în Constituţie să scrie că familia este formată din bărbat şi femeie (Gândul)

Patriarhul României, Preafericitul Daniel, îndeamnă la susţinerea efortului Bisericii de a apăra familia "naturală, tradiţională, universală" şi de "a rezista în faţa unor 'modele' noi de familie". Patriarhul spune că familia se găseşte într-o situaţie fragilă şi dificilă, deoarece modelul însuşi al familiei tradiţionale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat, la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, lansarea unei iniţiative civice de modificare a Constituţiei, în sensul de a se preciza că familia este formată din bărbat şi femeie.

Mai mulţi preoţi din judeţul Iaşi le-au cerut enoriaşilor, după ce au sfinţit casele de Bobotează, să semneze pentru modificarea Constituţiei, astfel încât să fie permise doar căsătoriile între bărbat şi femeie.

Iniţiativa este susţinută de mai multe ONG-uri din Coaliţia pentru Familie: Asociaţia "Părinţi pentru Ora de Religie", Asociaţia "Alianţa Familiilor din România", Asociaţia Familiilor Catolice din România "Vladimir Ghika", Asociaţia Pro Vita - filiala Bucureşti, Asociaţia "Familia Tradiţională" etc.

 
Revista presei româneşti - 6 ianuarie 2016