Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce-are patriotismul cu limba latină? (Adevărul)

mircea.jpg

Mircea Vasilescu, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti

Până la urmă, „fantomele” lui Biriș nu vor plăti CASS (Evenimentul Zilei) - Zece măsuri de transparentizare pentru guvernul Cioloş (Ziarul Financiar) - Record de sancțiuni aplicate magistraților (România Liberă)

Până la urmă, „fantomele” lui Biriș nu vor plăti CASS (Evenimentul Zilei)

Declarațiile de zilele trecute ale secretarului de stat în Finanțe Gabriel Biriș, potrivit cărora trebuie scoase la lumină „fantomele” fiscale, și că nu e normal să poți trăi fără să fi realizat un venit în ultimele șase luni, au atras atenția asupra unei noutăți de care mulți uitaseră.

Anume, că noul Cod Fiscal a introdus obligativitatea de a depune la Fisc, de către cei care nu realizează venituri, a unei cereri privind plata CASS-ului. Aceștia, care au beneficiat de o amnistie în 2015, datorează statului plafonul minim de CASS, de 5,5% din venitul minim. Concret, este vorba despre 57 de lei lunar, în cazul salariului minim actual, de 1.050 de lei, și 68 de lei, din mai, când acest venit crește la 1.250 de lei, de la 1 mai. Potrivit intenției Executivului, anunțată ieri, această obligativitate ar putea fi amânată, pentru câteva luni.

 

Zece măsuri de transparentizare pentru guvernul Cioloş (Ziarul Financiar)

Guvernul Cioloş a venit pe valul schimbărilor în administraţie şi a promis că va trece la transparentizare, însă până acum nu a dat niciun semnal real în această direcţie.

1. Generaţi automat rapoarte privind achiziţiile instituţiilor, simplificaţi căutarea şi eliminaţi restricţiile la interogarea datelor de pe e-licitatie.ro Sistemul are o interfaţă greoaie, îngheţată la nivelul anilor ’90, care pare special proiectată pentru a descuraja căutarea de date.

2. Publicaţi şi sinteze lunare şi trimestriale ale datelor despre plăţile realizate de fiecare instituţie, pentru a facilita identificarea şi analiza datelor şi impuneţi reguli de „design“. ZF dă exemplul companiei Poşta Română care apparent a făcut plăţi doar în perioada 1- 27 iulie şi 2-30 decembrie, pentru că pentru restul anului nu există date.

3. Publicarea tuturor beneficiilor care vin „la pachet“ cu funcţia publică

Cine sunt demnitarii, funcţionarii sau ceilalţi angajaţi de la stat care primesc în pachetul de beneficii casă, maşină, maşină cu şofer, telefon de serviciu, laptop sau sporuri pentru vestimentaţie? Mulţi bugetari au vorbit, de-a lungul timpului, de salariile foarte mici de la stat prin comparaţie cu mediul privat, însă puţini fac declaraţii referitoare la pachetul salarial complet care conţine şi beneficiile şi sporurile de pe lângă salariul de bază.

 

Record de sancțiuni aplicate magistraților (România Liberă)

Judecătorul Mircea Aron este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Luminița Palade vicepreședinte. Aron și Palade au fost singurii candidați, alegerea lor de ieri fiind o formalitate.

Înainte de acest moment, președintele în exercițiu Marius Tudose a prezentat bilanțul CSM pe anul trecut. Între realizări, dezvoltarea capacității de instruire a magistraților în cadrul Institutului Național al Magistraturii, asigurarea transparenței, amendarea ingerințelor în înfăptuirea actului de Justiție. Între vulnerabilități, Marius Tudose a amintit că în anul 2015 s-a înregistrat recordul sancțiunilor aplicate magistraților: șase judecători au fost excluși din magistratură; 11 judecători și 12 procurori au fost suspendați deoarece au fost trimiși în judecată în dosare penale.

O cutumă încetățenită de președintele Traian Băsescu era ca la prezentarea acestui bilanț să participe și președintele statului, dar ieri Klaus Iohannis nu a fost prezent. Absența președintelui a fost amendată de către judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM. Acesta a declarat că și-ar fi dorit ca șeful statului  să fi fost prezent la ședință pentru  a-i răspunde direct la întrebări. „A crescut îngrijorător numărul de atacuri la adresa independenței justiției și aș vrea ca și președintele să se raporteze la acest lucru“, a precizat Horațiu Dumbravă.

 

Ce-are patriotismul cu limba latină? (Adevărul)

Un plan-cadru pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei propune scoaterea orei de latină de la clasa a VIII-a. Au apărut cîteva comentarii şi reacţii (mult mai puţine decît cele pe care le declanşează tot felul de prostii ale “actualităţii româneşti”), dar tema pare a se pierde în peisaj. Aşa că profesorul Mircea Vasilescu, de la facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, încearcă o scurtă argumentaţie în favoarea latinei.

"A nu studia deloc latina în şcoală înseamnă să rămînem ciungi şi şchiopi din punct de vedere intelectual şi uman. Nu e vorba doar de limba latină şi de gramatica ei (care ordonează mintea şi gîndirea), ci de fundamentele unei civilizaţii care ne ajută să înţelegem de ce sîntem aşa cum sîntem, în România şi în Europa. Asta înseamnă nu doar că o oră de latină trebuie păstrată în învăţămîntul general şi obligatoriu, dar şi că trebuie să i se dea un conţinut adecvat, prin care orice absolvent de şcoală să rămînă cu cîteva elemente esenţiale despre lumea din care face parte.

Sigur, azi e la modă povestea cu “pregătirea pentru piaţa muncii”. Aparent, “o limbă moartă” nu-i pregăteşte pe elevi pentru piaţa muncii, angajatorii nu-i întreabă pe nicăieri dacă ştiu declinarea a III-a imparisilabică. Dar nu la nivelul acesta trebuie purtată discuţia. Căci, la o adică, nici ecuaţiile de gradul 2 ori elementul predicativ suplimentar nu folosesc la locul de muncă pentru milioane de oameni. Dar dacă avem nevoie de oameni deschişi la minte, conştienţi de identitatea şi de valorile civilizaţiei lor, conectaţi la Europa şi la lume, interesaţi de trecut ca garanţie a viitorului, atunci avem nevoie de limba şi cultura latină. Până şi patriotismul ar avea de câştigat de la astfel de oameni. Mai mult decât de la cei obişnuiţi doar cu umflatul pieptului la ocazii festive".

Revista presei româneşti - 7 ianuarie 2016