
Presa românească
Trei ministere fug de responsabilitate în cazul Colectiv (România Liberă)
default.png

Trei ministere fug de responsabilitate în cazul Colectiv (România Liberă)
Transportul tinerilor răniți în incendiul din clubul bucureștean Colectiv din România spre spitalele din străinătate s-a făcut și cu aeronave ale Ministerului Apărării Naționale. Transferul a fost asigurat de către Ministerul Afacerilor de Interne, iar criza medicală de după tragedie a fost gestionată de Ministerul Sănătății. Însă nici unul dintre aceste ministere nu își asumă responsabilitatea pentru faptul că pacienții au ajuns în spitalele europene deja infectați cu bacterii intraspitalicești. În schimb, plasează responsabilitatea pentru această decizie asupra medicilor.
“România liberă“ a încercat timp de aproape o lună să afle de la cele trei ministere cine și-a asumat riscul trimiterii răniților în Occident cu avioane militare care nu erau destinate – din construcție - transportului medical. De asemenea, RL a încercat să afle dacă tinerii au fost supuși unor investigații medicale amănunțite înaintea transferului lor în străinătate, tocmai pentru depistarea unor posibile infecții nosocomiale. Publicaţia nu a primit niciun răspuns nici după o lună de la depunerea solicitării (aşa cum prevede legea liberului acces la informaţii de interes public – n.red.).
De ce întârzie „Autostrada Dacia“ Sibiu-Piteşti până în anul 2023 (Adevărul)
Cu toate că s-au cheltuit milioane de euro pentru studiile de fezabilitate ale tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, acestea nu sunt conforme cu normele europene, astfel că licitarea lucrărilor va porni abia peste doi ani, iar finalizarea construcţiei este preconizată pentru sfârşitul anului 2023.
Metrorex aruncă 150 de milioane de lei pe dispozitive de taxare inutile (Evenimentul Zilei)
Metrorex a decis să înlocuiască aparatele de taxat de pe magistrarele 1,2 și 3 de metrou cu noi sisteme de acces. Astfel, toate stațiile de metrou din București vor avea validatoare de cartele, care vor costa 149 milioane de lei, fără TVA. Din acești bani se vor cumpăra și distribuitoare automate de tichete. Asta, în condițiile în care, în 2011, Metrorex a achiziționat 24 de aparate de plată cu cardul a abonamentelor de metrou, care nu au fost utilizate aproape deloc, fiind folosite pe post de „mobilier”.
Două din trei locuinţe se încălzesc cu lemne, dar se fac planuri pentru exportul gazului din Marea Neagră în Austria (Ziarul Financiar)
O casă are de aşteptat jumătate de an pentru a fi conectată la reţeaua de gaze. Accesul la utilităţi este un indicator care plasează România pe ultimele locuri din lume.
În timp ce lemnele ard şi buteliile se schimbă, anul trecut consumul de gaze a scăzut cu aproape 10%, astfel că la nivelul anului 2015 s-a consumat cu aproape 34% mai puţin decât în 2008. Mai mult, autorităţile locale întârzie să pună pe masă un plan pentru utilizarea gazelor din Marea Neagră, dar în schimb se lucrează intens la proiecte de conducte pentru a-l trimite în Austria.
Premii de pluş (Gazeta Sporturilor)
În timp ce în România subiectul recompenselor financiare pentru sportivii ce urcă pe podium la JO a creat vâlvă la nivel înalt, statul suedez nu le creează propriilor campioni nicio facilitate. Nu li se scad taxele, nu primesc vreun serviciu de la autorităţi. Suedia le oferă medaliaţilor olimpici doar câte o mascotă. Nici Norvegia, Marea Britanie sau Croaţia nu îşi răsplătesc în vreun fel perfomerii. Un român care a luat aur la JO de la Londra a încasat 70.000 de euro.