
Presa românească
Reacţia rectorilor universităţilor de pe listele ruşinii în legătură cu profesorii care au girat lucrările puşcăriaşilor (Adevărul)
Reacţia rectorilor universităţilor de pe listele ruşinii în legătură cu profesorii care au girat lucrările puşcăriaşilor: „Nu au făcut nimic grav şi nici imoral“ (Adevărul)
Ministrul Prună curmă cariera “savanţilor” din puşcării. 62 de universităţi au girat 426 de titluri de "lucrări ştiinţifice" ale puşcăriaşilor În total, profesori din 38 de universităţi de stat, respectiv 24 din mediul privat, au coordonat lucrări scrise de puşcăriaşi. Trei instituţii de învăţământ din Cluj apar pe „lista ruşinii“ Profesorii de la Babeş-Bolyai au dat recomandări pentru 10 lucrări scrise de persoane aflate în detenţie.
Printre condamnaţii giraţi de ea mai mare universitate din ţară şi cel mai bine clasată în topurile internaţionale se numără: Nagy Zsolt, ex-ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Tăriceanu, condamnat la 5 ani pentru că a furnizat informaţii confidenţiale despre o serie de licitaţii organizate pentru privatizarea unor societăţi de stat; generalul Marin Măciucă, condamnat la 4 ani pentru că a provocat un prejudiciu de 3 milioane de euro prin modul fraudulos în care a organizat licitaţia pentru cumpărarea de ţesături pentru confecţionarea uniformelor militare; Eugen Brădean, fost director de trading la Hidroelectrica, condamnat la 3 ani pentru complicitate la dare şi luare de mită, el fiind implicat în vânzarea de energie la preţuri preferenţiale, operaţiune ce presupune un prejudiciu de 175 de milioane de lei etc
Rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, a susţinut: „Cadrele didactice universitare, prin urmare şi profesorii Universităţii Babeş-Bolyai, au dreptul şi libertatea, conform legii, de a coordona şi expertiza diferite lucrări ştiinţifice sau artistice, dar îşi asumă întreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri“.
De altfel, niciunul dintre rectorii celor trei universităţi clujene aflate pe lista cu profesori care au girat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor nu critică demersurile colegilor de catedră. În acest timp, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, cere scoaterea acestora din învăţământ, iar Uniunea Studenţilor consideră că „acest flagel distruge imaginea învăţământului“.
Geniul de la Rahova. A scris 7 cărţi simultan din totalul de 10, a executat separat ore de muncă astfel că vara viitoare iese din inchisoare/ Cum este protejat Dan Voiculescu de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (Hotnews.ro)
Dan Voiculescu beneficiaza de un regim preferential in penitenciarul Rahova, astfel ca, pe langa timpul dedicat scrierii cartilor, acesta figureaza ca pontat pentru zile de munca efectuate, au declarat surse din ANP pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, calculele de pana acum arata ca Voiculescu ar putea iesi din inchisoare in vara anului viitor. Oficial, ANP a refuzat sa raspunda intrebarilor Hotnews.ro: cate ore de munca a prestat pana in prezent si cate timp a alocat scrierii de carti, motivand ca aceste date fac parte din "dosarul individual, care, potrivit normelor legale, pot fi accesate numai cu acordul detinutului".
Ambasadorii Norvegiei ar trebui să impună Justiţiei o sentinţă în cazul Bodnariu? (Evenimentul Zilei)
“Mă irită dezbaterea aproape isterică din jurul cazului Bodnariu versus Norvegia şi curentul foarte puternic, vizibil în special în reţele sociale, care cere imperativ atitudine, revoltă şi proteste pentru susţinerea acestei familii”, scrie jurnalistul Mălin Bot.
“Familia acuză statul că a comis un abuz nejustificat, dar nu ştim nimic din ceea ce este în dosar pentru că legea din Norvegia impune confidenţialitate totală pe cauzele de acest fel.Cum poate un om raţional să se lase cuprins se revoltă şi să contribuie la un protest pentru o situaţie care îi este descrisă doar dintr-o singură direcţie? Cât timp nu ştim ce probe au stat la baza declanşării procedurii împotriva familiei Bodnariu mi se pare hazardat să adoptăm poziţii vehemente.
Dacă legea norvegiană e strâmbă, nu e treaba societăţii civile şi a publicului din Norvegia să protesteze şi să impună o schimbare? Am rezolvat toate problemele din România şi ne apucăm că facem curăţenie în curţiile altora?
Unii mai spun că, în principiu, copilul nu trebuie luat de lângă părinţi şi că familia stie întotdeauna mai bine decât statul ce e mai bine pentru un copil. Suntem siguri că e un principiu infailibil? Nimeni nu protestează public pentru asta în Romania, dar e o realitate pe care o vedem pe strazi zilnic. Mame iresponsabile cu bebeluşi folosiţi la cerşit. Cum e, în aceste cazuri, cu „familia ştie ce e mai bine pentru copil”? ” Integral pe evz.ro.
Drama agriculturii româneşti. „Mai bine vindem pe OLX decât să-l dăm către fabrici“ (Ziarul Financiar)
Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu realizat de Eurostat, România înregistrând astfel cea mai mare ruptură între fermă şi fabrică la nivel european. Media UE era în 2013 de 92%.
Din cele aproximativ un milion de capete de bovine, câte sunt în România, majoritatea se regăsesc în gospodăriile populaţiei, care sunt axate pe producţia pentru propriul consum şi nu vând către marii procesatori.
“Este o diferenţă foarte mare între preţul pe care-l oferă fabricile şi cel cu care vindem noi. Nimănui nu i-ar conveni să-l dea aşa“, a spus Marius Constantin din Vidra, jud. Ilfov, care are 12 vaci de lapte. Micii fermieri pun astfel anunţuri inclusiv pe site-uri precum olx.ro unde un litru de lapte de vacă se vinde cu 3 lei, faţă de 1 leu cât spun ei că oferă fabricile mari din România. Spre comparaţie, un litru de lapte Napolact cu 3,5% grăsime costa ieri 4,46 de lei pe site-ul carrefour-online. De cealaltă parte, dacă preţul mic îi nemulţumeşte pe fermieri, fabricile nu cumpără materia primă care nu respectă normele europene, iar pentru un agricultor care are mai puţin de zece vaci standardele UE sunt greu şi costisitor de atins.
Povestea sportivului care e pe cale să intre în Cartea Recordurilor. De patru ori! (Gazeta Sporturilor)
Luptător MMA și pasionat de sporturi extreme, Florin Moraru străbate 5 continente pe motocicletă alături de logodnica sa.
"Trebuie să trecem prin 87 de țări, cinci continente și să mergem minimum 90.000 km. Un traseu care va dura 550 de zile. Un an și jumătate pe drum", explică Moraru.
Cele patru recorduri mondiale pe care vrea să le doboare:
1. Cele mai multe steaguri arborate într-o călătorie în jurul lumii
2. Cele mai multe capitale străbătute de un român
3. Cea mai lungă distanță străbătută de un cuplu
4. Cea mai mare coloană oficială moto la plecarea într-o excursie (peste 500).