Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce vor Iohannis și Cioloș să salveze familia Bodnariu? Ce pierde România (România Liberă)

sabina.jpg

Sabina Fati
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Cum scăpăm de savanţii puşcăriilor. O palmă de la Adrian Năstase pentru Victor Ponta (Adevărul) -  China îşi va exporta criza în Europa şi în România. Vor fi închise fabrici (Ziarul Financiar)

De ce vor Iohannis și Cioloș să salveze familia Bodnariu? Ce pierde România (România Liberă)

“Președintele, prim-ministrul și șeful diplomației române vor să aibă grijă de familia Bodnariu, care a ales să trăiască în altă țară, ale cărei reguli, se pare, a refuzat să le accepte întru totul. Față de noi, ceilalți 18 milioane, care locuim aici, grija este ceva mai relativă”, scrie în editorial Sabina Fati, redactor-şef adjunct..

“Autoritățile române sunt gata să arunce în aer relațiile diplomatice cu Norvegia din pricina tatălui Bodnariu, care r recunoaște cu nonșalanță că i s-a întâmplat în mai multe rânduri să-și bată copiii. Omul este cetățean norvegian, e căsătorit cu o norvegiană, dar și-a păstrat reflexele părintelui autoritar, atât de răspândite printre familiile românești.

Prin contrast, în societățile mai evoluate, cum este și Norvegia, bătaia nu mai este o metodă educațională acceptabilă de mai bine de 100 de ani.

Intervenția înalților oficiali români în acest caz ar putea fi nefericită, fiindcă Agenția norvegiană pentru Protecția Copilului este independentă și nu se supune Executivului de la Oslo.

Ce fel de semnal vor să transmită președintele și premierul când spun că se implică în acest caz: că pentru noi nu contează legile? Că preferăm să închidem ochii în fața abuzurilor? Că nu recunoaștem justiția din Norvegia? Că preferăm aparențele în fața realității? Că nu ne interesează mersul spre Vest și că vrem să fim lăsați cu tradițiile noastre paternalist-autoritare? S-au gândit, oare, premierul și președintele să aștepte finalul anchetei în cazul Bodnariu înainte de a implica țara într-un scandal internațional? Au cântărit cât pierde România în credibilitate și cât câștigă ei din punct de vedere electoral din această afacere?”

 

Cum scăpăm de savanţii puşcăriilor. O palmă de la Adrian Năstase pentru Victor Ponta (Adevărul)

Ca să putem curma în mod eficient fenomenul aşa-numiţilor savanţi din puşcării, trebuie mai întâi să înţelegem ce anume l-a generat, pentru ca ”repararea defecţiunii” să nu ducă la încurcături şi mai mari.

Liviu Avram, reaminteşte că "posibilitatea liberării anticipate din penitenciar ca urmare a elaborării unor lucrări ştiinţifice sau a unor invenţii datează încă din anul 1969 (n-am mers mai în urmă, că e irelevant), fiind prevăzută în Legea 23 privind executarea pedepselor. Deţinuţilor li se recunoşteau 3 zile executate pentru 2 zile muncite, ”pe timpul afectat acestor activităţi”. Condiţia era ca respectivele lucrări să fie ”recunoscute de organele competente” şi, prin aplicarea lor în practică, să ”contribuie la dezvoltarea economiei naţionale ori a ştiinţei”. Spre comparaţie, pentru munca fizică, deţinuţilor li se recunoşteau 5 zile executate pentru 4 zile muncite. De unde rezultă că munca intelectuală era destul de bine văzută în regimul comunist. O nouă lege privind executarea pedepselor a fost adoptată în 2006, dar în ceea ce priveşte condiţiile liberării condiţionate ca urmare a muncii prestate (fie ea intelectuală sau fizică), cifrele au rămas exact aceleaşi ca în legea din 1969. Şi înainte de noua lege, şi câţiva ani după, ajungeau degetele de la mâini ca să numeri lucrările ştiinţifice scrise anual în puşcării"… Citiţi comentariul integral al ziaristului Liviu Avram în Adevărul.

 

Cel mai puternic avertisment pentru economia românească: China îşi va exporta criza în Europa şi în România. Vor fi închise fabrici (Ziarul Financiar)

Petru Ianc, fost director în Ministerul economiei atrage atenţia asupra unei teme care nu face parte din agenda guvernului de la Bucureşti: negocierile dintre birocraţii de la Bruxelles şi cei de la Beijing pentru obţinerea statutului de economie de piaţă al Chinei. Rezultatul acestor negocieri va avea un impact major asupra economiei româneşti în timp: industria nu va putea face faţă invaziei chineze care subvenţionează puternic exporturile şi stabileşte administrativ preţurile fără să se uite la costuri. În joc sunt milioane de locuri de muncă în Europa şi în România.

 
Revista presei româneşti - 14 ianuarie 2016