Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de abuzaţi trebuie să fie copiii pentru a fi luaţi de lângă părinţi. România vs Norvegia (Adevărul)

646x404.jpg

Două dintre suroile aflate în grija Centrului din Constanţa
Sursa imaginii: 
adevarul.ro FOTOGRAFII: Mariana Iancu

Nevăzătorii intră în greva foamei pentru că sunt prea mulți (România liberă) - Cultura, strecurată în şcoli prin coduri QR (Jurnalul naţional) - Topul judeţelor în care românii vor să scrie în Constituţie că familia e formată din bărbat şi femeie (Gândul) - Operaţie de moral (Gazeta sporturilor)

Cât de abuzaţi trebuie să fie copiii pentru a fi luaţi de lângă părinţi. România vs Norvegia (Adevărul)

Cazul familiei Bodnariu, căreia statul norvegian i-a luat cei cinci copii, existând suspiciuni de violenţă fizică asupra minorilor, a stârnit reacţii acide din partea a mii de români din ţară, dar şi de peste hotare. Oamenii consideră măsura ca fiind prea dură. La polul opus, în România, sute de copii abuzaţi abia ajung în atenţia statului.

Un exemplu este la Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă din Constanţa. În urmă cu un, şapte copii au fost salvaţi dintr-o gheretă de la marginea localităţii Lumina, din judeţul Constanţa. Micuţii locuiau împreună cu părinţii lor într-o cameră şi un hol insalubre, fără lumină şi fără apă potabilă. Copiii erau bolnavi, murdari şi nu fuseseră trimişi nicio zi la şcoală. Cel mare avea 17 ani, iar cel mai mic abia se născuse. Agitaţi şi trişti în primele zile departe de mamă şi de tată, cei mici au învăţat treptat cum să se bucure de copilărie şi parcurg printre străini cei şapte ani de-acasă.

 

Nevăzătorii intră în greva foamei pentru că sunt prea mulți (România liberă)

Ministerul Muncii va fi pichetat începând de luni de şapte persoane cu deficiențe de vedere, care vor intra în greva foamei. Aceștia vor să afle, astfel, unde se duc fondurile Asociaţia Nevăzătorilor din România, organizație de utilitate publică. Statisticile spun că în anul 1989 în România existau 16.000 de nevăzători. După 25 de ani sunt 106.000 de nevăzători, în condiţiile în care, demografc, populaţia ţării este în scădere. Greviștii mai cer deblocarea banilor pentru formare profesională a nevăzătorilor şi verificarea tuturor certificatelor de handicat acordate unor persoane, deoarece, afirmă protestararii, cel puţin 40.000 văd, în realitate, foarte bine.

 

Cultura, strecurată în şcoli prin coduri QR (Jurnalul naţional)

În contextul în care foarte mulţi elevi îl au ca idol pe Nicolae Guţă, iar versurile lui Florin Salam ajung în paginile extemporalelor, câteva mii de tablouri înfăţişând actori români şi scene din pese de teatru celebre vor fi expuse în unităţile de învăţământ din Capitală. Fiecare tablou are şi un cod QR, care scanat cu telefonul mobil, oferoase detalii despre legate de artist.

Proiectul face parte din campania “o9atitudine” lansată ieri de Asociaţia InfoCons şi Teatrul Metropolis.

Într-o primă etapă sunt implicate 400 de locaţii din Bucureşti. Tablourile vor ajunge nu numai în şcoli ci şi în câteva spitale ale Capitalei, urmând ca pe viitor, campania să se extindă la nivel naţional.

 

Topul judeţelor în care românii vor să scrie în Constituţie că familia e formată din bărbat şi femeie. Când ajunge în Parlament iniţiativa de revizuire, susţinută de Biserică (Gândul)

Coaliţia pentru Familie care, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, vrea modificare Constituţiei astfel încât în legea fundamentală să scrie că familia se întemeiază pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, a strâns deja 900.000 de semnături de susţinere. Deocamdată, însă, nu poate depune proiectul la Parlament neavând câte 20.000 de semnături din jumătate din judeţele ţării, aşa cum prevede legea. Au fost însă şi judeţe fruntaşe, susţine Eduard Dumitrache, unul dintre liderii Coaliţiei pentru Familie. La Iaşi s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, în Neamţ peste 80.000, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000. Până se va depune la Parlament iniţiativa, termenul fiind mai 2016, Dumitrache spune că „din punct de vedere al entuziasmului şi sinergiei realizate la nivelul societăţii civile putem spune că Iniţiativa pentru Familie este un succes”.

 

Operaţie de moral (Gazeta sporturilor)

Simona Halep a decis să se opereze la sinusuri şi profită de situaţie ca să-şi odihnească tendonul şi să-şi recapete încrederea.

Nu va juca la Fed Cup, Doha şi Dubai, dar speră să prindă Indian Wells şi Miami, turnee care se desfăşoară în luna martie.

 
Revista presei româneşti - 25 ianuarie 2016