Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iată cifra: 50%+1 (Adevărul)

liviu.jpg

Liviu Avram, redactor şef adjunct Adevărul
Image source: 
adevarul.ro

Raport MCV. De ce se grăbesc autoritățile române să ceară ridicarea monitorizării europene? (România liberă) - Cine nu ne vrea în Schengen (Gândul) - Traian Băsescu și Sindromul de vedetă: Cu orice preț, în prim - plan! (Evenimentul Zilei)

Raport MCV. De ce se grăbesc autoritățile române să ceară ridicarea monitorizării europene? (România liberă)

Raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție pentru anul 2015 confirmă evoluțiile din ultimii ani. DNA și ANI, instituții create la cererea UE, funcționează exemplar, sistemul de justiție a făcut progrese semnificative spre independență și profesionalism sub conducerea Înaltei Curți și cu concursul mai modest al CSM, deși există probleme serioase în sistem, de vreme ce unificarea jurisprudenței încă nu a fost realizată.

 

Cine nu ne vrea în Schengen (Gândul)

“Parlamentul e oaia neagră a MCV-ului la zi. Cine se aştepta la asta? Evident, toată lumea”, scrie Marian Sultănoiu. “Nu-mi dau seama, continuă jurnalistul, dacă a fost corect ca milioanelor de români oneşti să li se refuze intrarea în spaţiul Schengen, ca beneficiari de drept, pe motiv că statul lor e corupt.

Unii spun că România e pregătită de mult timp, tehnic vorbind, să apere cei peste 2000 de kilometri de graniţă a UE şi că seria MCV-urilor negative - cu excepţia ultimilor doi ani - este doar o găselniţă a Occidentului, ca să ne pună beţe-n roate.

Mai sunt şi cei care spun că România nici n-ar fi atât de coruptă pe cât i s-a dus buhul, ţara noastră poziţionându-se în topul Indicelui de Percepţie a Corupţiei înaintea unor ţări precum Italia, Turcia, Bulgaria, Serbiei sau Albaniei.

E posibil ca toţi cei care au inclus corupţia în ecuaţia accederii României în spaţiul liberei circulaţii, să fi avut dreptate.

O poliţie de frontieră coruptă, un sistem vamal corupt, ineficienţa instituţiilor de supraveghere şi control, şubrezite de canonada corupţiei generalizate, toate la un loc pot genera veriga slabă a frontierelor UE în contextul crizei refugiaţilor”.

 

Iată cifra: 50%+1 (Adevărul)

Redactorul şef adjunct Liviu Avram consideră că „pentru a fi fructuoasă şi nu sterilă, dezbaterea în jurul modului de alegere a primarilor – într-un singur tur sau în două – ar trebui să se concentreze asupra unei singure întrebări, pe care chiar Constituţia ne sileşte să o ridicăm: ce înseamnă, de fapt, a fi „reprezentativ”? Iar asta se reduce la găsirea unei cifre. Restul e diversiune, gargară politică sau prostie.

În România există numeroase instituţii în care decizii importante, care produc efecte juridice, sunt adoptate prin vot: cele două Camere ale Parlamentului, comisiile parlamentare, şedinţele Guvernului, Curtea Constituţională, Consiliul Naţional al Audiovizualului, consiliile judeţene şi consiliile locale etc. Vedem că se tot repetă acest pachet de cifre: 50%+1.

Dacă Parlamentul s-a priceput să asigure standarde de reprezentativitate la toate instituţiile pe care le-a reglementat, inclusiv sieşi, dar a refuzat să facă acelaşi lucru doar în cazul alegerii primarilor, rezultă, per a contrario, că un primar ales într-un singur tur, adică numai cu majoritatea relativă, nu este reprezentativ. Q.E.D”.

 

Traian Băsescu și Sindromul de vedetă: Cu orice preț, în prim - plan! (Evenimentul Zilei)

Jurnalistul Ion Cristoiu îl critică pe  fostul preşedinte.„După plecarea de la Cotroceni, dar mai ales după revenirea în politica de partid, Traian Băsescu se precipită pa Facebook, se duce la orice emisiune la care e invitat, intervine telefonic sau ține conferințe de presă cînd trebuie și cînd nu trebuie, n-are o agendă a mesajelor pe care vrea să le transmită. Impresia, puternica impresie, rămîne cea de prezență în presă cu orice preț, doar de dragul prezenței. Traian Băsescu își motivează fervoarea mediatică prin nevoia de a-și apăra mandatul. Cum însă adevărata cauză e Sindromul Cu orice preț în prim - plan! se schițează deja un paradox: Sub pretextul că-și apără mandatul, Traian Băsescu va sfîrși prin a-și face pulbere!”

 
Revista presei româneşti - 28 ianuarie 2016