Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şase întrebări şi răspunsuri care demonstrează cum s-a ajuns la tragedia din Colectiv. Raportul de expertiză (Gândul)

123 de medicamentele originale dispar din farmacii (Evenimentul Zilei) - 100.000 de lei amendă pentru defăimare (România Liberă) - Diabolizarea Casei Regale a României de la comunişti până azi (Adevărul) - De ce trebuie Halep să fie decisivă în barajul pentru Grupa Mondială (Gazeta Sporturilor)

Şase întrebări şi răspunsuri care demonstrează cum s-a ajuns la tragedia din Colectiv. Raportul de expertiză (Gândul)

La mai bine de trei luni de la tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia 63 de persoane şi-au pierdut viaţa, expertiza tehnică-judiciară a Parchetului General scoate la iveală numeroase neregului care au dus în final la bilanţul dramatic al incendiului din 30 octombrie. Lipsa avizelor, deşi s-au schimbat trei chiriaşi ş destinaţia spaţiului, folosirea de materiale neconforme, inflamabile, lipsa ieşirilor de urgenţă, deficienţe de construcţie care îngreunau evacuarea, niciun control al Primăriei Sectorului 4 în cinci ani sau verificări ale incintei de către ISU, acesta este tabloul făcut de experţii Parchetului. Gândul vă prezintă în şase întrebări şi răspunsuri ale experţilor cele mai mari nereguli descoperite la Clubul Colectiv care, dacă ar fi fost semnalate la timp, ar fi putut duce la evitarea tragediei din urmă cu trei luni.

Au fost prevăzute, marcate şi amenajate corespunzător căile de acces şi evacuare? Expertiza tehnică judiciară relevă grave deficienţe în acest sens. Explicaţii pe gândul.info.

 

123 de medicamentele originale dispar din farmacii (Evenimentul Zilei)

O prevedere legală introdusă anul trecut de Ministerul Sănătății, condus pe atunci de Nicolae Bănicioiu, scoate de pe piață, încet, dar sigur, sute de medicamente inovative folosite în tratarea bolilor cronice.

Ieri, Asociația Română a Producătorilor Internaționale de Medicamente (ARPIM) a anunțat că de la 1 iulie, 123 de medicamente dispar de pe piață.

În plus, din acestea, 20 nu au generic (înlocuitor ieftin). Cele 123 de inovative sunt folosite în tratamentul bolilor cronice: 28 în cardiologie, 19 în neurologie, 8 pentru boli endocrine, 7 pentru afecțiuni respiratorii, 6 în oncologie și 6 în dermatologie.

800.000 de pacienți cronici riscă să rămână fără tratament dacă Guvernul decide păstrarea articolului care coboară prețurile.

 

100.000 de lei amendă pentru defăimare (România Liberă)

Deputații din Comisia juridică și din cea pentru drepturile omului au adoptat, ieri, „Legea defăimării“, mărind, la propunerea președintelui PSD, cuantumul amenzilor pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunități.

Actul normativ are ca obiective prevenirea și sancționarea defăimării sociale definite ca  „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un grup social“. Potrivit proiectului, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va înființa Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, care va avea rol de prevenire și sancționare a defăimării sociale.

Legea a trecut în comisiile comune din Camera Deputaților cu 17 voturi „pentru“ și cinci „împotrivă“, decizia finală urmând să fie luată de plen.

Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social și Centrul Român de Politici Europene au trimis o scrisoare deschisă adresată deputaților, prin care li s-a cerut să respingă proiectul. Argumentele în RL.

 

Diabolizarea Casei Regale a României de la comunişti până azi (Adevărul)

Trenul plin de averi cu care Regele Mihai ar fi plecat din ţară, genocidul lui Carol I asupra ţăranilor, ocuparea abuzivă a Ardealului de către MS Ferdinand sunt creaţii ale aparatului de propagandă comunistă care au fost promovate în manualele de Istorie înainte de 1989, dar şi în presa de după Revoluţie. Istoricul clujean Cornel Jurju a făcut, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, un inventar al tuturor acestor clişee anti-regaliste.

 

Simona, ACUM avem nevoie de tine! De ce trebuie Halep să fie decisivă în barajul pentru Grupa Mondială (Gazeta Sporturilor)

Germania este o forţă, dar cu siguranţă nu este la nivelul Cehiei, ţara care ne-a învins în weekendul trecut, scor 3-2.

Pentru că va avea din nou suportul publicului clujean sau bucureştean, pentru că trebuie să arate de ce este mai cea mai bună jucătoare din România, pentru că se va juca pe zgură, suprafaţa favorită a Simonei, şi pentru că România are nevoie de două victorii pe 16 şi 17 aprilie în meciurile de simplu, Halep trebuie să fie decisivă. Şi, de această dată, avem speranţe că va fi.

Mai ales că le conduce categoric la întîlnirile directe pe toate nemţoaicele: Kerber 3-0, Lisicki 4-1, Petkovic 5-1 şi Beck 3-1.

 
Revista presei româneşti - 10 februarie 2016