Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Septicemia a băgat în spital 29 de copii (Evenimentul Zilei)

Cum va arăta noua poliţie a plagiatelor (Adevărul) - După refuzul lui Cioloş, liberalii îşi joacă ULTIMA CARTE (Gândul) - Pietrarii care au ridicat Casa Poporului au dat în judecată Guvernul (România liberă) - Reghe vrea prime la 9 puncte (Gazeta Sporturilor)

Septicemia a băgat în spital 29 de copii. Medicii nu au identificat încă bacteria care a provocat infecția (Evenimentul Zilei)

Un bebeluș a murit, alți 16 sunt internați în spitalele din Capitală. 14 provin din Argeș, alți doi din București și Craiova. Între timp, în spitalele din Argeș sunt alte 13 cazuri suspecte.

Mamele spun că au făcut totul „ca la carte”, iar medicii confirmă și ei că micuții sunt bine îngrijiți de părinții lor și că nu provin din familii cu probleme de igienă.

Direcţia de Sănătate Publică Argeș susține că a trimis echipe ale Sanepidului ca să preleveze probe din alimente și apă, din toate cele 8 localități de unde provind micuții, inclusiv din casele părinților lor. Au început să facă asta abia marți, deși primul caz a apărut luna trecută la un bebeluș de 8 luni, care a decedat patru zile mai târziu la București. Acel bebeluş era infectat cu E.coli. Pentru trei bebeluși internați la „Marie Curie” și doi de la „Matei Balș”, analizele au arătat infecție cu rotavirus. Ceilalți zece nu au încă rezultatul analizelor.

Gabriela Diaconescu, medic de familie la Târgovişte, recomandă vaccinarea împotriva rotavirusului „Vaccinul se administrează oral după vârsta de două luni, în două doze până la vârsta de şase luni. O doză costă 300 de lei. Dacă nu se face imunizarea, rotavirusul poate duce şi la decesul unui copil sub 3 ani”, spune medicul.

 

Cum va arăta noua poliţie a plagiatelor (Adevărul)

Universităţile vor putea să retragă, începând din martie, titlul de doctor absolvenţilor care şi-au plagiat tezele.

Oficialii din universităţi susţin că ideea este una bună, care ar aduce România aproape de sistemul utilizat în întreg spaţiul european, însă arată că este esenţial modul în care mecanismul, complet diferit de cel actual, va fi statuat în actul normativ. În plus, proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie corelat cu un Cod al studiilor doctorale, care nu a apărut încă.

 

După refuzul lui Cioloş, liberalii îşi joacă ULTIMA CARTE. PLANUL PNL pentru a obţine alegerea primarilor în două tururi (Gândul)

După ce premierul Dacian Cioloş le-a refuzat ordonanţa de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi, liberalii îşi joacă ultima şansă. Liderii PNL iau în calcul să atace în contencios administrativ hotărârile de guvern adoptate în ultima şedinţă prin care se stabileşte data alegerilor locale. Şansele liberalilor sunt aproape nule. Ca să întoarcă decizia Executivului, liberalii trebuie să ridice o excepţie de neconstituţionalitate în instanţă, pe motiv că un drept fundamental este lezat, astfel cazul să ajungă pe masa Curţii Constituţionale care ar avea ultimul cuvânt. Până atunci trebuie să parcurgă însă nişte paşi procedurali, a căror îndeplinire ar putea să facă inutil demersul ţinând cont de durata în timp pe care se întinde. PSD a reacţionat la planul PNL, susţinând că liberalii ar putea bloca alegerile prin demersul lor.

 

Pietrarii care au ridicat Casa Poporului au dat în judecată Guvernul (România liberă)

Executivul a aprobat miercuri o nouă serie de exproprieri pentru autostrada care va traversa Ardealul, iar suma stabilită a fi plătită pentru un metru pătrat a fost de 1,85 lei. Cei vizați de decizie sunt nemulțumiți de faptul că acum, când prețul terenurilor agricole a crescut, vor primi o sumă mai mică pentru despăgubiri decât au încasat proprietarii îndepărtați din drumul Autostrăzii Transilvania în urmă cu 9 ani. Astfel, deși în 2007 pământul costa de trei ori mai puțin, despăgubirile au ajuns și până la 6 euro pe metru pătrat.

Familiile de agricultori, dar și cele ale meşterilor pietrari care au ridicat Casa Poporului, au dat deja în judecată statul și se pregătesc de un alt proces. România liberă explică despre ce proces este vorba și care este întreaga povestea din spatele despăgubirilor pentru Autostrada Transilvania.

 

Reghe vrea prime la 9 puncte (Gazeta Sporturilor)

Laurențiu Reghecampf și-a propus să atingă un obiectiv care părea să țină de domeniul SF-ului la momentul venirii lui la echipă. Antrenorul țintește să intre de pe primul loc în play-off, iar fără 3 succese în februarie acest lucru nu poate fi atins. Reghecampf i-a cerut lui Gigi Becali o primă consistentă, dacă Steaua va face miracolul -  5.000 de euro fiecărui jucător.

 
Revista presei româneşti - 12 februarie 2016