Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revista presei româneşti: Microbul referendumului a molipsit Europa (EvZ)

Microbul referendumului a molipsit Europa  (Evenimentul Zilei)

Plebiscitul britanic anunţat pentru 23 iunie a reaprins focul care mocnea pe tot continentul: de la Finlanda, în Nord, la Grecia, în Sud, cetăţenii cer să se exprime prin vot asupra conditiilor UE.

Bruxelles-ul nu a iubit niciodata democratia directa, dupa ce voturile populare i-au lasat cicatrice adânci: pentru ratificarea Tratatului de la Maastricht, a fost nevoie de repetarea referendumului in Danemarca. La fel, în Irlanda, pentru Tratatul de la Lisabona. Ca sa evite surprizele neplîcute la vot, liderii europeni au modificat termenii tratatului constitutional al UE, pentru a nu fi nevoiţi să organizeze referendumuri în ţări ca Franţa, Olanda, Cehia, Polonia.
 

România nu va plati nimic fraţilor Micula, chiar dacă a pierdut definitiv procesul de la Washington. Încă un proces este pe rol la Curtea Europeana de Justitie. (Adevărul)

Fraţii Micula au câştigat definitiv procesul derulat împotriva statului român la Tribunalul Internaţional de la Washington. Statul român trebuie sa le plătească peste 200 de milioane de euro, dar nu va face acest lucru, deoarece Comisia Europeana ii interzice. Un alt proces este in derulare la Curtea Europeana de Justitie. Statul se află între ciocan şi nicovală, din moment ce tribunalul international obligă Romania la plata despăgubirilor, în vreme ce Comisia Europeană consideră ca acestea ar fi ajutor de stat ilegal, astfel că a dispus îngheţarea plăţilor, decizia Executivului comunitar fiind, la randul ei, executivă şi obligatorie.

A murit una dintre cele mai cunoscute scriitoare din Romania. Elisabeta Lasconi avea 59 de ani (Gândul)

"A trecut în nefiinţă prietena mea Elisabeta. Cunoscută sub semnatura de Elisabeta Lasconi ca autoare de eseuri, cronici şi articole de critică literară, sub numele de Elisabeta Roşca ca emerita profesoară de literatura română la Colegiul Goethe din Bucureşti şi drept Elisabeta Lasconi Roşca pe copertele unor manuale de limba şi literatura română pentru colegiu", a anuntat Denisa Comănescu, directorul general al Humanitas Fiction, duminica seara, pe contul sau de pe reţeaua de socializare Facebook.

Patru luni de la tragedie. Mărțișoare, flori și lumânări pentru victimele de la Colectiv (Cotidianul)

Voluntarii din grupul "ImpreunaRezistam" au anunțat că luni va avea loc o acțiune de comemorare cu mărțișoare, flori și lumânări pentru victimele tragediei de la Colectiv. "Pentru că din luna februarie lipsește ziua de 30, Grupul de voluntari #ÎmpreunăRezistăm au decis ca, în această lună, comemorarea #Colectiv să aibă loc luni, 29 februarie, de la ora 17,00 la 19,00. Luna asta ne adunăm cu mărțișoare, flori și lumânări. Pentru ei, cei plecați, și pentru ai lor, cei rămași. Căci Împreună rezistăm", se arată într-un comunicat remis presei.

Presedintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop: Este necesară publicarea pe site-urile universitătilor a tezelor de doctorat (România Liberă)

Profesorul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, a fost ales saptamana trecuta presedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), o institutie importanta in procesul de acordare, analiza si retragere a titlurilor de doctor. Ne amintim ca in anul 2012, ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a desfiintat CNATDCU in timpul sedintei in care Consiliul a decis ca fostul premier Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Ucraina, la doi ani dupa Maidan (România Liberă) 

In perioada aceasta, in presa din Ucraina, Rusia, dar si din Occident s-a discutat mult pe tema "Ucraina - doi ani de la Maidan". Semnalele care vin nu sunt deloc imbucuratoare. Zona devine tot mai instabila, mai ales din motive sociale si economice. Din pacate, nici conflictul armat nu da semne sa se fi incheiat. In randurile ce urmeaza o sa ma opresc asupra catorva date economice si statistice. Numarul celor care cred ca fenomenul luptei impotriva coruptiei nu s-a imbunatatit, ci s-a inrautatit e tot mai mare: la inceputul anului 2015 era de 36%, acum este de 44%.